
Osobisty Pierworodny po raz pierwszy skonsumował pieczywo (gryczane) mając już dobrych kilka lat na karku i z wielkim niezrozumieniem (nadal) podchodzi do zjawiska jakim są kanapki. Jednakowoż kiedyś, w wyniku kontaktu z daniami hotelowymi na wyjazdach, zapragnął konsumpcji bułeczki. Oczywiście nie w postaci kanapki, skądże znowu… A sami wiecie jak trudno o jadalną (wg naszych norm) bułkę która nie zawiera pszenicy (ani glu) i nie obfituje w różne dodatki, których w pieczywie widzieć (ani jeść) byśmy nie chcieli.
Od tamtej pory, zawsze kiedy dopada nas tęsknota bułkowa robimy poniższe bułeczki,które mają jedną zasadniczą zaletę. Są bez zbóż, są jadalne (;) :P) i zawsze się udają. Jest jedno „ale”. Zawierają dużą dawkę jaj, zatem są przeznaczone dla osób, z którymi w diecie z jajkami po drodze.Składniki (ok 10-12 szt. małych bułeczek):
100g łupin babki jajowatej
6 płaskich łyżeczki kamienia winnego eko (ekologiczny proszek do pieczenia)
6 jaj
1 płaska łyzeczka soli
20g tłuszczu (masła klarowanego lub oleju kokosowego)
200g migdałów
150-200g wody (do odpowiedniej konsystencji)
ulubione dodatki (sezam, mak itp)
Wykonanie:
migdały namocz przynajmniej na kilka godzin (albo na noc, dzień wcześniej), następnie zblenduj na masę dodając stopniowo wodę, do konsystencji gęstego serka ze śmietaną. 😉
Dołóż do masy resztę składników i zmiksuj.
Ciasto będzie na początku dość klejące, pozostaw je na ok 15 min do zgęstnienia.
Następnie natłuść dłonie i uformuj okrągłe, płaskie bułeczki przygotowując za każdym razem dłonie do formowania kolejnej bułeczki.
Teraz posyp je dowolnym dodatkiem, włóż do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika na ok 30 – 35 minut.
Następnie dogrzej je jeszcze przez 10-15 minut w temperaturze 140 stopni, wyjmij z piekarnika i ostudź.
Bułeczki są dla typowych jajożerców, zwłaszcza dla tych, którzy są na diecie bez zbóż, para zbóż oraz skrobi.
Smacznego!
Uściski
Matka Smakoterapia
Uściski
Matka Smakoterapia
🙂
Witam. Bułki wychodzą mi bardzo ciemno brązowe, już któryś raz robie i tak za każdym razem. Nie wiem dlaczego?
Proszę o podpowiedź
Dietetyczne posiłki są czymś na wagę złota. Nie każdemu chce się je przygotowywać, jednak jeśli chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, musisz zmienić nawyki żywieniowe.
A czy można użyć mąku migdałowej i wtedy ile jej dać?
Moje pięknie wyrosły ale opadły jak je wyjęłam z piekarnika, nie wiem co zrobiłam źle ;(
Dzień dobry, czy mozna jaja zastapić czyms innym?
W tym przepisie nie. Cała struktura opiera się na jajkach. W przepisie na bułeczki z jagodami jest pomysł na ciasto bez jaj. Wklejam link: https://www.smakoterapia.pl/2017/07/buleczki-z-jagodami/
dzień dobry, i jak tam da radę zastapic jaja czyms innym?
Mam pewną wątpliwość, a bardzo chciałabym jeszcze zrobic: czy można piec migdały? Pani dr Romanowska mi odradzala
Witam:)) Mogę użyć żółtko w przepisie ale mogę czymś zastąpić białko?
Pozdrawiam
:))) dziś w składzie dojrzałam te migdały….:)))))))))))) przepraszam..
proszę o inf. jeśli chodzi o kamień winny.
zamiast niego ile trzeba dać proszku bezglutenowego? czy sody w jakiej ilości?!
w składnikach nie ma migdałów, a wykonanie przepisu zaczyna się od ich zmielenia…. więc ile ma być tych migdałów?!
Ja mam Twoją książkę….. niesamowita. Próbuję zrobić bułki bez mąki i jaj (z dynią). Tam są łupiny babki płesznik. Ja mam w domu błonnik babki płesznik i jajowatej (takie ziarenka biało brązowe). Czy to TO? Czy jeszcze coś innego?
pozdrawiam
Aneta
P.S. Czekam na warsztaty w Warszawie. Chciałabym się wybrać tam razem ze swoim dzieckiem. Ja mam w domu taki problem, że wielu produktów synek nie może jeść a jak mu już coś mu zrobie to mu nie smakuje. Dwa razy już te bułeczki robiłam. Na zdjęciu wyglądają tak smakowicie. Za drugim razem uzyłam papkę z siemienia lnianego. Na takich warsztatach mógłby posmakować a potem wiem co mam dla niego zrobić w domu.
Czym zamienić migdały?
Moja córka jest uczulona na migdały czym mogę zastąpić?
jaja mnie nie przerażają. ale 6 łyżeczek proszku do pieczenia – tak…
czy traktujemy to jak przepis „od święta” i dlatego nie szkodzi?
Zuzanno,
zwróć uwagę ze jest to kamień winny. Dozujemy go zupełnie inaczej.
Uściski!
Wyszły super pulchniutkie. Dodałam 5 jaj, zamiast 6. Czy ktoś je mroził?
Czy moge zastąpić kamień winny zwykłym proszkiem do pieczenia? Jesli tak to w jakich proporcjach? 🙂
Oczywiście. Jeżeli nie masz przeciwskazań na spożywanie któregoś ze składników typowych w takich proszkach (np. mąka pszenna). Zmień wówczas proporcje, bo zwykły proszę działa silniej. Uściski! 🙂
Wyglądają pysznie 🙂
A czy zamiast migdałów można dać coś innego? Np słonecznik?
Fantastyczne są przepisy z Twojej strony, stosuję je już od dłuższego czasu i bardzo mi pomogły – dziękuję !! 🙂 🙂
A czy można zastąpić czymś łupiny babki jajowatej? Jej zapach zdominował całe bułki.
Naprawdę? hm. Moje zdominowało jajo. Poeksperymentuję jeszcze i dam znać. 🙂 Uściski!
Można zamiast babki jajowatej dodać siemie lniane
Można, ale siemię działa troszkę inaczej. Skleja ale nie trzyma struktury. Chyba, że ubite na pianę. Uściski! 🙂
Chętnie zrobiłabym wersję z siemieniem lnianym – natomiast nie wiem co to znaczy „ubić je na pianę”. Czy mogłabym prosić o podpowiedź? 🙂
Co to są łupki babki jajowate.Czym można to zastąpić .
można czymś zastąpić jaja? ?
Madziu,jak tylko przetestuję skutecznie pomysły bezjajowe to się podzielę. 🙂