Torty na s艂odko dla Magdy?
Nuuuuuudaaaaa.
馃槈
Zr贸bmy TORT SUSHI!
Jak powiedzia艂y, tak uczyni艂y.
Pi臋kny, nie powiem.
PYSZNY!
O ile lubisz sushi.
Wersja vege i “nievege”.
Voila!
Sk艂adniki:
ry偶 (2 szklanki, u偶ywam najzwyklejszego na 艣wiecie ;))
ocet ry偶owy
s贸l
ksylitol (lub cukier)
艂oso艣 zgrilowany (niedu偶y kawa艂ek, w upa艂 lepiej nie ryzykowa膰 surowego)
marynowana rzepa (do kupienia w du偶ym francuskim markecie na stoisku z sushi)
marynowana tykwa (j.w.)
艣wie偶y og贸rek
szczypiorek
avocado
rukola (lub inne listowie lub sa艂ata)
serek typu filadelfia naturalny (niekonieczny)
wasabi
marynowany imbir
kie艂ki, papryka czerwona do ozdoby
sezam nie艂uskany (upra偶ony lekko na patelni)
p艂aty nori do sushi
mata bambusowa do zawijania

 

Wykonanie:
Ry偶 wsyp do garnka, przep艂ucz porz膮dnie wod膮, wymieszaj i odlej. Zalej wod膮 w proporcjach ok. 1 szklanka ry偶u / 1,5 szklanki wody, przykryj pokrywk膮, zagotuj i zostaw na najmniejszym gazie. Pami臋taj 偶e ka偶de podniesienie pokrywki skutkuje utrat膮 wilgoci, i mo偶e si臋 okaza膰 偶e musisz wla膰 odrobin臋 wrz膮tku do garnka.
Przygotuj mikstur臋 do ry偶u. W miseczce wymieszaj oko艂o 8 艂y偶ek octu, 4 艂y偶ek s艂odzika, 1,5 艂y偶eczki soli i dodaj do ry偶u (pr贸buj na smak, nie b贸j si臋 doda膰 tyle danego sk艂adnika ile Ci pasuje… szczerze m贸wi膮c ja tych proporcji nigdy nie przestrzegam :)).
Przygotuj mat臋 bambusow膮, i miseczk臋 z wod膮 do zwil偶ania d艂oni. U艂贸偶 na macie li艣膰 nori, rozprowad藕 na nim ry偶 na 2/3 ca艂o艣ci (czarny pasek zwil偶ysz wod膮 przed skr臋ceniem maka) zr贸b delikatne zag艂臋bienie wzd艂贸偶 ry偶u (na zdj臋ciu pod rukol膮) palcem wetrzyj we艅 wasabi (mo偶esz doda膰 serka filadelfia). Do艂贸偶聽poci臋te w paski聽wybrane sk艂adniki w takich ilo艣ciach by po zawini臋ciu ca艂e schowa艂y si臋 w ry偶u (mierz si艂y na zamiary ;)). Do zawini臋cia maka u偶yj maty bambusowej, w kt贸rej zwiniesz “nale艣nika”, ko艅c贸wk臋 posmaruj wod膮 i sklej. Doci艣nij ca艂o艣膰 trzymaj膮c zrolowany nale艣nik w macie. W艂贸偶 do lod贸wki. Kr贸j sch艂odzone.
Moje ulubione mieszanki wewn膮trz maka to np. wasabi/serek filadefia/og贸rek/szczypiorek/ tykwa lub zamiast og贸rka avocado czy rzepa. Lub聽wasabi/serek filadefia/艂oso艣/szczypiorek/sa艂ata. 馃檪
Wszelkie kombinacje dozwolone. 艁oso艣 grilowany, surowy wedle uznania.
Powy偶ej nigiri vega艅skie. Zwil偶onymi d艂o艅mi ulep z ry偶u jajowate kszta艂ty, lekko sp艂aszcz, posmaruj wierzch wasabi, po艂贸偶 plaster rzepy i owi艅 poci臋tymi w paski plastrami alg (ko艅c贸wk臋 zamocz w wodzie i sklej). Posyp pra偶onym sezamem.
U艂贸偶 tort sushi na okr膮g艂ej paterze, ozd贸b ca艂o艣膰 kie艂kami lucerny (u mnie w kr臋gach z papryki), imbirem, wasabi… i czymkolwiek co Ci przyjdzie do g艂owy.
Gotowe!
Ciao!
馃檪
Ps. Dla nieortodoksyjnych eksperymentator贸w – najzdrowsza wersja sushi na bazie kaszy jaglanej.
Spr贸buj!

0 thoughts on “TORT SUSHI – step by step”

  1. Mam tak samo, Patyska, ale musze uwa偶a膰 bo sushi jest raczej “ch艂odz膮ce i zawilgacaj膮ce” co oznacza ze niezbyt mi s艂u偶y. :/ Serwuj臋 je od swieta. :)) Cmoki!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.