To nie jest najlepszy wybór na jesienne i zimowe dni, głównie ze względu na ochładzające właściwości cytryny.
Dlaczego zatem tu i teraz – lemoniada?
Odpowiedź jest prozaiczna.
Większość rodziców, których znam, poi swoje maluchy i starszaki
oraz siebie samych, sokami z kartonów lub butelek.
Warto czytać etykiety, soki są często produkowane z tzw. zagęszczonych soków,
czyli ze świeżym owocem nie mają nic wspólnego.
Mamy też do wyboru soki pasteryzowane z owoców
w dużo wyższych cenach lub… produkcję domową.
Najzdrowszą alternatywą jest dość kosztowna wolnoobrotowa wyciskarka ślimakowa,
jednak jeśli jej nie posiadacie, możecie z powodzeniem zrobić sok lub lemoniadę za pomocą miksera (zwykłe sokowirówki nie radzą sobie zazwyczaj z wyciskaniem soków z liści).
Zawsze będzie to świeża i zdrowsza opcja od standardowej oferty sklepowej.
Przemyt świeżego chlorofilu za pomocą soku „nibyfrugo”?
Zrównoważymy je dodatkiem świeżego, rozgrzewającego imbiru).
Proszę bardzo:
Wersja nr 2 |
Składniki na kilka wersji:
wersja 1:
cytryna eko w całości (1 szt. lub do smaku)
pietruszka (mały pęczek)
ksylitol/miód/słód – do wyboru, do smaku
woda (1 litr)
wersja 2:
cytryna eko w całości (1 szt. lub do smaku)
jarmuż (duży liść, lub do smaku)
pietruszka (mały pęczek lub pół)
świeży imbir (plaster)
ksylitol/miód/słód – do wyboru, do smaku
woda (1 litr)
wersja 3:
cytryna eko w całości (1 szt. lub do smaku)
kiwi najlepiej eko (2-3 sztuki)
jabłko (w całości)
pietruszka (mały pęczek)
świeży imbir (plaster)
ksylitol/miód/słód – do wyboru, do smaku
woda (1 litr)
wersja 4:
cytryna eko w całości (1 szt. lub do smaku)
jabłko (w całości)
jarmuż (duży liść)
pietruszka (mały pęczek)
świeży imbir (plaster)
ksylitol/miód/słód – do wyboru, do smaku
woda (1 litr)
Wykonanie:
Umyj owoce i warzywa w zależności od wybranej wersji (kiwi obierz), zmiksuj z dodatkiem wody i substancji słodzącej (niekoniecznie jeśli nie lubisz słodkich napojów) i przelej przez sitko. W przypadku Thermomixa wrzuć ingrediencje do kielicha, miksuj kilkanaście sekund na obrotach 10 i przelej przez koszyczek. Jeśli chcesz by napój był bardziej klarowny, przelej dodatkowo przez sitko.
Mój – gotowy. 🙂
Zdrówko!
Wersja 4. |
Ciao!
🙂
ps. Uwaga! Pić świeże! Przechowywane tracą wartości i kolor! 🙂
ps.2 Nie pić zbyt często poza sezonem. Najzdrowsza do picia jest… czysta, ciepła lub bardzo ciepła woda. 😉
ps.2 Nie pić zbyt często poza sezonem. Najzdrowsza do picia jest… czysta, ciepła lub bardzo ciepła woda. 😉
Czy mleka koziego tez pani nie uzywa
?ono nie uczula tk jak krowie
A jaki intensywny kolor! Mi się on podoba 🙂
Smakowicie wygląda! Chętnie bym spróbowała. 🙂
PS. nie wiedziałam,że najzdrowsza do picia jest ciepła i bardzo ciepła woda. Dlaczego zdrowsza jest ciepła?
Jak to nie chce? Werbena jest cudowna z tymi swoimi cytrynowo-geraniowymi nutkami. Pozdrawiam! 🙂
Witam,
śledzę bloga od jakiegoś czasu i jest SUPER!!!! Niedługo będę urządzać własną kuchnię i nie wiem co powinnam kupić i jakiego typu, żeby było zdrowo (garnki i patelni, blaszki i brytfanny do pieczenia, pojemniki na żywność, deski do krojenia, jak przechowywać żywność, co zamiast folii aluminiowej i spożywczej ). Może udałoby się zrobić Pani taki post gospodarski. Na pewno ma Pani sprawdzone firmy i sprzęt 🙂 Sądzę, że wiele osób z zaciekawieniem przeczyta. Pozdrawiam i ZDROWIA życzę
Kasia
oo, ciekawe 😉 a ja akurat mam thermomix <3
Najlepsza transfuzja dla naszej krwi i przy okazji bezkrwawa i smaczna
Octowa „lemoniada” codziennie gości na śniadanie. Bez dodatku słodzącego i bez zieleniny. 🙂 Werbeny nikt poza mną nie chce tknąć… Uściski!
szkoda, że nie mam thermomixa : (
Moje dziecko pokochało soki z kartonu:(. Wybierając mniejsze zło zakupiłam sokowirówkę i będę w domu produkować soki.
Choć wiem, że soki zimową porą to nie najlepszy pomysł, to będę dorzucać imbir (moze trochę chlorofilu też). Także dzięki za przypomnienie o imbirze.
wgląda pysznie 🙂 Trzeba będzie spróbować. Pozdrawiam.
Aaaale zdrowie! Przyznam, że widząc zdjęcie na fb nie wiedziałam czego się spodziewać, słodkie czy słone, może ostre… a tutaj taka niespodzianka, tyle zdrowych wersji 🙂
Wersję nr.1 praktykuję od lat…pychotka 🙂
Spróbuj zamiast cytryny dać żywy ocet jabłkowy i werbenę cytrynową. Super lemoniada będzie i bez cytryny 🙂