Szykujemy się do Świąt Wielkanocnych! Wielkanoc to nowe życie, odrodzenie i inne poważne sprawy ale i …smakołyki! Po zimie, długim przednówku, świadomym poście (u DOROSŁYCH!!! nigdy u dzieci!), polegającym na ograniczaniu atrakcji i żywieniowego wypasu, wreszcie nadchodzi ten moment! Siadamy razem do stołu i ustalamy wspólne świąteczne menu. O czym marzysz? 😀

Ja czekam na pyszny świąteczny żur na domowym bezglutenowym zakwasie: na bazie mąki gryczanej lub ryżowej. Ponieważ ZAKWAS NA ŻUREK kisi się kilka dni, jest jeszcze szansa na własny, domowy!

Przepis na kiszony żur: Klik!
Jako szczęśliwa posiadaczka jeszcze kilku słoików kiszonych rydzów, nie omieszkam wrzucić ich do mojego domowego ŻURKU, podobnie jak w tym przepisie:

Przepis na żur z rydzami: Klik! 

PASZTET WIELKANOCNY WEGETARIAŃSKI! Pyszny! Z fasolki mung, która wciąż jeszcze mało jest znana i niezbyt doceniana na naszych stołach. Znacie kiczeri? Z fasolą mung jest świetne! Ale dziś namawiam na takie pyszności:

        

Przepis na pasztet wegetariański: Klik!  

Oczywiście MUSI być sałatka jarzynowa! Bez niej wg mojego męża absolutnie nie ma świąt. A do sałatki zrobimy MAJONEZ JAGLANY, szczególnie użyteczny, jeśli przy stole zasiadają Goście, którzy nie mogą jeść jaj.

Przepis: Klik!

Z tęsknoty za świeżym, rześkim i pysznym zrobimy też TWAROŻEK ze szczypiorkiem i rzeżuchą. Na bazie blanszowanych migdałów, doprawiony odpowiednio cytryną, solą i pieprzem. Mrau!

Przepis: Klik!

Upieczemy też BUŁECZKI dla młodego oraz chleb dla gości , choć na co dzień nie używamy już w ogóle pieczywa. Przyda się do przekąsek na stole!

Przepis na bułki bez glutenu z naturalnych składników (bez sklepowego miksu): Klik!
oraz na GRYCZANY CHLEB DLA CIERPLIWYCH: Klik!

Myślę, że damy radę jeszcze przygotować tę pyszną PIECZONĄ ROLADĘ z soczewicowego ciasta z pysznym nadzieniem z fasoli adzuki i suszonych pomidorów bo musimy się też dać wykazać gościom w temacie wytrawnych dań i przekąsek!

Pieczona rolada z soczewicowego ciasta: Klik!

Heeeej, mamo! A carrpacio z buraka? A pascha z migdałów? A mazurek? Sernik bez sera? Tartaletki z kremem? A czekoladowe brownie? Ajajajajaj! Mazurek i pascha muszą być! Okeeej, będą też tartaletki! I zamykam kramik!

MAZUREK Z MASĄ KARMELOWĄ I MANGO oraz… ykhm, z bobkiem (nie liczy się, tak wyszło 😛) pośrodku przepysznego kremu!

Przepis na mazurek z masą karmelową i mangoKlik!

PASCHA to tradycja wschodnia, kresowa, obecna w mojej i mojego męża rodzinie od pokoleń. Każdy element prawdziwej paschy miał znaczenie: jaja i twaróg z mleka – odradzanie się przyrody, a duże ilości bakalii to dobrobyt. Co zrobić kiedy ani jaj, ani twarogu nie możemy jeść? Dla takich osób powstała wersja heretycka, na bazie migdałów.

  

Pascha z migdałów, przepis: Klik!

I jeszcze boskie tartaletki sernikowo – czekoladowe! Jak ja się za nimi stęskniłam!

Przepis na tartaletki sernikowo – czekoladowe: Klik!

Zawsze się odgrażam, że więcej dań nie przygotujemy a kończy się jak zwykle… Niemniej jednak, najważniejsze jest to, że święta przygotowujemy wspólnie, z podziałem na role, z poczuciem, że kiedy zaczynamy przygotowania, święta się właśnie zaczynają!
Życzę Wam zatem spokojnych przygotowań do Świąt, bez pędu, poświęcenia i harówki! Dzielenia się obowiązkami, tak jak bedziemy się dzielić wielkanocnym jajem przy wielkanocnym stole (niektórzy jajem bez jaja :D). Ściskam Was gorąco! Odradzajcie się w pośród ciepła, dobra i miłości!

LOVE!

Wasza Smakoterapia

 

 

One thought on “WIELKANOC Bez cukru nabiału i glutenu!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *