Nie by艂o jeszcze u nas BEZ – bez bez 馃槈
No to s膮!
Co艣 dla tych, kt贸rzy mog膮 je艣膰 bia艂ko ale nie jedz膮 cukru i skrobi.
Przyznajcie si臋, kto z Was robi piecze bezy z ksylitolem?
Jakie macie do艣wiadczenia?
Moje pierwsze podej艣cie by艂o kompletnie nieudane.
Wszystkie moje “kuchenne przyjaci贸艂ki” piek膮 bezy, albo jeszcze gorzej – Pavlov膮 i nie mog膮 si臋 nachwali膰 smakiem i urod膮 tych偶e. Musia艂am spr贸bowa膰! 
Niestety.
Bezy bez cukru (i skrobi) by艂y dziwne: a偶urowe o niezbyt atrakcyjnej, proszkowatej konsysytencji…
Drugie podej艣cie – zwyci臋stwo!
Co prawda nie pami臋tam ju偶 jak smakuje oryginalna, bielusie艅ka cukrowa beza, wi臋c nie wypowiem si臋 w temacie podobie艅stwa do pierwowzoru.
馃槈
Je艣li macie ochot臋 na bez臋 bez cukru, uzbr贸jcie si臋 w sprz臋t porz膮dnie miksuj膮cy a nast臋pnie w …. cierpliwo艣膰. Moje bezy suszy艂y si臋 5 godzin i nadal wydawa艂y mi si臋 mokre. W ko艅cu podda艂am si臋 i zostawi艂am je na tacy na noc. Rano by艂y genialne! Chrupi膮ce, kruchutkie i smaczne.
Bezy ksylitolowe s膮 “ch艂odne” w smaku.
Nie mo偶na ich zje艣膰 zbyt du偶o, co uwa偶am za ich wielk膮 zalet臋.
Pr贸bujemy?
馃檪

Sk艂adniki:
5 bia艂ek (jaj kurzych)
150g ksylitolu 
szczypta soli
t艂uszcz kokosowy

Wykonanie: 
Zmiel ksylitol na puder. Dodaj bia艂ko i miksuj urz膮dzeniem do ubijania bia艂ek a偶 do uzyskania BARDZO G臉STEJ, WR臉CZ TWARDEJ BIA艁EJ MASY, nie odrywaj膮cej si臋 od 艣cianek naczynia niczym g臋sta wapniowa zaprawa. 馃槈 馃槈 馃槈
Przygotuj papier do pieczenia, nat艂u艣膰 go niewielk膮 ilo艣ci膮 oleju kokosowego, i k艂ad藕 delikatnie 艂y偶eczk膮 niewielkie beziki.

W艂贸偶 do piekarnika i piecz ok 45 minut w temperaturze 130 stopni (termoobieg). Nast臋pnie zmniejsz temperatur臋 do 80 stopni i susz bezy… a偶 do skutku. Bezy b臋d膮 mia艂y be偶owy odcie艅.
Gotowe!
Smacznego!
馃檪
Ciao!

0 thoughts on “BEZY BEZ CUKRU :)”

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *