Są już wszędzie.
I bardzo dobrze!
Co prawda pieczenie to nie jest to najdoskonalszy sposób na zachowanie wszelkich cennych wartości jarmużu (nie tak idealny jak jarmuż w koktajlu), jednak stanowi wybitnie atrakcyjną, kruchą, lekką jak piórko, znakomitą w smaku przekąskę, idealnie zastępującą wszelkiego typu niezdrowe „chrupki”.
Chipsy można robić z większości warzyw. Znajdziecie u nas tradycyjne chipsy z ziemniaków, nieco mniej tradycyjne z buraków (przepis – klik). W analogiczny sposób możecie przygotować chipsy z marchewki, z pomidora (bez miąższu), z jabłek, z truskawek, z topinambura i wielu innych warzyw i owoców.
Jednak jarmuż jest wyjątkowy.
Po pierwsze „suszy” się błyskawicznie (przekąska w 5 minut!!!) :D,
po drugie nieco przypomina w smaku drogie algi,
po trzecie ma wybitne właściwości prozdrowotne
po czwarte jest dostępny zimą (!!!)
po piąte… wystarczy. Bierzmy się za chipsy!
🙂
Składniki:
dowolna odmiana jarmużu w dowolnej ilości
sól
tłuszcz nierafinowany do wysokich temperatur (np olej ryżowy, kokosowy, ewentualnie oliwa z oliwek)
ulubiony zestaw przypraw (u nas czubrica czerwona)
Wykonanie:
Liście jarmużu umyj, potnij na wygodne do chrupania kawałki mniej więcej tej samej wielkości (odetnij grubą łodygę), ułóż na posmarowanym olejem papierze do pieczenia, posmaruj każdy kawałek niewielką ilością oleju, posyp przyprawami i zapiekaj w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni (termoobieg) przez 4-7minut (uwaga! bardzo szybko ciemnieje i pali się!) lub do skutku (próbuj, powinny być idealnie kruche). Gotowe chipsy powinny zachować zielony kolor oraz osiągnąć cudowną chrupkość.
Znakomity pomysł!
Nobla temu kto to wymyślił!
Smacznego!
🙂
Ciao!
Uwielbiam i syn 4 lata też, my suszymy w suszarce elektrycznej, dłużej niż w piekarniku ale w dużo niższej temperaturze także zachowuje więcej wartości odżywczych
W sezonie polecam jarmuż u Majlertów jeśli jesteście z Warszawy. Można go mrozić. Jest również w macro.
czy wcześniej „przemrażacie” jarmuż?
W realu można go kupić
A ile czasu mozna je pozniej przechowywac? I jak? Szczelny pojemnik? Lodowka? Dzisiaj sprobuje zrobic i zobacze co z tego wyjdzie 😉
Robiłam , jadłam, pycha ale paczka 200 g to zdecydowanie za mało dla mnie 😀
chipsy obłedne wyszły, szkoda ze tak mało jarmużu kupiłam dla próby 🙂
Ja robię chrupki z jarmużu czyli kawałki ziela mocze w tempurze z mąki z ciecierzycy, wody i przypraw i samże na oleju kokosowym. Nawet mój maż i dzieciaki się tym zajadają więc mogę być z siebie dumna za przetarcie szlaków dla jarmużu w moim domu.
Wszędzie te chipsy, mam już na nie ochotę od dawna, tylko nie wiem gdzie mogę kupić jarmuż. No ale, będę dalej dzielnie szukać! 🙂
Na Le Targu w Wilanowie jest jarmuż 🙂
Ja jarmuż wcinałam w postaci lekko podsmażonej z łososiem 🙂 Był PYSZNY! Teraz już nigdzie nie mogę go dorwać 🙁
Jak mam ochotę na wersję „serową” to posypuję je płatkami drożdżowymi Polecam 🙂
widziałam już ten przepis na innym blogu muszę go w końcu wypróbować 😀
nie mam gdzie kupić jarmużu :(, a te chipsy mi się bardzo podobają
pyszne są takie chipsy, tylko szkoda, że jarmuż jest tak trudno dostępny