Trochę było z nią zachodu…
Ale jest.
Smaczna, migdałowo – kokosowa, lekko zmrożona,
z żurawiną lub innymi ulubionymi bakaliami.
Bez nabiału i bez cukru.
Spróbujcie.
🙂
Pascha wegańska przed zmrożeniem. |
Składniki:
migdały (1 szklanka)
cytryna (kilka kropel, do smaku)
ksylitol (do smaku, ok. 3 łyżek)
olej kokosowy (5-6 łyżek)
mączka guarowa (niekoniecznie, 1 łyżeczka)
agar agar (1łyżeczka)
esencja waniliowa (eko)
bakalie niesiarkowane (u nas żurawina, płatki migdałów)
Wykonanie:
Migdały bez skórek namocz na noc (min. 12 godz.). Wodę odlej i dodaj cytrynę. Zmiksuj z niewielkim dodatkiem wody. W 1/3 szklanki wody rozpuść agar i ciągle mieszając gotuj kilka minut. Ostudź i dodaj do zmielonych migdałów, dołóż ksylitol, esencję waniliową do smaku, posyp mączką guarową i i zmiksuj na najgładszą jaką Ci się uda osiągnąć masę. Dodaj bakalie. Ułóż delikatnie dowolny kształt na talerzu i schłodź w zamrażarce. Jeśli chcesz ją kroić, musi być minimum średnio zmrożona.
Gotowe!
🙂
Smacznego!
Margot, zrób bez. Dodaj troszkę więcej agaru. 🙂
muszę w końcu kupić tą mączkę guarową, bo bardzo mnie kusi ta ,,herezja” oj bardzo :)))
Asieja, bardzo dziękuję! Pozdrawiam gorąco i spokojnych Świąt życzę! :)))
pięknych
Świąt życzę
oprószonych cukrem pudrem
Wesołych Margot! Sciskam! :))
Wow , cudo ni herezja:D
Wesołych Świąt życzę