Klasyczne mango lassi jest nie do podrobienia.
Orzeźwiające i jednocześnie słodkie, z aromatyczną nutą kardamonu.
Z powodu eliminacji nabiału nasze mango lassi nie jest tak kremowe (-słodkie mleko)
i kwaskowe (-jogurt).
Jest natomiast skrzyżowaniem powyższego z pinakoladą. 😉
Całkiem niezłe!
Spróbuj!
Składniki:
bardzo dojrzałe mango (2 szt.)
mleko kokosowe (1 puszka)
mleko ryżowe
kardamon zielony
świeża mięta do przybrania
cytryna i ksylitol do „oszronienia” szklanki
Wykonanie:
Mango zmiksuj na gładką masę z mlekiem kokosowym i dodatkiem mleka ryżowego. 
Proporcje wypróbuj wg swojego smaku. 
Z mlekiem kokosowym koktajl będzie gęściejszy 
(w tej wersji radzę dodać trochę soku z limonki lub cytryny) , 
za to z większym dodatkiem mleka ryżowego będzie mniej… kokosowy! ;))
Dodaj kilka ziaren utartego kardamonu, kilka kostek lodu i zmiksuj.
Oczywiście jeśli chcesz, możesz osłodzić do smaku, 
choć dojrzałe mango powinno być wystarczająco słodkie.
Voila!
Pycha.
🙂
ps. szron na szklance osiągniesz w następujący sposób: odwróć szkło do góry dnem i zamocz jego brzegi w soku cytrynowym, a następnie w ksylitolu (cukrze) .
I jest.
Ciao!

0 thoughts on “MANGO LASSI – w wersji wegańskiej”

  1. Dzisiaj w końcu mogłam spróbować mango lassi. Pyszne, dojrzałe, słodkie mango, jogurt sojowy waniliowy (własnej produkcji), mleko ryżowe (takie było pod ręką), kardamon… pyyyycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.