Jesień przywitaliśmy w tym roku wyjątkowo radośnie,
bo w gronie tych, w towarzystwie których nigdy nie jest nudno ani nijako!
Czyli z Dziećmi!
😀
Sprawdzaliśmy ile chipsów można zrobić z jednego ziemniaka i czy będą wyglądać tak jak te ze sklepu. Czy czerwony barwnik zawsze musi być „z robala” (koszenila) a pizza zawsze z pszennej mąki. Okazało się że można zrobić czekoladę bez czekolady a napoje „mleczne” bez mleka.
Doszliśmy do wielu intrygujących wniosków, między innymi że: gdybyśmy umierali po zjedzeniu fast foodów nikt by ich nie jadł (kocham Was Moi Drodzy!) :D,
że niektórych z nas bolą brzuchy po grzechach pełnych chemii, a niektórych nie od razu, tylko częściej chorują,
że daktyle wcale nie są wyczuwalne w pralinach a kasza jaglana – w mleku,
że fasola nadaje się na „wkład do czekolady” i że cukier naprawdę sprawia, że chce się go jeść więcej i więcej i trudno się samemu zatrzymać.
Rozmowy z dziećmi są wspaniałe, pełne twórczych wniosków i otwartości na zmianę.
Uwierzcie w swoje Pociechy, Rodzice!
Co upichciliśmy?
|
zdrowe słodkości na otwarcie Akademii |
|
stół przed „najazdem” Gości 😉 |
|
Dużo jesiennych dóbr które wykorzystamy przygotowując domowe fastfoody |
|
Przerwa na socjalizację z nie tylko z dziećmi 😀 |
|
Żeby zrobić roślinne shake’i najpierw zrobimy jaglane mleko! |
|
Ciasto na pizzę gotowe – czas na dodatki! |
|
W tle gotowe „mleczne” napoje, na pierwszym planie autorska pizza jednego z Uczniów Akademii |
|
Chipsy smakowały jak nigdy! |
|
Kolory i smaki obłędne! |
|
Czas na degustację 🙂 |
Domowe czekoladki (w tym również dla bardzo wymagających smakoszy: bez kakao i cukru oczywiście), oraz domowe galaretko/żelki bez żelatyny:
|
Produkty i narzędzia do pracy! |
|
I już mamy pierwsze efekty |
|
Nareszcie można spróbować jak smakują domowe żelki z prawdziwych owoców. |
|
Najmłodszy Uczeń Akademii i jego osobista wersja lodów na ostateczne pożegnanie lata. |
|
Czeko czeko kolorowe! |
|
Okazało się że barwnik z buraczka i jarmużu jest bardzo skuteczny! 🙂 |
|
Można w końcu wziąć na wynos? Ja muszę, obiecałam mamie i siostrze i koleżance która mieszka obok. |
|
Rzut oka na ostatnie żelki owocowe. |
Były również batoniki i mocno czekoladowe praliny!
I dużo dużo „brudnej roboty”. 😉
|
Skład pralinek mocno czekoladowych zaskoczył wszystkie dzieci… |
|
Jak tu nie podjadać?? (pilnują…) 😉 |
|
Bedzie lemoniada w kolorze pomarańczowym z przemytem marchewki |
|
Cuda już gotowe! |
|
Wyciskarka i my pracujemy w rytmie slow |
|
Dobre! Nie smakuje jak marchew! (niektórzy 😉 ) |
|
ho ho! To jest coś! |
|
Bomba! 😀 |
|
Paczajcie! Włala! Tak to się robi w Akademii! |
|
Teraz to juz same przyjemności… |
|
Mniam… |
|
Omnom… |
|
Bierzemy! |
|
Śliczne koko batony! |
|
Nie inaczej… |
Retyyyy! Uwielbiam Was Kochani Uczniowie Akademii!
I już się cieszę niezmiernie na nasze listopadowe i grudniowe spotkania!
😀
Co nas czeka w listopadzie??
Będzie na Waszą prośbę powtórka batoników!
Będą naleśniki i pankejki!
Będą ciasteczka bez mąki, cukru i nabiału!
A w grudniu:
Będzie dodatkowo Świąteczne Pierniczkowanie i słodkie prezenty!
😀
Już nie mogę się doczekać…
<3
Uściski!
Matka Smakoterapia