Rzadko przygotowujemy domowe desery. Najwyraźniej nie tylko moje pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego przechodzi w fazę zaniku. 😉
Ten deser przygotowaliśmy na wizytę Joasi i Michaliny.
Słodkie, sycące, pyszne mascarpone wyśmienicie kontrastujące z kwaskowatymi czerwonymi porzeczkami.
Spróbujcie!
🙂
Wegańskie mascarpone/składniki (4 nieduże porcje – deser jest sycący):
nerkowce (200g)
woda: ok 200g lub według potrzeb (gęstość do wyboru)
ksylitol, miód lub syrop klonowy do smaku
wanilia (kilka centymetrów laski lub eko koncentrat)
cytryna (sok z 1 sztuki lub do smaku)
skórka cytrynowa eko (plasterek)
Wykonanie:
Włóż do naczynia miksującego nerkowce, wanilię (laskę) oraz ksylitol (jeśli używasz płynnych słodzideł, dodaj dopiero z wodą, w późniejszym etapie, podobnie z ekstraktem waniliowym). Zmiksuj na mąkę.
Teraz zacznij stopniowe dolewanie wody i cytryny i miksowanie na krem.
Ilość wody zależna jest od gęstości jaką chcesz osiągnąć (u nas około 200g wody). Krem wegański mascarpone jest waniliowy, delikatnie kwaskowaty i słodki.
Mus porzeczkowy:
porzeczki czerwone, ok 100g
ksylitol, miód lub syrop klonowy do smaku
liście mięty lub melisy do ozdoby
Finał:
Porzeczki zmiksuj z wybranym „słodzidłem”.
Do pucharków wlej masę masarpone, delikatnie zalej ją porzeczkowym musem (mus porzeczkowy delikatnie stężeje i bedzie miał postać lekko ściętej galaretki.
Dodaj ozdoby (owoce, miętę lub melisę) i podawaj.
Smacznego!
🙂