Kiszone = zdrowe.
Bez dw贸ch zda艅.
馃檪
Zim膮 kiszonki s膮 niezast膮pione. Kiszenie to proces, kt贸ry nie tylko nie niszczy witamin, w przeciwie艅stwie do wi臋kszo艣ci sposob贸w konserwacji warzyw i owoc贸w. Podczas procesu kiszenia POWSTAJ膭聽witaminy, za艣 ilo艣膰 cho膰by samej witaminy C w kiszonej kapu艣cie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ni膮 (w ilo艣ci ju偶 5 艂y偶ek)! Kiszonki – dobroczynne dla jelit, uk艂adu nerwowego, krwiotw贸rczego, pomagaj膮 na os艂abienie, zniszczone w艂osy i paznokcie…lista ta zdaje si臋 nie mie膰 ko艅ca.聽W praktyce s膮 pyszne i 艂atwo je przygotowa膰 w domu.
Zatem do roboty.
Hmmmmm…
Wszystko pi臋knie, gdyby nie to szatkowanie…. 馃槈
Sk艂adniki (w przeliczeniu na 1 kg kapusty):
bia艂a kapusta (dowolna ilo艣膰)
s贸l kamienna, niejodowana (wa偶ne!) – ok. 1,5 艂y偶ki na kg kapusty
li艣膰 laurowy,
ziele angielskie (1 艂y偶eczka
pieprz czarny (1 艂y偶eczka)
gorczyca (1 艂y偶eczka)
艣wie偶y imbir (kilka plastr贸w, do smaku)
czosnek (kilka z膮bk贸w, wedle gustu)
(dodatkowo marchew lub ostra papryka, opcjonalnie)
Wykonanie:
Kapust臋 posiekaj drobno i ugnie膰 z sol膮, a偶 do wytworzenia si臋 soku. Wymieszaj z przyprawami i ugnie膰 w glinianym garnku, lub w s艂oju, tak by ca艂膮 powierzchni臋 przykry艂 kapu艣ciany sok. Je艣li soku jest zbyt ma艂o, dodaj roztw贸r solny z przegotowan膮, ciep艂膮 wod膮 (2 艂y偶ki na litr).
Przypomnijmy szczeg贸艂y dotycz膮ce kiszenia r贸偶nych warzyw:
Kiszonk臋, u艂o偶on膮 ciasno w s艂oiku, obci膮偶 od g贸ry wyparzonym kamieniem tak, by ca艂a by艂a zalana wod膮.聽Przechowuj w temperaturze 15-20 stopni 2-3 dni, nast臋pnie w temperaturze 8-12 (okres przej艣ciowy – dojrzewanie kiszonki), za艣 gotow膮 kiszonk臋 w temperaturze 4-8 stopni.Je艣li nie masz takich warunk贸w kiszonk臋 trzeba zawekowa膰 by nie uleg艂a zepsuciu, albo… robi膰 jej niewielkie ilo艣ci i sukcesywnie spo偶ywa膰. 馃榾聽Pasteryzacja zawsze pozbawia produkt cz臋艣ci witamin i nieco zmienia smak kiszonki. Nie stosujemy jej zatem wcale. Kisimy ma艂e ilo艣ci kapusty i zjadamy na bie偶膮co, za艣 nadwy偶k臋 przechowujemy w s艂oju w lod贸wce. Jedyne o czym musisz w贸wczas pami臋ta膰 to by kiszonka CA艁Y CZAS by艂a przykryta wod膮. W przeciwnym razie mo偶e doj艣膰 do ple艣nienia wierzchniej warstwy kiszonki.
Kapusta z naszego przepisu ma imbirowy smak.
Jest pyszna!
馃檪
Smacznego i na zdrowie!
Ciao!

19 thoughts on “KISZONA KAPUSTA DOMOWA”

  1. Pierwszy raz widz臋 przepis z imbirem. Na pewno spr贸buj臋, tym bardziej, 偶e w艂a艣nie powoli szykuj臋 si臋 do zbioru mojej osobi艣cie wyhodowanej kapusty.
    Kiszonki to samo zdrowie, to bogactwo antyoksydant贸w. W mojej kuchni i diecie nie mo偶e zabrakn膮膰 kapusty kiszonej. Cz臋sto dodaj膮 j膮 do obiadu, ale jeszcze cz臋艣ciej zajadam j膮 sam膮 bezpo艣rednio ze s艂oika 馃榾
    Tw贸j przepis na pewno mi si臋 przyda. I dzi臋ki niemu chyba skusz臋 si臋 na ma艂y eksperyment zwi膮zany z kiszeniem 馃槈 Zawsze robi艂a tylko klasyczne przepisy. Tak偶e trzymajcie kciuki i podrzucajcie jakie艣 ciekawe przepisy na samo zdr贸wko.

  2. W艂a艣nie przed chwil膮 zape艂ni艂em s艂oik 1kg kapusty wedle Twojego przepisu. A偶 jestem ciekawy efektu, ale niestety trzeba poczeka膰 ;-). Nurtuje mnie jedno, “nast臋pnie w temperaturze 8-12 (okres przej艣ciowy – dojrzewanie kiszonki)” ile trwa, powinien trwa膰 ten okres przej艣ciowy? Pozdrawiam Artur

  3. A ja zakisilem ca艂e kapusty upchane pomi臋dzy szatkoacznegowan膮 .No i czosnek w zalewie jak na og贸rki kiszone . polecam sm

  4. Od wiek贸w kisimy kapust臋. W moim rodzinnym domu robi艂o si臋 to od zawsze. I tak d艂ugo jak d艂ugo jest potrzeba.

    Dzi艣 gorsz臋 niekt贸rych znajomych. W艂a艣nie wstawi艂am czwart膮 tur臋 tej zimy i niekt贸rzy robi膮 wielkie oczy na mnie, bo po 1 listopada kapusty si臋 nie kisi. 馃槈 S艂ysza艂a pani o tym? 馃榾

  5. Pierwszy raz ukisi艂em, wysz艂a pyszna. Cz臋艣膰 zjad艂em reszta do kosza. Nie pomy艣la艂em! i ubi艂em kapust臋 z li艣ciem laurowym. Brakowa艂o mi cierpliwo艣ci do wybierania pokruszonego li艣cia laurowego z kapusty. Nast臋pnym razem dam go na dno naczynia i na wierzch.

  6. Dzien dobry Pani. Zajrzalam do Pani bloga z polecenia i…zakrecilo mi sie w glowie. Jaki wspanialy blog, jakie przewspaniale przepisy! Juz jestem Pani fanka. Jesli mozna, to chetnie sie tu zadomowie 馃檪
    Edyta

  7. Zuzayano, moje nadwy偶ki kapusty upchn臋艂am w s艂oiki i schowa艂am do lod贸wki. Patrz膮c na nasz aktualny przer贸b, musz臋 si臋 raczej za now膮 kapust膮 do kiszenia rozgl膮da膰 zamiast za piwniczk膮. 馃槈
    U艣ciski!
    :)))

  8. Bardzo lubi臋 kiszon膮 kapust臋…przypominaj膮 mi si臋 czasy z dzieci艅stwa gdy w towarzystwie ca艂ej rodzinki podejmowali艣my si臋 tego zadania:) pozdrawiam

  9. o super! ja ukisi艂am w tym roku pierwszy raz w 偶yciu i jestem zachwycona 馃檪 moja wysz艂a bardzo zio艂owa (ziele angielskie, li艣膰 laurowy dominuj膮), a nast臋pnym razem ch臋tnie dodam te偶 imbiru!
    dowiedzia艂am si臋 te偶 偶e musz臋 j膮 szybko zawekowa膰, albo… wstawi膰 do lod贸wki, 偶eby ju偶 dalej nie dojrzewa艂a. przyda艂a by si臋 zimna piwniczka!
    pozdrawiam

  10. Jejku,przypomnia艂a艣 mi kiszenie kapusty, a w艂a艣ciwie 'deptanie' kapusty w wielkiej drewnianej beczce. Robili艣my to jak byli艣my dzie膰mi. Nie wiem, czy kto艣 w ten spos贸b jeszcze kisi? Nas specjalnie babcia wo艂a艂a, mieli艣my my膰 nogi , a potem dawaj do beczki haha:D. Fajne wspomnienia! 馃檪

  11. u nas na bazarze rolnicy sprzedaj膮 worki poszatkowanej kapusty- gotowej do kiszenia. Wi臋c problem mam z g艂owy jakby co. Tylko tak jako艣 nie mam zbyt du偶ej wiary w siebie czy j膮 udusz臋 dobrze itd..
    Ania

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.