Kashi – sushi
Przyrządza sie analogicznie jak tradycyjne sushi zastępując biały ryż znaną ze swych cennych właściwości kaszą jaglaną. Polecane dla nieortodoksyjnych wyznawców japońskich smaków. 🙂
Składniki:
30dkg kaszy jaglanej
wrzątek
ocet ryżowy, sól, cukier (lub stewia, ksylitol)
w wersji vegańskiej: warzywa
ogórek, dowolne rodzaje sałat
(glowiasta, rukola, endywia itp)
szczypiorek
avocado
chrzan japoński
serek kremowy wytrawny
w wersji semiwegetariańskiej surowe lub grillowane ryby:
łosoś, tuńczyk, miecznik itp
płaty nori do sushi
sos sojowy (najlepiej szlachetne shoyu lub tamari)
imbir marynowany
mata bambusowa
Wykonanie:
ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu (klik).
Jeszcze ciepłą dopraw octem (2 łyżki)
solą do smaku (około pół małej łyżeczki)
oraz cukrem (około 1 małej łyżeczki)
Jeśli użyjesz stewii pamiętaj że jest ok 15 razy słodsza od cukru wiec wystarczy jej odrobina na czubku noża (1 łyżeczka stewii=szklanka cukru!).
Wymieszaj.
Przygotuj matę bambusową, ułóż na niej płat nori matową stroną ku górze. Nałóż nań kaszę jaglaną do 2/3 wyskości płata rozprowadzając dłońmi zwilżanymi w miseczce z zimną wodą. nanieś na pasek w poprzek płata troche chrzanu japońskiego (najlepiej robiąc rowek) i serka filadelfia, przykryj wybranym nadzieniem, np słupkiem ogórka, garstką szczypioru i zwiń jak naleśnik posiłkując sie bambusową matą, uprzednio smarując wodą fragment płata alg niepokrytego kaszą, który posłuży jako klej. 😉
Odłóż do lodówki by schłodzić. Pokrój na wygodne do jedzenia krążki.
Podawaj z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Smacznego
🙂
Dziś przez pół dnia przeglądałam Twojego bloga -CAŁEGO!
Jesteś mega inspiracją!!!
Dziękuje bardzo. 🙂 Akurat moja wersja była wówczas wege, taka jak na zdjęciu. Dzięki za zwrócenie uwagi na błąd! Pozdrawiam! :)))
Super przepisy na kaszę jaglaną 🙂 Podoba mi się Twoja kreatywność 🙂
Tylko jedno ale mam, wegetarianie nie jedzą ryb.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂