To jeden z najprostszych przepisów na małe co nieco, w dodatku w wyjątkowych kolorach! Uwielbiane przez dzieci, bo „smerfowe”! Gdyby jednak komuś znudziły się błękit i zieleń, wystarczy sięgnąć po inne naturalne barwniki: sok z buraczka, sok z marchewki, kurkumę…
SKŁADNIKI:
• ugotowana na sypko kasza jaglana 1 szklanka
• domowy mus z kokosa KLIK!!………… 3 łyżki
• miód lub ksylitol (do smaku) …………. 2 łyżki
• sok z cytryny ……………………….. 1 łyżka
• spirulina zielona…………………….. 1 łyżeczka
• spirulina niebieska ………………….. 1⁄2 łyżeczki
• opcjonalne barwniki:
żółty – kurkuma
różowy – sok z surowego buraczka z kapką soku z cytryny
pomarańczowy – sok z marchwi z kapką soku z cytryny
WYKONANIE:
Kaszę zmiksuj z dodatkiem musu kokosowego, wybranej substancji słodzącej, soku z cytryny. Masę podziel na dwie części, do każdej z nich dodaj wybrany barwnik. Przełóż do silikonowych kokilek i pozostaw do lekkiego stężenia, najlepiej na noc Podawaj ozdobione owocami, najlepiej sezonowymi!
PS Spirulina zielona i niebieska, odgrywają nie tylko rolę barwnika. To bogactwo minerałów i witamin. Według dietetyków mają działanie oczyszczające i odtruwające oraz przeciwzapalne.
Smacznego!
Uściskowuję!
Matka Smakoterapia
PS Ten przepis i jemu podobne 😉 znajdziesz w najnowszej książce Smakoterapii pod nie zaskakującym tytułem: Smakoterapia 2! 😀 Cały rozdział słodkościowy oraz drugie tyle – na wytrawnie. Zapraszam do Empików stacjonarnych lub online: KLIK!
Proste, a jednocześnie zdrowe i słodkie 😉 Rewelacja dla dzieciaków i świetny pomysł na „przemycenie” spiruliny – to faktycznie jest tzw. superfood, który jest naładowany cennymi właściwościami, ale tak na surowo chyba żadne dziecko go nie da rady zjeść (smak jest BARDZO specyficzny…) Na pewno spróbujemy u siebie, bardzo zaciekawił mnie też mus kokosowy, podejrzewam, że nada smaku trochę a’la Raffaello 😉 Mniam!
O rety! Takie proste, a takie smaczne!!! Zrobiłyśmy z 4-latką, w zasadzie 4-latka zrobiła z moją drobną pomocą <3
Ale wspaniale! Cieszę się i pozdrawiam serdecznie! 😀
I sztucznych barwników nie trzeba, brawo! Zdrowie przede wszystkim!
Ciekawy sposób ze spiruliną na podawanie dań w niecodzienny sposób!
Fajnie, bo można na prawdę nieźle modyfikować kolorki 🙂
sernik – uwielbiam,
kokos – uwielbiam,
kasza jaglana – uwielbiam,
wniosek może być tylko jeden – już wiem, co jutro przygotuję 🙂
I jak? 😀
Polecam spróbować 🙂