Miałam ciekawe zamówienie a efektem jest takie oto dziwadełko! Zamiast ryżu kalafior. 100% roślin. Dla wszystkich, którzy są właśnie na poście Dąbrowskiej i umierają z nudów, niekoniecznie z głodu. 😂😂😂 Zabawne, bo nawet smaczne i przypominające sushi! Do wykorzystania dla osób, które ograniczają węglowodany złożone w menu, są uczulone na ryż albo lubią się pobawić swoim menu. Nie planowałam spisywać tego przepisu i byłam pewna, że nie będzie takiej potrzeby, ale skoro zgłosiło się do mnie tylu z Was z prośbą, siadam do pisania i odświeżam pamięć.

Przepis bazuje za pomyśle w którym ryż zastępujemy kalafiorem lekko zmiksowanym lub utartym na tarce. KLIK! Osobiście wolę wersję, w której kalafior jest najpierw delikatnie ugotowany na parze (zaledwie chwilę, by się nie rozgotował, ale stał się bardziej podatny na sklejenie). W wersji surowej, według mnie, taki “ryż” doskonale nadaje się na “risotto” albo do sałatek na zimno, natomiast z sushi rolek się po prostu wysypuje.

SKŁADNIKI – przepis dla osób na diecie dr. Dąbrowskiej (brak typowych dodatków do sushi, typu sos sojowy lub wasabi):

  • nori do zawijania sushi

NA “RYŻ”:

  • średni kalafior
  • sól kamienna
  • 3- 4 łyżki octu jabłkowego (lub do smaku) (jeśli nie jesteś na diecie Dąbrowskiej użyj oryginalnego octu ryżowego)
  • 1/2 małego jabłka

NA NADZIENIE (dowolnie wybrane z poniższych):

  • sałata
  • marynowane algi domowe (poniżej składniki) – opcjonalnie
  • ogórek
  • biała rzepa
  • rukola
  • papryka czerwona

MARYNOWANE DOMOWE ALGI:

  • 1-2 łyżki wodorostów suszonych wakame (w eko sklepie)
  • wrzątek
  • 4-5 łyżek octu jabłkowego

WYKONANIE:

Duże cząstki kalafiora zagotuj na parze – kalafior ma być twardawy. Następnie zmiksuj go lekko za pomocą blendera kielichowego lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Część z całości odejmij (1/4- 1/3) i zmiksuj mocniej, by po połączeniu postała masa bardziej zwarta. Dodaj ocet jabłkowy i sól, starty na puree nieduży kawałek jabłka (2 łyżki lub do smaku). Wymieszaj.
Przygotuj marynowane domowe algi: zalej je miseczce niewielką ilością wrzątku (tak by woda przykryła algi) i przykryj talerzykiem. Kiedy napęcznieją – odsącz z wody, zalej octem jabłkowym i dodaj odrobinę soli.
Na macie do zawijania sushi połóż papier nori, ułóż cieńko “ryż” z kalafiora (mniej więcej do połowy i wyrównaj palcami powierzchnię. Połóż sałatę, na niej odciśnięte z octu algi. Dodaj swoje ulubione składniki i zawijaj. Odłóż rolki do lodówki na min pół godziny i podawaj.

PS. oczywiście nie musisz się trzymać wybranych składników. Np marynowane algi znalazły się w tym przepisie po to by choć trochę zwiększyć podobieństwo rolek do oryginału mając na uwadze wymogi diety dr. Dąbrowskiej.

UWAGA: na poście dr. Dąbrowskiej nie używa się wasabi (nie znalazłam czystego, może Wy macie jakieś nez chemii albo substancji słodzących?), sosu sojowego, marynowanego, masowo produkowanego imbiru. Ale poza postem i owszem. Dodałabym do rolek oczywiście awokado, dużo różnego rodzaju kiełków, sezam czarny i wszystko na co miałabym ochotę. 😋

Smacznego!
Matka Smakoterapia

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.