Ale super!
Niby nic u nas nowego,聽
ale nowa forma bardzo spodoba艂a si臋 Pierworodnemu!
馃榾
Na cze艣膰 zbli偶aj膮cych si臋 艢wi膮t i adekwatnie do ich jajowatego kszta艂tu nazwali艣my je Wielkanocnymi.
S膮 proste w wykonaniu, idealne dla wegan (w wersji bez jaj), dla unikaj膮cyhc nabia艂u lub kazeiny albo cukru, dla bezglutenowc贸w oraz wszytskich mi艂o艣nik贸w pe艂nowarto艣ciowych s艂odyczy bez chemii i zapychaczy.
Gotowi?
Jeszcze gor膮ce. z mi臋kkimi daktylami w 艣rodku
Sk艂adniki:
migda艂y (ok 300g) zmielone na “m膮k臋”
jajko (lub 2 p艂askie 艂y偶ki zmielonego lnu z艂ocistego)
kamie艅 winny (proszek bezglutenowy, wskazany w wersji bez jajek, w wersji jajecznej zb臋dny, 2 艂y偶eczki kopiaste)
prawdziwa wanilia (do smaku, 1-2 cm laski, b膮d藕 w proszku – kilka szczypt)
mo偶na ale NIE TRZEBA dos艂odzi膰 mas臋 ksylitolem (b臋dzie s艂odkie nadzienie daktylowe) – do smaku (u mnie, je艣li ju偶, 2-3 艂y偶eczki)
t艂uszcz kokosowy 2 艂y偶ki (niekoniecznie)
oraz do wysmarowania papieru do pieczenia
daktyle bez pestek pojedyncze lub zmielone na mas臋 w wyciskarce 艣limakowej b膮d藕 innym mia偶d偶膮cym urz膮dzeniu.
Przekr贸j. Ju偶 “na zimno”. 馃槈聽
Wykonanie:
zmiel migda艂y 聽na m膮k臋 (u mnie do艣膰 “gruboziarnista” 馃槈 ) lub u偶yj gotowej m膮ki migda艂owej, dodaj kamie艅 winny (patrz wskazania powy偶ej), wanili臋, jajko (ubite mikserem) lub len z艂ocisty, odrobin臋 up艂ynnionego oleju (nie jest niezb臋dny), ksylitol – je艣li chcesz dos艂odzi膰 mas臋 (patrz wskazania powy偶ej). Zagnie膰 ciasto lub wymieszaj w blenderze z du偶ym kielichem (thermomix). Pojedyncze daktyle (lub kulki masy – lepsze dla ma艂ych dzieci) oblepiaj niezbyt grub膮 warstw膮 ciasta, wa艂kuj w d艂oniach by by艂y g艂adkie i uk艂adaj na wysmarowany t艂uszczem papier do pieczenia. Zapiekaj ok. 15-25 minut w temperaturze 150 stopni (postaraj si臋 nie rumieni膰 zbytnio – akrylamid).聽
Ciasteczka – jajeczka upiecz “na mi臋kko” lub bardziej podsusz w piekarniku (jak lubisz).
Smakowite s膮 jeszcze ciep艂e ale dla nas najbardziej pyszne okaza艂y si臋 dla nas nast臋pnego dnia.聽
By艂y twardsze i bardziej spoiste.
Smacznego!
馃檪
Ciao!

0 thoughts on “CIASTECZKA “WIELKANOCNE” NADZIEWANE DAKTYLAMI bez cukru, m膮ki i mleka (bezglutenowe)”

  1. ciasteczka ju偶 w piekarniku 馃檪 mam nadzieje 偶e b臋d膮 tak pyszne jak wi臋kszo艣膰 przepis贸w :))) pozdrawiam

  2. Chcia艂am zapyta膰 si臋 po co papier nale偶y wysmarowa膰 t艂uszczem? Zawsze smarowa艂am blach臋 t艂uszczem albo zamiast smarowania u偶ywa艂am papier.
    pozdrawiam:)
    Ps. A sam przepis oczywi艣cie bardzo fajny – im mniej sk艂adnik贸w tym bardziej mi si臋 podoba 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.