Iwona Zasuwa – „Matka Smakoterapia”

czynna wokalistka i pedagożka (mgr.), fanka ziół i dzikich roślin jadalnych oraz i esencji czyli aromaterapii, terapeutka i dietetyczka TCM (w trakcie kształcenia), dietetyczka kliniczna (w trakcie kształcenia mgr.), facylitatorka z zakresu psychobiologii i homeopatii. Edukatorka w zakresie holistycznego podejścia do zdrowia i profilaktyki z perspektywy TCM.
Na co dzień jest również jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na polskim rynku muzycznym. Od 25 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah.

fot. Wojtek Mann

Równorzędną jej pasją jest gotowanie a motto jej kuchni oparte jest o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) czyli jak żyć (co jeść) żeby nie chorować. Zaczęła swoją przygodę jako mama małego alergika i autorka strony smakoterapia.pl, następnie została autorką przepisów oraz prowadzącą w programie Ugotuj mi Mamo oraz Ugotuj mi Mamo 2 (2014-2015r) na antenie kuchni+.
Działa jako propagatorka zdrowego stylu życia: autorka cykli edukacyjnych dla dorosłych – kursów online, oraz warsztatów wyjazdowych obejmujących nie tylko wiedzę na temat profilaktyki zdrowia ale i warsztaty praktyczne kulinarne, moksybucji, stawiania baniek, guasha czy automasażu. Propagatorka warsztatów kulinarnych dla dorosłych, twórczyni Akademii Smakoterapii dla Dzieci (edukacyjno – kulinarnej). Społeczniczka: założycielka kooperatywy Smakoterapia w Warszawie zajmującej się tworzeniem środowiska dla producentów dobrej, zdrowej żywności i ich odbiorców. Zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie). Przez Czytelników nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej. Autorka bestsellerowej serii książki pt. Smakoterapia (do 2023 roku – 5 książek)

Wstęp do najnowszej książki „Smakoterapia – żyj i jedz zdrowo. Odporność na talerzu”

fot. Magdalena Pawlak
Kilka słów ode mnie (2011r.):

„Potrzeba matką wynalazku”, powiadają. No coż, tak już jest, że najczęściej „coś” zmusza nas by zmienić dotychczasowy sposób myślenia w kuchni. Niestety? Albo na szczęście.
W mojej kuchni zawsze było zdrowo… Tak mi się przynajmniej wydawało.
Po czym na świecie pojawił się Maluch i okazało się, że takie myślenie jest zupełnie niewystarczające. 

Nadszedł czas by jeść to co nam naprawdę służy. Mnie i mojej rodzinie. Mojemu Małemu Księciu, który, obdarowany alergią i innymi wyzwaniami współczesnych Maluchów, wymaga ode mnie zmiany dotychczasowych przyzwyczajeń tak, by żyło mu się zdrowo, smacznie, bez niepotrzebnych obciążeń… Zatem nasz profil to menu oparte na produktach naturalnych, nieprzetworzonych, lub nisko przetworzonych, skłaniające raczej się ku wegetariańskiej (nawet wegańskiej) opcji, bez pszenicy, z ograniczeniem glutenu, z całkowitą eliminacją cukru rafinowanego (co nie znaczy ze nie jest słodko ;-), bez nabiału (z wyjątkiem jaj i masła klarowanego).

Precz z wszelką żywnością przetworzoną, z półproduktami, wędlinami, sklepowymi chlebami itd… Ale wiecie jak jest. Miej zasady łam zasady. Daleko nam do „faszyzmu na talerzu”… 😉
Blog ten powstał po to by wreszcie mieć miejsce, które zamiast mnie „zapamięta” co udało nam się wymyślić w kuchni na bazie tych produktów, które w tej szerokości geograficznej przysłużą się najlepiej naszemu zdrowiu: z kasz ( z królowej jaglanej, gryczanej, quinoa, amarantusa itd), warzyw i owoców SEZONOWYCH, ziaren, orzechów, zdrowych olejów.
Jesteś tym co jesz… i chorujesz też głównie dzięki temu co jesz lub czego nie jesz.
Zatem zdrówka wszystkim i smacznego!
:-))

Iw

75 thoughts on “O mnie”

  1. Witam serdecznie😘. Iwonko, Twoje programy w Canal + Kuchnia oglądam od bardzo dawna. Dzisiaj zamówiłam trzy książki Twojego autorstwa, bo przyznam że wstydem, że dopiero teraz zaczęłam zagłębiać się w Twoją historię. Urzekły mnie przepisy i postanowiłam z nich korzystać na co dzień. Aczkolwiek zdrowo staram się odżywiać od zawsze. Mam jednak do Ciebie bardzo ważne pytanie..Jestem świadoma właściwości odżywczych i walorów smakowych dojrzałych bananów. Jednak mój syn, będąc Maluchem, zaraził się lambliami.Wyeliminowałam te wartościowe owoce na wiele lat, a chciałabym zacząć z nich korzystać. Jednak mam obawy….. Jak rozpoznawać, czy nie są zakażone? Będę bardzo wdzięczna za radę. Swoją drogą wielki szacun – kiedy Ty to wszystko ogarniasz? Czy Twoja doba trwa 72 godziny?!!? Tymczasem serdecznie pozdrawiam, czekam niecierpliwie na Twoje cudowne książki no i bardzo proszę o odpowiedź. Zdrówka😘🌹

  2. Dzień dobry,
    Chcę zrobić ciasto z malinami z przepisu z książki Smakoterapia 2. Nie mogę użyć białka jaja. Czym je zastąpić i jak to zrobić, gdy trzeba białko jaj ubić?

    Pozdrawiam,
    Kamila

  3. Kilka lat temu robiłam pomidory na zimę z przepisu smakoterapii (wyszły pyszne) i chciałam sobie przypomnieć przepis przed dzisiejszym zrobieniem pomidorków, a okazuje się, że nie działa strona z przepisem : (

    Można byłoby prosić o udostępnienie? Moje bezglutenowe dzieciaki i ja będziemy wdzięczni

  4. Pani Iwonko, jest pani prawdziwą Matką Smakoterapii! Wczoraj kupiłam, przypadkowo, książkę kucharską „Na wynos”. Jestem nią tak zachwycona, że słów mi brakuje, żeby to opisać! Pani książka jest najlepszą książką kucharską jaką kiedykolwiek miałam! A miałam ich sporo! Książka jest taka „moja” , wszystko jest w niej co kocham, w szczególności rośliny! Poza tym jest to książka kolorowa, wręcz przepełniona folklorem, bliska Naturze i Ziemi. Milo jest mi mieć w ręku książkę, którą napisała osoba oświecona 🙂 Chciałabym prosić o książkę kucharską roślinną z przepisami na Święta Bożego Narodzenia, no i może ksiazke o gotowaniu dla piesków i kotków? Moje zwierzaki kochają warzywa tak jak ja, każdy mówi, że to są zdecydowanie moje zwierzęta! hihihi! Dzisiaj upiekłam pierwsze placki z kaszy jaglanej. Chciałabym je pani pokazać, załączyć gdzieś zdjęcie. Jestem z nich naprawdę dumna! Pozdrawiam ciepło i życzę dalszych sukcesów i pomysłów na uleczanie nas i świata poprzez zdrową żywność 🙂

    1. Aga, bardzo ci jestem wdzięczna za Twój serdeczny odzew. Życzę dużo dużo dobrego. Jeśli chcesz się kontaktować ze mną bezpośrednio – zapraszam na messenger Smakoterapii na fb. Uściskowuję!

  5. Pani Iwonko, dziekuję za książkę . Oglądam Pani propozycje posiłków dla dzieci , które są przepyszne i dla dorosłych. Miło było otrzymać autograf, bo teraz książka jest osobista. Wgryzam się w jej treść i odezwę sie za jakiś czas. Pozdrawiam,

  6. Na blog trafiłam po kupieniu książki , więc całkiem niedawno . Szkoda , że wcześniej nie wiedziałam o tym blogu . Wiem , że jak wezmę jakiś przepis z książki lub z blogu to wszystko wychodzi idealnie nie ma wpadki , a wychodzi bardzo smaczne ciasteczko lub danie . Dziękuję za możliwość korzystania z przepisów Pozdrawiam

  7. Świetny blog, świetna książka, mnóstwo przepisów z moją ulubioną kaszą jaglaną :). Uwielbiam Pani przepisy :).
    Przy okazji, może mogłaby mi Pani podpowiedzieć gdzie można dostać łupiny babki płesznik? Przeszukałam już chyba całą Warszawę i nic.

  8. Witam Pani Iwono zainspirowała mnie Pani wiedzą na temat żywienia a co bardziej mnie przekonało ,iż jasno Pani mówi ,że nie jest Pani dietetykiem i wszelka wiedza to doświadczenie ….czy ma Pani jakieś doświadczenie dla ludzi z problemami tarczycy ??? proszę mi coś polecić ,pozdrawiam i bardzo podziwiam wszystko co Pani robi i zawodowo jak i innymi sprawami ,

  9. Iwona.Byłam kilka dni temu na koncercie K&B z Twoim udziałem.Cudnie śpiewasz, ale jak Ty tańczysz.!Dziś widziałam Cie w DDTVN i dowiedziałam sie, że jeszcze gotujesz. Chcę kupić Twoją książkę na próbe, przeczytać co tam wymyśliłaś. Masz dobrą energię , mam nadzieje ze znajdę ja też w przepisach. Pozdrowienia:)

  10. Witam!
    Gdzie można dowiedzieć się kiedy planowane są następne warsztaty dla dorosłych/dzieci?
    Pozdrawiam

    1. Dzień dobry Kasiu,
      grafik będzie dostępny pod koniec sierpnia. Startujemy z warsztatami od września. Pozdrawiam serdecznie. 🙂

    1. Kasiu, przy cukrzycy potrzebny jest indywidualny program odżywiania ustalony przez specjalistę. Potrzeba monitorowania cukrów w diecie (węgli) nie daje już pełnej swobody wyboru. Kasze są jadane, ale przy pełnej świadomości ich ilości. Poczytaj o indeksie glikemicznym, ale nie tylko poszczególnych składników. A najlepiej skontaktuj się z dobrym specjalistą leczącym również z zastosowaniem diety. Zdrowia! 🙂

      1. Iw! Widać, że chcesz coś zmienić. Jedzenie jest tak ważne jak mówi powiedzenie: umiera się bez niego po 30 dniach. Zapanuje nad oddechem, a cały świat będzie Twój. Pozdrawiam, Jogi.

  11. Bardzo się ciesze ze strona została zmodyfikowana i teraz jest wszystko przejrzyste ?Pani przepisy są świetne ? Bardzo serdecznie panią pozdrawiam ?

  12. Nowa strona jest super, przepisy wspaniałe, jak zawsze. Mam jedną uwagę „techniczną” : wyśrodkowanie tekstu w przepisach jest naprawdę niedobrym pomysłem. Źle się to czyta, naprawdę bardzo źle, nie wiem kto doradził takie rozwiązanie, ale czytamy od lewej i jakikolwiek dłuższy tekst wyśrodkowany jest po prostu nieprzyjazny czytelnikowi.

    1. Dziękuję za podpowiedzi. Wyśrodkowany tekst jest z powodu transferu wyśrodkowanego tekstu z poprzedniej strony. Na razie nie mamy czasu zmieniać wszystkiego ręcznie. Może stopniowo. Dziękuję! 🙂

  13. Miło jest mi widzieć Smakoterapię w nowej odsłonie graficznej 🙂 Pani blog był jednym z pierwszych, który pokazał mi, że odżywiać się i myśleć o jedzeniu można inaczej – dziękuję za inspiracje, które były dla mnie drogowskazami na początku mojej kulinarnej przygody ze zdrowym odżywianiem. Pozdrawiam i życzę dalszych zawodowych sukcesów 🙂

    1. Witaj
      Mam jedną z książek i często korzystam. Marzy mi się tylko jakiś zamiennik migdałów, bo mam dużą nietolerancję, a przepisów na bazie migdałów jest naprawdę dużo..I jak na złość takie, które bym natychmiast wykorzystała..
      Myślisz, że możnaby znaleźć jakiś sensowny zamiennik migdałów?
      Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.
      Twoje przepisy i książki są rewelacyjne!
      Zawsze można znaleźć jakąś inspirację do gotowania.
      Dziekuję i serdecznie pozdrawiam
      Małgorzata Lubrant

      1. Małgorzato, czy udało Ci się znaleźć odpowiednie zamienniki? Czy inne orzechy wchodzą w grę? Nerkowce? Nasiona słonecznika? Wszystko zależy od tego co chcemy osiągnąć w efekcie końcowym.

  14. Jestem zachwycona Pani przepisami z kaszy jaglanej i gryczanej. Zachęciła Pani mnie i męża do przyglądnięcia się swoim nawykom żywieniowym. Chcieliśmy już dawno przejść na dietę bezglutenową i bezcukrową. Dzięki Pani wskazówkom udało się nam urozmaicić nasze menu i wreszcie jemy smacznie. Od maja 2015 schudliśmy po 10 kilo i czujemy się świetnie. Bardzo chętnie wzięłabym udział w szkoleniu ale mieszkamy w małej mieścinie i daleko nam do dużego miasta. Pomysł na książkę byłby wspaniały.
    Pozdrawiamy gorąco i życzymy dalszych sukcesów
    Basia i Piotr z Kłodzka

  15. Pani wszystko robi perfekcyjnie jak tworzy muzykę to z sercem, jak gotuje to z głową. Jestem pod wrażeniem tego bloga. Non stop kopiuję i drukuję przepisy, aby móc je wykorzystać. Czy podpowie Pani w jaki sposób można byłoby to zrobić szybciej? Będę wdzięczna za możliwość kupna książki. Świetny program w kuchni plus. Dziewczyno-należy Ci się Nobel za propagowanie zdrowego odżywiania. Jest to najzdrowsza dieta nie tylko dla alergików, ale również dla ludzi starszych cierpiących na różne choroby. Lekarze potrafią tylko przepisywać leki, które nie wyleczą a zatruwają organizm człowieka. Pozdrawiam i dalej będę kopiować Pani przepisy. Barbara znad morza

  16. Pani Iwono
    Jestem zachwycona Pani blogiem. Jest niezwykle inspirujący. Czytając go mam oczy kwadratowe cały czas, że takie cudowności można wymyślić. Bardzo Pani dziękuję. I tylko żałuję, że tak późno znalazłam taką niesamowitą skarbnicę takich niesamowitych i unikatowych przepisów. Wielkie brawa.
    Ania

  17. Cudowny blog, piękne przepisy 🙂 Trafiłam tu dzięki bratu, który podesłał mi link po tym, jak przestałam jeść mięso – dzięki temu odkryłam, jak bardzo urozmaicona może być dieta 🙂 Powoli odkrywam blog i nie mogę się nadziwić, jakie cuda można wyczarować z najzwyklejszych składników! Nie dość, że to bezcenna skarbnica wiedzy, to jeszcze jest tu cudowny klimat! Będę częstym, jeśli nie stałym gościem 🙂

  18. Ale się cieszę, że Pani prowadzi ten blog. Mam synka z nietolerancją na mleko krowie i jajka a większość mojej rodziny nie toleruje też glutenu. W końcu znalazłam przepisy na posiłki, które będą mogli zjeść. Rewelacja!

  19. Witaj trafiłam na Twój blog i jest po prostu super .od roku jestem na diecie bezglutenowej i takich przepisów poszukuję . A tu jest ich wiele naprawdę rewelacja

  20. Witam,
    jestem mama 8-letniej Amelki I od tylu tez lat zmagamy sie z jej alergia a raczej kilkoma. Zaczelo sie od jajek, potem doszly orzechy, potem wszystkie citrusy poza cytryna, nastepnie byla soja i takie bardziej przyziemne jak kurz czy pylki, nie obylo sie tez bez problemow skornych i drobnej astmy. Od 12 lat mieszkamy poza granicami Polski i stycznosc z blogami podobnymi do tego ktory pani prowadzi mamy pewnie tyle samo, dlatego zaskoczylo mnie ze z wypiekami na twarzy czytam kolejne przepisy, jestem pod wrazeniem . Bardzo dziekuje za ten blog, pozwole sobie czesciej zagladac
    Pozdrawiam serdecznie
    Kat

  21. Zaczęłam myśleć by zdrowo się odżywiać i malutkimi kroczkami robię to,i od jutra wprowadzam kasze jaglaną bo czytam i nie mogę wyjść z podziwu jakie ma wartości odżywcze:))))

  22. Cudnie tu u Ciebie Iw. Jestem pod wrażeniem i wciąż nie mogę wyjść z podziwu dla Twojego talentu. Od jakiegoś czasu mój organizm dawał mi sygnały żebym coś zmieniła w swojej diecie. Teraz już wiem co i jak. Nawet nie wiesz jak jestem Ci wdzięczna. Ogromnie! Co mam wolną chwilkę (przy moich trzech budrysach trudno ją znaleźć) to zaglądam i czytam czytam czytam. Wczoraj nawet udało mi się zrobić pastę do chleba z jaglanki. Pychota! Jutro w planach chlebek. Pozdrawiam serdecznie i życzę nieustannie weny twórczej.Dorota

  23. Witam 🙂
    jestem Nowa 🙂 ale „zakochana” w Twoim blogu 🙂 mam nadzieję, że wiele przepisów z tej strony pozwoli mi się zaprzjaźnić na stałe z kasza jaglaną..niestety albo stety 🙂 candida wymusiła na mnie zmianę diety…nie ma tego złego 🙂 pozdrawiam serdecznie ..może jakieś świąteczne przepisy ?:) Ewa

  24. Pani Iwono,

    Gdzie Pani kupuje nierafinowany olej kokosowy? Ja mam swoje źródło takiego, ale nie jestem pewna, pomimo doskonałej etykiety („nierafinowany olej kokosowy tłoczony na zimno” firmy Efavit), czy mam do czynienia z czystym i rzeczywiście nierafinowanym olejem. Ma smak i zapach, ale wolałabym go porównać ze smakiem i zapachem oleju kokosowego nierafinowanego innego producenta, aby mieć pewność.

    Byłabym wdzięczna za odpowiedź, Mama Zdrowych Dzieci.

  25. Z nieba mi Pani spadła 🙂 Też jestem mamą małego alergika (gluten, jaja, mleko krowie i jeszcze wiele innych) i dopiero uczę się dla niego gotować. Dzięki Pani będzie to na pewno zdecydowanie łatwiejsze i przyjemniejsze. Dziękuję bardzo

  26. CZEKAM NA KSIĄŻKĘ:)
    dzięki za ten blog mój ukochany jedynak ma te wszystkie problemy a ja tak bardzo lubiłam gotować potem przestałam lubić bo tyle mnie ograniczało teraz podchodzę do tego z wiarą problematyczny jest tylko czas bo jestem z nim sama od roku a moj zawod jest czasochłonny ale damy radę 🙂 kasza jaglana już u nas panuje a SYNOL JA LUBI KAMIEŃ Z SERCA DZIEKI PANI UMIEM JA UGOTOWAĆ ŻEBY NIE BYŁA OBLEŚNA SAMYCH DOBROCI OD LOSU POZDRAWIAM A

  27. Witam …A ja chce schudnac…Diete bialkowa wprowadzilam 4m-ce temu i nic!! 70 kg mnie kocha…..chleba nie jem wcale….Porcje zywieniowe zmniejszylam(maly deserowy talerz)..Aaa…Wzrost 162cm,staram sie jadac 4,lub 5 posilkow dziennie…Bez rezultatu! Pomozcie….

  28. Dzień dobry Pani Iwono!
    Czy zna Pani olej lniany i go spożywa?
    Ja dowiedziałam się jego niesamowitych właściwościach i wczoraj pobiegłam go kupić.
    Jestem ciekawa co Pani o nim sądzi…

    Pozdrawiam serdecznie z okolic Bydgoszczy.

  29. Pani Iwono dziś usłyszałam o Pani blogu /Kayah/ pławiłam się w pomysłowych,zdrowych przepisach. Ciesze się iż coraz więcej ludzi jest świadomych tego co je i jak to wpływa na ich zdrowie .Szkoda też jak niewielu jest lekarzy rozumiejących związek jedzenia z choroba. Ja dostałam nowe życie 4 lat będzie w grudniu.jestem chora na RZS i boleriozę. Zmieniając żywienie styl życia na czynny ,sportowy zyję w zgodzie z tymi dwiema' przyjaciółkami '.zadziwjając lekarzy i znajonych pukających sie w czoło na moje zmiany.Zamieniłam żywienie własne i moich dzieci .rodziny,ale tez żywienie w przedszkolu w którym pracuje. Będę korzystała z Pani przepisów i dam je kuchareczkom .Pozdrawiam i napewno jeszcze napiszę Ania z Garwolina

  30. Witam,
    Bardzo fajny, czytelny i racjonalny blog. Ja od niedawna zaprzestalem jeść mięso a teraz mam wspaniały blog z doskonałymi przepisami w jednym miejscu, bardzo dziękuje, ze Pani takie miejsce stworzyła, pozdrawiam
    Marek

  31. Witam, ja trzy dni temu trafiłam na Pani bloga. Zawsze sie interesowałam zdrowym żywieniem.
    Potem urodziłam córkę wcześniaka, oczywiście wymagała specjalnego traktowania ale juz wtedy byłam krytykowana za swoje wybory za lekarza który zalecał wszystkie naturalne metody. Byłam pod presją. Potem sie postawiłam. Trzecie dziecko to moje doświadczenie mądrość i praktycznie zero antybiotyków . Choroby – błahostki.
    Choroba koleżanki i jej śmierć, a potem moja choroba … sprawiły, że zerwałam z tzw. normalnym żywieniem. Wcale mnie to nie boli… może tylko niezrozumienie najbliższych … ostatnio nazwano mnie dziwakiem a mój facet, który wcześniej namawiał mnie na założenia bloga parę dni temu porównał moje poglądy do idei Wielkiej Inkwizycji jako tych, którzy przecież też mocno wierzyli w słuszność swojej działalności…
    No cóż zrobiło mi się przykro.
    Okazuje się, że dla tych tzw. „normalnie odżywiających” ja, która chce pomóc sobie ( nie być ciężarem i obciążeniem dla najbliższych ) jestem dziwakiem i patrzy się na mnie z przymrużeniem oka a czasem z uśmieszkiem. Tak naprawdę nie przejmuję się tym, ja już się nie cofnę z tej drogi. Uczę moją najmłodszą córkę tego co sama wiem, starsza ( ta chorowita nadal ) póki co jest totalnie anty zdrowotnie nastawiona.
    Ja jako ta chora od urodzenia na astmę i alergie jak sądziłam tylko na kurz i roztocza, dzis już mam początki osteoporozy odezwała się nadczynność tarczycy (co mnie zaskoczyło) szukam i będę szukała swojego żywienia, bo każdy jest indywidualnością. Zawsze chętnie będę każdemu pomagać.
    Pani Iwonko ma Pani fantastyczną wiedzę i te całe mnóstwo przepisów 🙂 🙂
    Już się bałam, że szybko znudzi mi się to co jem itp. ale tu u Pani znalazłam mnóstwo fajnych rzeczy i zamierzam korzystać i działać.
    Serdecznie Panią pozdrawiam i życzę dalszych pomysłów z których chętnie skorzystam.
    Beata 🙂

  32. Witam, przed wczoraj trafiłam na stronę tego wspaniałego bloga.Normalnie oszlałam na punkcie tych przepisów!!! Przewertowałam każdy dział po kolei i zaczynam działać w kuchni. Te przepisy są wspoaniałe!!! I tyle tu kaszy jaglanej, którą tak kocham i faszeruję moje dzieci przy każdej okazji:) Uwielbiam eksperymenty z tą kaszą. A teraz dzięki Pani mam nowe przepisy z tym cudem. I te przepisy na słodkości-genialne!Moje dzieciaczki będą uradowane. Pozdrawiam Panią serdecznie:)
    Paulina

  33. Witam Pani Iwono,
    niesamowity blog, o niesamowitym charakterze, od wczoraj zdążyłam przejrzeć prawie wszystkie Pani przepisy i jestem zachwycona… tyle tu inspiracji… już dziś zrobiłam racuchy z kaszy jaglanej ale dołożyłam do nich starte jabłuszka, rewelacja 🙂
    Od prawie pół roku jestem zagorzałą zwolenniczką, a może powinnam napisać maniaczką kaszy jaglanej, kuchni PP i w ogóle wszystkiego co dotyczy zdrowego odzywiania się. U mnie zaczęło się podobnie, mój 3 letni teraz synek przechorował 2 sezony zimowe biorąc tony antybiotyków, sterydów i wszystkiego co tylko lekarze wymyślili… na nasze szczęście trafiłam na wspaniałą pediatrę która pokierowała całą moją rodziną zalecając dietę, bańki, moczenie nóg w soli, kuchnię PP – mój synek przestał chorować, od kilku miesięcy bez zadnej choroby chodzi do przedszkola, zwykły katar kończy się na katarze a nie zapaleniem uszu i oskrzeli. Jestem pod ogromnym wrażeniem co dieta i odpowiednie jedzenie potrafi zdziałać.
    Każdego dnia rano jemy nasz ukochany „budyń czekoladowy” 🙂 a moje dziecko wprost go uwielbia, bez budyniu nie wychodzimy z domu – a jest to po prostu kasza jaglana ugotowana z suszonymi owocami, płatkami owsianymi i karobem – pycha!
    Bardzo mnie Pani zainpirowała swoimi przepisami i również prażeniem kaszy jaglanej zanim się ją zacznie gotować 🙂 sama mocno wydziwiam i eksperymentuje w kuchni i bardzo dziękuję za takie miejsce jakim jest Pani blog.
    Czekam na książkę z Pani przepisami 🙂
    pozdrawiam gorąco
    Monika

  34. Dostałam wczoraj namiary na Twojego bloga. Od kilku lat choruję na RZS i tarczycę. Sama eksperymentuję na różne sposoby z przepisami przerabiając je na wegańskie, ale Twoje przepisy mnie powaliły! jesteś Wielka!!
    Pozdrawiam
    Monika

  35. Wspaniały blog. Nie ma w tym żądnej ściemy, bo przepisy są naprawdę przystępne i jedyne co musimy zrobić, to zmienić nastawienie. U mnie problemem jest brak chęci pozostałych do „zdrowego” jedzenia. Może dzięki Twoim lub bardziej,wzorowanych na Twoich przepisach potrawy wreszcie do nich trafią. Na pewno będę tu częstym gościem. Pozdrawiam 🙂

  36. Witam,
    Od niedawna dołączyłam do tych na dietach, u mnie bez mleka, cukru, glutenu i jeszcze kilku innych rzeczy. Kocham jedzenie i gotowanie, więc tak drastyczna zmiana jest dla mnie dość ciężka, ale dzięki Pani przepisom wkraczam w świat zdrowych zamienników. Cieszę się, że znalazłam tę stronkę jednak kto szuka ten coś znajduje 😉 Prowadzę bloga również z przepisami na jedzonko i mam nadzieję, że nie będzie Pani zła jeśli przedstawię na nim jakieś tutejsze przepisy (oczywiście z podaniem źródła).
    Jeszcze raz dziękuję za nadzieję, że mimo tylu zakazów mogę zjeść coś dobrego 🙂
    pozdrawiam, karolkya

  37. Znalazlam tego bloga, szukajac przepisow bezglutenowych, ale zazwyczaj zawieraja one niezdrowe rzeczy – tu jest zdrowo i oryginalnie, super, ze jestes! Jak dla mnie to jest Blog Roku!

  38. Minimalizacja cukru, przetworzonej żywności oraz produkty zasadotwórcze – czyli jak najwięcej kaszy jaglanej 🙂

  39. Cześć Ewo,
    gratuluję pediatry, łączenie stanu zdrowia dziecka i jego odporności z dietą to wciąż rzadkość (jedynie przez pryzmat alergii). Witaj w krainie „innych”! 😀 Cieszę się że jesteście i zyczę dużo zdrowia całej Twojej rodzinie.
    Uściski!
    :)))

  40. O rany, w końcu i ja mogę napisać coś od siebie 🙂 Od 5,5 miesiąca uczymy się inaczej jeść. Rewolucja nastąpiła po ciągłych chorobach górnych dróg oddechowych mojego 4-letniego synka. Nasz zaufana pediatra poradziła nam odstawić mleko krowie, jak najmniej mięsa i pszenicy. Trafiłam na Pani bloga i na konto na fb. Jest Pani moją inspiracją i poparciem tez, w które wierzę. Znajomi śmieją się, że zbzikowałam ale ja wiem, że dobrze robię. Dziękuję, czekam na książkę i życzę dużo zdrówka dla Synka i całek rodzinki.
    Pozdrawiam, Ewa

  41. Super sprawa, na pewno moja żona będzie zachwycona przepisami bo to ona szefuje w kuchni i na pewno skorzysta. Zapraszam również do obejrzenia mojej inicjatywy – bloga o szkodliwej chemii w żywności. Jest moją misją, mająca uświadomić ludziom że czytanie etykiet i wyeliminowanie z diety groźnych substancji jest bardzo ważne dla zdrowia.

    Pozdrawiam serdecznie

  42. Tamara, dostarczyłaś mi dziś wielkich wzruszeń, bardzo Ci dziękuję Kochana… Cieszę się że tu jesteś. Życzę wszystkiego co najlepsze. :*****
    Uściski! :)))

  43. Pani Iwono jest Pani niezwykłą kobietą, to co Pani robi jest SZTUKĄ I NAJPRAWDZIWSZĄ TERAPIĄ. Od miesięcy nie miałam ochoty na nic, nic mnie nie interesowało, nic nie było mnie w stanie wyciągnąć z przygnębienia i poczucia bezsensu. Na Pani blog trafiłam przypadkiem, najpierw zachęcały ładne zdjęcia, potem przyjemność z jaką się Panią czyta. Przepisy ich niezwykłość odkrywałam stopniowo, nigdy nie interesowało mnie jedzenie, gotowanie. Wierzyłam że lepiej bym się do tego nie zabierała bo wszystko zepsuję. Teraz mój dzień zaczyna się od śniadania i – jeśli tylko mam dostęp do sieci – smakoterapii 🙂 To „mój” mały piękny świat. Próbuję najprostszych rzeczy a każdy mały sukces zachęca do kolejnych prób. Nie zawsze mogę dotrzeć lub sobie pozwolić na niektóre składniki, ale zmieniła Pani moje myślenie o gotowaniu, odżywianiu. Pokochałam kaszę jaglaną i Pani BLOGA. JESTEM PANI BARDZO BARDZO WDZIĘCZNA.DZIĘKUJĘ, GRATULUJĘ KREATYWNOŚCI, z utęsknieniem czekam na Pani książkę. Życzę spełnienia marzeń, pozdrawiam Tamara

  44. Świetny blog. Dużo pomysłów. Ja zaczęłam prowadzić swoją stronę całkiem niedawno bo uważam, że warto dzielić się dobrem, czyli też dobrym i zdrowym jedzeniem. Pozwolę sobie czasem nawiązać do przepisów tu zawartych. Kaszę jaglaną uwielbiam i komosę też i wogóle. Tu jest jak w raju 🙂
    Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje.

  45. Wpadłam do Pani przypadkiem, ale pozwolę sobie zostać na zawsze 🙂
    Nie wychowujemy dzieci dla siebie tylko po to, żeby mogły funkcjonować szczęśliwie jako samodzielne istoty. I jakby na to nie patrzeć jedzenie będzie miało w tym bardzo duże znaczenie 🙂
    Dla mnie wygląda to też trochę tak: dużej porcji zdrowia na talerzu towarzyszy zawsze duża porcja troski i czułości tych rąk, które posiłek przyrządzały. A dzieci świetnie to czują 🙂
    To bardzo budujące, że na przekór tego, co podsuwają do jedzenia wnukom moi teściowie i rodzice, na przekór temu, że na podwieczorek w przedszkolu jest pszenna bułka z potwornie grubą warstwą nutelli, na przekór sąsiadkom, które twierdzą, że nie można dziecku zabraniać zjadania przez wiele tygodni (dzień w dzień) naleśników z cukrem pudrem popitych li tylko sokiem z kartonika – odnalazłam Panią 🙂 Będzie mi łatwiej 🙂
    Dziękuję.

    Pozdrawiam,
    Elwira

  46. Dziękuję serdecznie za kuchenne inspiracje, pomocną listę lektur oraz za entuzjazm w codziennych zmaganiach z bylejakością jedzenia na naszych stołach

  47. Muszę przyznać,że odkąd wprowadziłam do mojego jadłospisu Kaszę Jaglaną i jem ją często, czuję się o niebo lepiej! Mam więcej energii i lepszą pamięć.
    Dziękuję Autorce tego blogu za wszelkie informacje, cenne wskazówki i za kreatywne przepisy.
    Pomagasz Dobra Kobieto wielu ludziom!
    Tak trzymaj!
    pozdrawiam
    Stała bywalczyni Blogu:-)

  48. Na candidę jest właśnie dieta bezcukrowa, z niskim IG i najlepiej bez nabiału.
    Polecam przeleczyć się na pasożyty, a potem na candidę.
    handzia

  49. Witaj, a ja poszukuje przepisow i propozycji dla osoby majacej probem z Candida. czy masz jakies propozycje?
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.