Jeeeeeeest! ­čśÇ ­čśÇ ­čśÇ Dopiero pierwsza po┼éowa kwietnia a “majowa” pokrzywa ju┼╝ jest! Bardzo si─Ö ciesz─Ö, bo to g┼é├│wny sk┼éadnik naszego corocznego rytua┼éu oczyszczaj─ůco-wzmacniaj─ůcego. Pijemy codziennie┬ások wyci┼Ťni─Öty ze ┼Ťwie┼╝ej pokrzywy. Zu┼╝ywamy w tym celu li┼Ťcie i ┼éody┼╝ki bardzo m┼éodych pokrzyw (nie nadaj─ů si─Ö ju┼╝ te po zakwitni─Öciu). Ale zanim przejdziemy do tego sezonowego procederu, zbieramy “czubki” m┼éodych pokrzyw i pijemy lemoniad─Ö. Jest wyj─ůtkowo ciep┼éo jak na t─Ö por─Ö roku zatem nie musimy jej “dogrzewa─ç” ┼Ťwie┼╝ym imbirem. Ale dla smaku, czemu nie? Lubimy te┼╝ wersj─Ö z dodatkiem aromatycznego kardamonu (w ca┼éo┼Ťci, zgniatamy jedynie ca┼é─ů okryw─Ö dzi─Öki czemu ┼éatwiej wydostanie si─Ö z niej aromat nasionek).

Składniki:

1L dobrej jako┼Ťci wody
1 cytryna lub limonka
1 łyżka prawdziwego miodu lub innego dowolnego słodzidła
gar┼Ť─ç m┼éodziutkich pokrzyw z ┼éody┼╝kami
opcjonalnie kilka ziaren kardamonu, kilka plasterk├│w ┼Ťwie┼╝ego imbiru

Wykonanie:

Pokrzyw─Ö op┼éucz pod bie┼╝─ůc─ů wod─ů, zalej 1/2 szklanki wrz─ůtku i odstaw. Do 1L zimnej wody dodaj mi├│d, sok z 1 cytryny i wymieszaj. Je┼╝eli chcesz doda─ç do lemoniady kardamon lub imbir – te sk┼éadniki dodaj do wrz─ůtku wraz z pokrzyw─ů i przykryj pokrywk─ů (lub talerzykiem). Ostudzone zielsko dodaj do lemoniady i pij na zdrowie!

 

PS Dla dzieci nie lubi─ůcych farfocli w lemoniadzie przelewamy ca┼éo┼Ť─ç przez sitko i voila!

U┼Ťciski!
Matka Smakoterapia

 

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.