Ten serek jest po prostu pyszny!
Delikatny, bielusieńki, lekki i roślinny.
Migdały.
Domowy chleb.
Samo zdrowie.
„Serek” wegański to nic innego jak pesto z migdałów,
doprawione tak, by cieszyło nasze kubki smakowe.
Doskonała alternatywa dla tych którzy nabiału nie jedzą lub go ograniczają.
Spróbujcie!
🙂
Składniki:
migdały (2 szklanki)
cytryna
sól
czosnek
oliwa z oliwek (szlachetna, nierafinowana)
woda
Wykonanie:
Migdały zalej wodą i odstaw na 24 godziny.
Odsącz, zmiksuj z sokiem z cytryny dolewając powolutku wodę. Ilość wody zależy od tego jaką konsystencję twarożku chcesz osiągnąć.
Dodaj ok. 5 łyżek szlachetnej oliwy z oliwek, sól do smaku i czosnek (jeśli lubisz).
Serek będzie miał posmak oliwy której użyjesz. Zupełnie inaczej będzie smakował z olejem słonecznikowym. Pamiętaj by stosowane przez Ciebie oleje były nierafinowane i dobrej jakości.
Smacznego!
🙂
a wodę dodać tą z odsączania? czy świeżą?
Iw, jestes niesamowita. Zrobilam mleko, zrobilam z pulpy serek, maz sie skrzywil jak powiedzialam co na kolacje. Po pierwszej kromce powiedzial „wysmienity”. Moj maz, u ktorego najwieksza pochwala jest „moze byc” 😉 Pycha. Z wedzonym lososiem, rzodkiewka, szczypiorem. Jestem urzeczona. Buziak!
Asia
Witam,
Serek wygląda przepięknie i chyba się skuszę i go zrobie dla dzieci.
Pozdrawiam,
LiviaSt75
Przepis fajny ale niestety bardzo drogi 🙁 2 szklanki migadłów…ehh
Ja się dopiero uczę zdrowej żywności:) ale ten przepis też spróbuje wygląda apetycznie;)Jedynie słodkości mi nie wychodzą:/
Witam serdecznie;-)dopiero zaczynam ze zdrowym jedzonkiem i mam pytanie jaki olej jest wskazany do tego serka, który najlpiej komponuje się z migdałami ?
Pozdrawiam
Ola
Ou… to rzeczywiście przykre. Alergia?
Wszystkie pomysły mile widziane byle bez skórek. A nerkowiec?
Uściski! 🙂
Gdy słyszę lub czytam o twarożku z migdałów, to aż mnie skręca! Bo uwielbiam migdały a nie mogę jeść:( Ktoś w komentarzach dopisał, że robił z orzechów włoskich, może to jest pomysł dla mnie? Tylko czy nie będzie gorzki od skórek? Ciekawe, czy da się obrać włoskie orzechy?
Ale można naleśnik jaglany lub gryczany z takim farszem 🙂
Uaaaaaaau! Ale czad! :))))) Szkoda że glutenu nie możemy. Z chęcią trzasnęłabym takiego pierożka… Causss! :***
Melduję, że na bazie tego twarożku wyprodukowałam bardzo smakowity farsz „ruski” do naleśników. Oczywiście z dodatkiem ziemniaków gotowanych, pieprzu i smażonej cebulki. Mniam!
Juhuuuu! Fajnie! Dzięki za wieści. :)))) Pozdrówko! 🙂
Przepis rewelacyjny! Oczywiście serek zrobiłam ku zachwycie bliskich i własnym, ofkors :))) Dziekuje za inspirację 🙂 Pozdrawiam 🙂
Jak to co? Serek będzie. I to pyszny! Jeżeli możesz, kup migdały bez skórki, to Cię ominie obieranie. 😉 pozdrówko! :)))
Wspaniały przepis!:) Kupię jutro pakę migdałów i robię wg. Twojego przepisu, zobaczymy co wyjdzie i czy moje 2 lewe ręce dadzą radę 😉 Pozdrówki:)
Obrane są delikatniejsze. Ze skórką mogą być gorzkie. 🙂 Pozdrawiam!
Hello,
wyglada pysznei, musze wyprobowac! Tym bardziej, ze lekarz dal zakaz na mleko… A migdaly maja byc obrane, czy ze skorka?
Pozdrawiam,
p.
Ciekawscy pewnie się skuszą. ;)) U mnie dziś z pestek słonecznika i dyni. Pozdrawiam! 🙂
Mamo Alergika@ prawdę mówiąc moi „testerzy” nie mieli bladego pojęcia co jedzą kiedy uświadomiłam ich że to NIE jest nabiał. Zatem wnoszę że migdałów nie wyczuli. 🙂 Zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam! 🙂
Bardzo jestem ciekawa tego smaku, czuć bardzo migdały? Świetny!
Zrobiłam na mym blogu wpis z orzechowym twarożkiem i odnośnikiem do Twojego bloga. Czytelniczkom też się podoba pomysł, ciekawe czy ktoś zrobi czy tylko obiecują 🙂
Pozdrawiam 🙂
Na zdrowie! Uściski ślę. :)))
Z braku migdałów zrobiłam podobny serek na orzechach włoskich 🙂 MNIAM 😀 Jak fromagge
Dziękuję za ten przepis
Margot, dzięki za super podpowiedź! 😀
Iw, ja robię takei serki (migdały , nerkowce i inne) ,że zalewam woda od kiszonek (1/3) z woda (2/3) rano odsączam i miksuje , boskie:D
Ale twój tez mi się widzi
Na szczęście rok się dopiero zaczął…. :)) Czas to zmienić! Pozdrawiam! 😀
Ubóstwiam migdały, a w tym roku jakoś mało ich jadłam…