Przy domowej produkcji truskawek z czerwonym pieprzem 
smakowitym produktem ubocznym jest syrop truskawkowy.
Ale oczywiście nie musisz produkować pieprznych truskawek 
by go mieć w swojej spiżarce.
😉
Syrop jest charakterny.
Zawiera dodatek rozgrzewającego imbiru i będzie jak znalazł do zimowej herbaty albo jako polewa do naleśników i placków z kaszy jaglanej
Składniki:
na 2 kg truskawek
stewia (do smaku, u mnie łyżeczka)
ksylitol (do smaku, u mnie szklanka)
imbir świeży (kilka plasterków)
Wykonanie:
Zajrzyj tutaj (przepis) i po odzieleniu płynu truskawkowego z owoców możesz zrobić dowolny dżem.
Niekoniecznie pikantny.
*
Czyli od początku. 
Przygotuj truskawki, umyj i oderwij szypułki, wrzuć do emaliowanego garnka, dodaj 1/2 szklanki wody i gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny od zagotowania. Zbieraj w trakcie pianę łyżką cedzakową. Dodaj stewię do smaku, wymieszaj. Zlej całkowicie płyn i odstaw (zrobisz z niego “syrop”).
Przelej syrop do innego garnuszka emaliowanego, dodaj imbir i ksylitol i gotuj tak długo aż osiągniesz wybraną konsystencję. Można osiągnąć syrop o baaardzo dużej gęstości, “miodowy”, jednak nam wystarczyło kilkanaście minut. Taki syrop-sok wystarczająco nas satysfakcjonuje. Usuń imbir i przelej wrzący płyn do wyparzonych małych butelek (uwaga, ostrożnie!),
zakręć bardzo mocno i przykryj szczelnie kocem aż do całkowitego wystygnięcia. Jeśli przetwory chcesz przechowywać naprawdę długo musisz je zapasteryzować, np w piekarniku. Wystarczy 120 stopni przez około 25 minut.
 Gotowe!

Smacznego zimą!
Ciao.
🙂

Dodaj napis

0 thoughts on “TRUSKAWKOWY SYROP z IMBIREM na zimę (bez cukru)”

  1. Jeśli dziecko “hodowane” naturalnie to w ogóle nie ma potrzeby słodzić. 🙂 Zresztą same truskawki bywają wystarczająco słodkie. Gdyby zaś nie, pozostaje odrobina stewii (może być gorzkawa niestety), płyn z namoczonych na noc daktyli? Można też użyć syropów (daktyl, klon) ale to jest mocno skondensowana fruktoza, stosowana codziennie niekoniecznie jest dobra, więc nie ma sensu moim zdaniem słodzić i przyzwyczajać do aż tak słodkiego napoju. 🙂

  2. Czy można jakoś bez ksylitolu? Mam 1,5 roczne dziecko, które jeszcze ksylitolu nie może.
    Karolina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.