Z roku na rok coraz bardziej upraszczamy nasze przepisy na przetwory.
Dzisiejszy przepis został wypróbowany na thermomixie ale z powodzeniem możesz go przygotować bez tego urządzenia.
Boski truskawkowy zapach rozpłynął się w kuchni…
W zimie – aaaaach, to bedzie prawdziwa rozkosz.
😀

Składniki:
truskawki
(jeśli nie są wystarczająco słodkie – dodajemy max 100g ksylitolu na każdy 1 kg owoców lub wg smaku, albo miód)
Wykonanie:
Truskawki wrzuć do thermomixa (lub do garnka), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 – 15 minut (jeśli nie są słodkie, dołóż ksylitol lub miód -> tenże po ugotowaniu i przestudzeniu masy). Następnie odlej “sok” truskawkowy na sitku, oddziel mus i w ten sposób osiągniesz dwa w jednym: sok zawekuj w małych buteleczkach lub słoikach (idealnie pyszny w zimie po rozcieńczeniu wodą), dżem – mus w słoiczkach. Wszystkie naczynia wyparz starannie i przelej spirytusem (nakrętki również). Przygotowane przetwory włóż do piekarnika i ogrzewaj stoponiowo do temperatury 120 stopni. Po 20 minutach wyjmij z piekarnia, dokręć porządnie wieczka i przykryj kocem. Po ostudzeniu przenieś przetwory w suche i ciemne miejsce.
Gotowe!
Smacznego!
😀

6 thoughts on “TRUSKAWKI NA ZIMĘ BEZ CUKRU – NAJPROSTSZE / SOK I MUS”

  1. Dziś się właśnie zastanawiałam co można zrobić z truskawek na zimę.
    Mam tylko jeszcze trzy pytania:
    1. Do piekarnika wstawić zakręcone, niedokręcone czy w ogóle nie zakręcone słoiczki? U mnie w domu by zabezpieczyć słoiki zwykle się je gotowało, a nie wstawiało do piekarnika – stąd moje pytanie.
    2. Czy zamiast miodu lub ksylitolu można ostatecznie dodać cukier?
    3. Jeśli w ogóle nie dodam “cukru”, to czy nie zepsuje się do zimy. Truskawki mają wyjątkową tendencję do pleśni, przynajmniej u mnie niezależnie co z nich zrobimy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.