Tak. Miałam rację.
Zdjęcie pizzy trzeba robić przed upieczeniem.
Po – niezwykle trudno wyrwać ją biesiadnikom na sesję zdjęciową!
Zdjęcie pizzy trzeba robić przed upieczeniem.
Po – niezwykle trudno wyrwać ją biesiadnikom na sesję zdjęciową!
Nie ma mowy!
Pizza u nas to rzadkość.
Po pierwsze trudno ja sobie wyobrazić bez sera (chociaż można)… 🙁
Po pierwsze trudno ja sobie wyobrazić bez sera (chociaż można)… 🙁
A ser, jak wiadomo, niewskazany.
Ale co tam!
Postanowiłam więc stworzyć nowy cykl.
MIEJ ZASADY – ŁAM ZASADY.
Byle w rozsądnych proporcjach.
Od razu lepiej.
Od razu lepiej.
🙂
Rzecz druga – ciasto.
Z miksu bezglutenowego trudno osiągnąć ciasto o puszystości porównywalnej
z mąką pszenną czy orkiszową. Ale … nam się udało. Miksując mąki oddzielnie.
Z miksu bezglutenowego trudno osiągnąć ciasto o puszystości porównywalnej
z mąką pszenną czy orkiszową. Ale … nam się udało. Miksując mąki oddzielnie.
Zatem pizza.
CIASTO BEZGLUTENOWE NA PIZZĘ
Jedno powstało z miksu bezglutenowego i było raczej „chrupiące” 😉
Polecam je raczej fanom niezbyt puszystego ciasta.
Drugie polecam fanom ciasta puszystego.
CIASTO PIERWSZE Z MIKSU BEZGLUTENOWEGO:
mąka bezglutenowa (2 szklanki)
świeże drożdże (5 dag)
mleko ryżowe (3/4 szklanki)
masło klarowane (ok 1/2 kostki) lub dowolna szlachetna oliwa (4-5 łyżek)
żółtko lub kopiasta łyżka skrobi
słód lub dowolny syrop (miód) (1 łyżeczka)
sól
świeże drożdże (5 dag)
mleko ryżowe (3/4 szklanki)
masło klarowane (ok 1/2 kostki) lub dowolna szlachetna oliwa (4-5 łyżek)
żółtko lub kopiasta łyżka skrobi
słód lub dowolny syrop (miód) (1 łyżeczka)
sól
pizza bezglutenowa z pomidorami, pesto, owczym serem. |
Wykonanie:
Mleko ryżowe podgrzej. Odlej 1/3 ciepłego mleka do szklanki,
rozpuść w nim słód i drożdże.
Pozostaw w cieple.
Do reszty ciepłego mleka dodaj tłuszcz lub oliwę i połącz
(jeśli użyjesz stałego tłuszczu, musi się on całkowicie rozpuścić.
Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, żółtko jaja (lub skrobię),
drożdże i ostudzone mleko z tłuszczem.
Masa powinna być miksowana w cieple aż pojawią się
pęcherzyki powietrza.
Wyłóż na wysmarowanym tłuszczem blacie do pizzy
i zapiecz aż się lekko zarumieni.
Następnie wyjmij, wyłóż składniki na wierzch pizzy i zapiecz.
w sumie czas pieczenia to ok 30 min.
CIASTO DRUGIE – PUSZYSTE.
Wymaga nieco więcej zachodu, ma zupełnie inna konsystencję.
Jest podobne w miękkości do ciasta pszennego.
ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła tego czy owego,
zwłaszcza, że w składzie w powyższym cieście jest nabiał…
i to serek ricotta. Auć! 😉
Składniki (sklepy eko):
mąka z prosa (1/4 szklanki)
mąka ryżowa (1 szklanka)
skrobia kukurydziana (1/4 szklanki
mąka z tapioki (1/2 szklanki)
mączka guarowa (2 łyżeczki)
sól (1/2 łyżeczki)
drożdże suche (2,5 łyżeczki)
woda bardzo ciepła (max 3/4 szklanki)
zmielone na masę migdały (2 łyżki) – opcjonalnie
jajka (2 szt.)
oliwa z oliwek (3 łyżki)
ocet jabłkowy (1/2 łyżeczki)
syrop ryżowy (2 łyżki)
Pizza „po męsku”z kimchi 😉 |
Wykonanie:
Włącz piekarnik na 170 stopni i rozgrzej formę w której będziesz piec pizzę.
Użyj składników ogrzanych do temperatury pokojowej.
Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody, dodaj 1 łyżkę syropu ryżowego.
Zmiksuj olej, syrop ryżowy, miód i ocet.
Osobno wymieszaj wszystkie mąki i zacznij je na sucho miksować mikserem
z „łopatkami”, następnie dodaj migdały i jaja i znów chwilę miksuj.
Dodaj uaktywnione drożdże, znów miksuj,
potem wlej płynne zmiksowane dodatki i miksuj dalej.
Resztę wody (1/2 – 2/3 ciepłej!) dodawaj sukcesywnie,
starając się osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Wyłóż ciasto na bardzo ciepłą blaszkę posmarowaną olejem
i zapiecz ok 30-40 min.
Następnie wyjmij z piekarnika, wyłóż nań ulubione składniki
i zapiecz ponownie (ok 20min).
pizza wege:ser z niebieską pleśnią, kapary, oliwki, papryka, chili, pomidory, cebula |
uffff…
Smacznego!
🙂
Ciao!
Wszystko jest super i smaczne! Ja niestety nie mogę bo alergia na drożdże 🙁 Może ktoś zna przepis z proszkiem bezglutenowym? Pozdrawiam
Ja od kilku lat robię bez sera i już sobie nie wyobrażam, jak można dodać ser do pizzy ;-)))
ten przepis jest chyba dla ludzi umierających od podmuchu wiatru, co to kur** ksylitol?
Nie da się jakoś z samej mąki kukurydzianej 🙁
Haniu, teoretycznie można mąkę z tapioki zastąpić inną skrobią (tapioka to skrobia z bulw manioku) np. ziemniaczaną lub kukurydzianą. Nie wiem jednak czy osiągniesz taki sam efekt bo nie mam takiego doświadczenia na koncie. Syrop ryżowy mozesz zastąpić każdym innym syropem lub miodem w ostateczności cukrem, czego nie polecam. Uściski! 🙂
Hej, czy można zrobic drugi przepis bez maki z tapioki? I czy niezbędny jest syrop ryżowy?pilne pytanie.
Pozdrawiam
Mleko ryżowe jest w większości marketów. Powinnaś je dostać bez problemu. Ewentualnie może być każde inne roślinne mleko. Sojowe, migdałowe itp. My unikamy nabiału zwierzęcego. pozdrawiam! 🙂
Witaj, mam pytanie, gdzie dostałaś mleko ryżowe??
Podoba mi się Twoja propozycja, pewnie skorzystam z niej na dniach…
Ewentualnie czym zastąpić mleko??
Dzięki Szana. Wygląda nieźle, ale jak smakuje! :))
Chętnie zajrzę. Pozdrawiam! 🙂
wygląda przepysznie 🙂 też robię własną pizzę, ale glutenową 🙂
pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Szczerze powiem, też nie mam przekonania do tych sklepowych mieszanek… nigdy nie wiadomo co z nich dokladnie wyjdzie. :/ Jeśli chcesz mieszać sama mąki, bardzo Ci polecam ten drugi przepis. 🙂
ale nabrałam ochoty na pizze 🙂 czy w pierwszej wersji ten mix ze sklepu mozna czymś zastąpić tzn mieszanka wlasnych mąk? jakos nie mam przekonania do tych mąk sklepowych, możesz którąś polecić?
:))
Ja używam tej pierwszej. Nie jestem specjalistą ale być może nazwy są używane zamiennie.
http://www.sfd.pl/sklep/wiki/Guma_guarowa.html
jest pizza :)))
a ta mączka guarowa to takie coś
http://www.visvitalis.com.pl/pl_PL/p/Maczka-Guarowa-200g/1525
albo takie tak?
http://www.eko-zdrowie.pl/p/87/366645/guma-guar-200g-inne-bezglutenowa-zywnosc.html