Puszysty serek to to nie jest.
Puszysty biszkopt to to nie jest.
Zatem co to jest???
馃槈
To by艂 pierwszy w 偶yciu deser tego typu w kr贸tkim 偶yciu mojego Ma艂ego Smakosza. 
Mi艂o艣膰 od pierwszego k臋sa! 
I rado艣膰 Matki Smakoterapii!
Heretyckie tiramisu!
Znakomite w smaku ciasteczka zanurzone w smakowitym, wega艅skim, s艂odkim twaro偶ku.
Pyszno艣ci!
Zanim uda艂o mi si臋 doko艅czy膰 to eksperymentalne dziecko, by艂o troch臋 przeszk贸d, 
kt贸re sprawi艂y nam w domu… mn贸stwo rado艣ci.
Pierwsze ciasto na tiramisu dorwa艂 m贸j Ma艂olat i poch艂on膮艂 ca艂e… ups!
Tiramisu posz艂o w niepami臋膰 ale za to jakie pyszne ciasteczka mamy w zanadrzu! 
Bez grama m膮ki, bez mleka, bez 艣rodk贸w spulchniaj膮cych czy dro偶d偶y, bez cukru, za to z arcyzdrowym, t艂oczonym na zimno olejem kokosowym, orzechami i lnem lub jajem dla niewegan.
No dobrze.
W ko艅cu si臋 uda艂o powiedzie膰 r贸wnie偶 B.
A nawet Z!
Tiramisu w wersji light (jasne ciasteczka).
Zapraszam.
Naprawd臋 warto…
Sk艂adniki na kilka porcji w pucharkach.
Ciasto*:
nerkowce lub migda艂y (200g)
len z艂ocisty (30g) / lub jajko (2 szt.) dla niewegan
ksylitol lub mi贸d lub syrop klonowy (do smaku, u nas 4 艂y偶ki)
olej kokosowy extra vergine (2 艂y偶ki)
Wega艅skie mascarpone:
nerkowce lub migda艂y (200g)
wi贸rki kokosowe (20g)
woda: 120 – 200g lub wed艂ug potrzeb (g臋sto艣膰)
ksylitol, mi贸d lub syrop klonowy do smaku
wanilia (kilka centymetr贸w laski lub eko koncentrat)
cytryna (sok z 1 sztuki lub do smaku)
w wersji dla doros艂ych:
kawa (espresso)
karob lub kakao naturalne (surowe)
likier (dowolny)
w wersji dzieci臋cej:
karob (lub kakao surowe)
dowolny sok lub woda do nas膮czenia ciasta 
Przepis na Thermomix:

Len z艂ocisty wrzu膰 do urz膮dzenia miksuj膮cego, rozdrobnij na m膮k臋 (10s/obroty 7, nast臋pnie 15s/obroty 10, lub nieco d艂u偶ej). Dorzu膰 nerkowce (migda艂y) i zmiksuj na m膮k臋 (5s/obroty 7, 5-10 sekund/ obroty 10). Wyjmij “m膮k臋” z urz膮dzenia i prze艂贸偶 do miski. Dodaj substancj臋 s艂odz膮c膮, olej kokosowy (opcjonalnie r贸wnie偶 jajka) i uformuj ciasto (je艣li masa jest zbyt sucha dolej odrobin臋 wody). 
Uformuj zgrabny prostok膮t na papierze do pieczenia (wysoko艣膰 ok 0,5 – 1 cm, wielko艣膰 dwadzie艣cia kilka centymetr贸w na kilkana艣cie) i upiecz w piekarniku “do suchego patyczka” (temperatura 150 stopni, termoobieg, u nas 25-30 minut). Uwaga, by nie spali膰 ciasta! 馃檪

W czasie pieczenia zr贸b krem “wega艅skie mascarpone”.
W艂贸偶 do naczynia miksuj膮cego nerkowce i wi贸rki kokosowe, wanili臋 (lask臋) oraz ksylitol (je艣li u偶ywasz p艂ynnych s艂odzide艂, dodaj dopiero z wod膮, w p贸藕niejszym etapie, podobnie z ekstraktem waniliowym). Miksuj na m膮k臋 5-10 sekund/ obroty 7, nast臋pnie jeszcze kilka sekund/ obroty 10.
Teraz zacznij stopniowe dolewanie wody i cytryny i miksowanie na krem (ok 5 min/obroty 7 do 10).
Ilo艣膰 wody zale偶na jest od g臋sto艣ci jak膮 chcesz osi膮gn膮膰 (u nas oko艂o 200g wody). Krem wega艅ski mascarpone jest waniliowy, delikatnie kwaskowaty i s艂odki.
Przepis “analogowy”:
Je艣li nie dysponujesz wysokoobrotowym urz膮dzeniem miksuj膮cym, zmiksuj len w m艂ynku do kawy lub kup ju偶 zmiksowany, nerkowce i migda艂y na ciasto mo偶esz przepu艣ci膰 przez maszynk臋 “do mi臋sa” lub zmieli膰 w wyciskarce 艣limakowej albo zwyk艂ym mikserze. Migda艂y lub nerkowce na “wega艅skie mascarpone” namocz w wodzie, najlepiej dzie艅 wcze艣niej, ods膮cz i zmiksuj na g艂adko dowolnym mikserem (najcz臋艣ciej u偶ywam w takiej sytuacji miksuj膮cej stopki). Reszt臋 dzia艂a艅 przeprowad藕 jak wy偶ej.

Upieczone ciasto pokr贸j na paski a la biszkopty, nas膮cz wybranymi p艂ynami (wersja dzieci臋ca lub dla doros艂ych), obtocz w karobie lub kakao, nast臋pnie u艂贸偶 w pucharkach lub w  p艂askiej foremce (dowolnie) przek艂adaj膮c ciasteczka kremem “wega艅skie mascarpone”. Je艣li zamierzasz od razu konsumowa膰 deser, pokr贸j ciastka drobniej, na jeden k臋s (s膮 kruche i lekko twarde i nie艂atwo je kroi膰 w pucharku 艂y偶k膮). Najlepiej smakuj膮 jednak nast臋pnego dnia, kiedy smaki si臋 “przegryz膮” a ciasteczka zmi臋kn膮 pod wp艂ywem wilgoci “wega艅skiego mascarpone”.

Ostatni膮 warstw膮 wega艅skiego tiramisu jest oczywi艣cie krem, kt贸ry opr贸szamy przez sitko karobem lub kakao.
Uffff.
Gotowe!
Smacznego!

Ciao!
馃檪

43 thoughts on “WEGA艃SKIE TIRAMISU BEZGLUTENOWE / BEZ CUKRU/ WERSJA LIGHT”

  1. No brak mi s艂贸w! jak ja, mog艂am wcze艣niej 偶y膰,bez tego bloga! wida膰 偶e jest Pani bardzo ciep艂膮 osob膮, tyle serca Pani w to wk艂ada, w to co Pani tworzy 偶e udziela si臋 to tym wszystkim kt贸rzy tu zagl膮daj膮. Wielki szacunek naprawd臋. A mam takie pytanie? jaki robot, by sobie poradzi艂 z tymi przepisami, co Pani wymy艣la! 偶eby zrobi膰 pyszny majonez:) bo zamierzam sobie zakupi膰 jaki艣 sprz臋t, tylko nie wiem,na co zwr贸ci膰 szczeg贸ln膮 uwag臋, b臋d臋 bardzo wdzi臋czna za podpowiedz! Serdecznie pozdrawiam.

  2. witam,
    waham si臋 co do oleju kokosowego
    zapominamy, ze jako jeden z kilku ma bardzo du偶o kwas贸w t艂uszczowych nasyconych
    na pewno o wiele lepszy ni偶 standardowe oleje, ale czy zdrowszy a偶 tak bardzo?
    ciekawa jestem czy deser wyszed艂by r贸wnie smaczny z u偶yciem innego, ale zdrowszego oleju? chyba nie…
    pozdrawiam, aga
    ps. oczywi艣cie, od czasu do czasu i kokosowy powinien by膰 stosowany :O) oraz rzecz jasna- wedle uznania

  3. Wi贸rki kokosowe mo偶na sobie darowa膰. Olej kokosowy w cie艣cie mo偶na albo spr贸bowa膰 pomin膮膰 albo doda膰 w wersji wega艅skiej olej ro艣linny stabilny w wysokiej temperaturze (np. ry偶owy) albo w wersji niewege – mas艂o klarowane. 馃檪

  4. No nie!;) Czytaj膮c list臋 sk艂adnik贸w odkry艂am, 偶e istnieje na rynku co艣 takiego jak koncentrat z prawdziwej wanilii. 呕ycie w nie艣wiadomo艣ci nie boli, ale ile si臋 traci 馃槈

  5. bardzo mi zaimponowa艂as tym przepisem. niesamowicie utalentowana jeste艣 kulinarnie, mam nadziej臋 tylko, 偶e moje wyobra偶enie co do smaku tego tiramisu jest o niebo gorsze od jego prawdziwego smaku, a nie przekonam si臋 dop贸ki nie stworz臋 i nie po偶r臋 to niecodzienne tiramisu. dzi臋kuj臋 Ci za tego bloga, pomys艂y masz nieziemskie 馃檪 szacunek i czapki z g艂贸w!!!

  6. czy mo偶na zrobi膰 krem u偶ywaj膮c gotowej m膮ki migda艂owej. Mam na my艣li tak膮 kupion膮 w sklepie ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮.

  7. B臋d臋 pr贸bowa膰 馃檪 dam zna膰 co mi wyjdzie z pr贸b 馃檪 Thermomix ju偶 naby艂am (baaardzo 艣wie偶y zakup sprzed 3 dni) wi臋c ch臋tnie wypr贸buj臋 wersj臋 na t膮 maszyn臋 馃檪

  8. Iw, ten przepis to kolejny dow贸d na to, 偶e jeste艣 prawdziw膮 Artysktk膮!
    Nie dlatego, 偶e rzeczywi艣cie masz “artystyczny” zaw贸d i ob艂臋dny (!!!) g艂os, ale dlatego, 偶e tak ju偶 masz, 偶e musisz Tworzy膰. Samo tworzywo zdaje si臋 by膰 kwesti膮 drugorz臋dn膮, (ca艂e szcz臋艣cie dla mnie, 偶e pad艂o akurat na zdrowe jedzenie ;)))
    Na milion podobnych blog贸w i milion podej艣膰 do zdrowej kuchni, Tw贸j wyr贸偶nia si臋 tym, ze jest zapisem autentycznych eksperyment贸w kulinarnych, w efekcie kt贸rych powistaj膮 smaki i po艂膮czenia o kt贸rych istnieniu nawet bym wcze艣niej nie pomysla…
    Ech, co ja bym bez Ciebie… (i wtedy, na emisji g艂osu i dzi艣 przy termomiksie ;))

  9. Wow, wygl膮da jak 'prawdziwe'. Kiedy napisa艂a艣 na FB, 偶e planujesz to tiramisu, to by艂am pewna 偶e jako mascarpone u偶yjesz wega艅skiego serka zrobionego z jogurtu plus wanilia itp., a tu prosz臋 bardzo :D. Nowych pomys艂贸w Ci nigdy nie brakuje i to jest bardzo fajne! Na pewno spr贸buje zrobi膰 w przysz艂ym tygodniu t膮 pyszot臋. Pozdrawiam Natka:)

  10. Gdybym mia艂a w domu wszystkie potrzebne sk艂adniki to ju偶 bym by艂a w kuchni i robi艂a to cudo! Wszystko jest mo偶liwe jak wida膰, nawet wega艅skie, bezglutenowe tiramisu ;-D

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *