To jeden z najprostszych przepisów na małe co nieco, w dodatku w wyjątkowych kolorach! Uwielbiane przez dzieci, bo „smerfowe”! Gdyby jednak komuś znudziły się błękit i zieleń, wystarczy sięgnąć po inne naturalne barwniki: sok z buraczka, sok z marchewki, kurkumę…

SKŁADNIKI:

• ugotowana na sypko kasza jaglana 1 szklanka
• domowy mus z kokosa KLIK!!………… 3 łyżki
• miód lub ksylitol (do smaku) …………. 2 łyżki
• sok z cytryny ……………………….. 1 łyżka
• spirulina zielona…………………….. 1 łyżeczka
• spirulina niebieska ………………….. 1⁄2 łyżeczki
• opcjonalne barwniki:
żółty – kurkuma
różowy – sok z surowego buraczka z kapką soku z cytryny
pomarańczowy – sok z marchwi z kapką soku z cytryny

WYKONANIE:
Kaszę zmiksuj z dodatkiem musu kokosowego, wybranej substancji słodzącej, soku z cytryny. Masę podziel na dwie części, do każdej z nich dodaj wybrany barwnik. Przełóż do silikonowych kokilek i pozostaw do lekkiego stężenia, najlepiej na noc Podawaj ozdobione owocami, najlepiej sezonowymi!

PS Spirulina zielona i niebieska, odgrywają nie tylko rolę barwnika. To bogactwo minerałów i witamin. Według dietetyków mają działanie oczyszczające i odtruwające oraz przeciwzapalne.

Smacznego!

Uściskowuję!
Matka Smakoterapia

PS Ten przepis i jemu podobne 😉 znajdziesz w najnowszej książce Smakoterapii pod nie zaskakującym tytułem: Smakoterapia 2! 😀 Cały rozdział słodkościowy oraz drugie tyle – na wytrawnie. Zapraszam do Empików stacjonarnych lub online: KLIK!

8 thoughts on “Kolorowe „serniczki” kokosowo-jaglane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.