To jest po prostu pyszne!
Doskonałe!
I niesłodkie!
😉
Wszak Matka Smakoterapia z wszystkich słodkości na świecie
najbardziej kocha oliwki…
Tapenada z oliwek z suszonymi pomidorami i migdałami!
Obłędna…. aaa…aaa….aaa… 😉 😀
Cudowna do kanapek i zamiast pesto. Do wszystkiego!
Składniki:
oliwki zielone bez pestek (najlepiej eko, solone) – 2 duże garści
pomidory suszone w oliwie z oliwek – garść + oliwa z pomidorów (kilka łyżek)
migdały (nieobowiązkowo) – garść
świeża bazylia – kilka gałązek
czosnek – 1 ząbek (lub do smaku)
syrop klonowy lub miód – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Zblenduj wszystkie składniki w dowolnym urzadzeniu miksującym i gotowe….
Najkrótszy przepis świata!
I znakomity!
Smacznego!
ps. przechowuj w lodówce ok 3-4 dni.
😀
„…w oliwie z oliwek…” to pleonazm, czyli masło maślane., albowiem nie ma oliwy z czegoś innego, niż oliwki. Jeśli olej się wytłoczy z oliwek, to nosi nazwę oliwy 🙂
Masz rację. Na początku dziwnie ale w miarę docierania smaków do kubków. .. obłęd
Juz wyprobowane:) przepyszne:***
Czy czarne oliwki tez moga byc? Akurat takie w spizarce znalazlam:)
Wygląda fantastycznie!
czy jeśli użyję migdały, muszę je wcześniej namoczyć ?
Aaaa, o Matko, robię! Tylko najpierw muszę znaleźć wszystkie składniki 100 % bezglutenowe. Pozdrawiam
Ola