Powtórka!
Ten przepis zdecydowanie zasługuje na powtórkę!
Każdy weganin doskonale wie jak przyrządzić domowy twarożek bez twarożku,
serek bez serka, nabiał bez nabiału. 😉
I chwała im za to.
Dzięki nim i my to wiemy!
Braci wegańskiej dziękujemy!
😀

*Migdały są niezwykle odżywcze.
W Medycynie Chińskiej stosuje się je m.in w chorobach płuc i astmie.
*Obserwacja typowego nabiałożercy nieświadomego,
że spożywa właśnie “ser z rośliny” – bezcenna.  😀

To jest pyszne!
I bardzo zbliżone do “oryginału”.
🙂

Składniki:

migdały blanszowane (2 szklanki) namoczone w wodzie
cytryna (u mnie sok z 1 cytryny, dopraw swój serek do smaku)
sól
czosnek (tylko do wersji wytrawnej)
oliwa z oliwek (szlachetna, nierafinowana, tylko do wersji wytrawnej)
woda
ulubione dodatki:
np rzodkiewka – pęczek,
szczypiorek – dymka,
koperek – pęczek,
świeży ogórek 2-3szt. średnie)

Wykonanie:

Migdały zalej wodą i odstaw na 24 godziny.
Odsącz, zmiksuj z sokiem z cytryny dolewając powolutku świeżą wodę. Ilość wody zależy od tego jaką konsystencję twarożku chcesz osiągnąć. Nie musisz miksować migdałów na gładką masę – twarożek będzie miał bardziej nabiałową, delikatnie “grudkową” strukturę. 🙂
Dodaj ok. 5 łyżek szlachetnej oliwy z oliwek (niekoniecznie, ale dodatek oliwy sprawi, że serek będzie miał bardziej wytrawny smak), sól do smaku i czosnek (jeśli lubisz). Dołóż pokrojony koper, dymkę, szczypiorek, rzodkiewki i ogórki.
Serek będzie miał posmak oliwy której użyjesz. Zupełnie inaczej będzie smakował z olejem słonecznikowym. Pamiętaj by stosowane przez Ciebie oleje były nierafinowane, świeże i dobrej jakości.

Smacznego!
🙂

Ciao!

3 thoughts on “WYTRAWNY TWAROŻEK Z MIGDAŁÓW Z WARZYWAMI”

    1. Kasiu, można ale masa będzie dość mocno odtłuszczona, czyli suchawa. Osobiście lubię tłusty serek, ewentualnie z dodatkiem wytłoczyn. Zużywam je raczej do ciastek. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *