Faworki, to chyba za du偶o powiedziane. 馃槈
Smak zupe艂nie inny, o ile jeszcze pami臋tam jak smakowa艂y faworki…
Ciasto jest ci臋偶sze, nie ro艣nie, dlatego wa偶na b臋dzie grubo艣膰 placka z kt贸rego wytniemy ciasteczka. Uda艂o si臋 odtworzy膰 kszta艂t fawork贸w (praaawie, patrz poni偶ej ->krzywulce 馃槈 ) i ten w艂a艣nie efekt przyni贸s艂 pierworodnemu najwi臋cej rado艣ci.
“Fawoooooorki!”
Krzyczy.
Znaczy – przyj臋艂y si臋.
Zatem – na zdrowie!
馃榾

Sk艂adniki:
migda艂y lub nerkowce (albo gotowa m膮ka migda艂owa) 500g
kasza jaglana do zmiksowania lub m膮ka jaglana ok.300g (mo偶na u偶y膰 pe艂nego ry偶u)
jajka (2 szt.) lub len z艂ocisty 30g i niewielka ilo艣膰 wody
substancja s艂odz膮ca: syrop klonowy, mi贸d lub ksylitol (u nas ksylitol, ok 1/2 szklanki, do smaku)
odrobina wanilii (laska, 1-2cm) lub sk贸rka pomara艅czowa eko
ksylitol utarty na puder do posypania

Wykonanie:

  • Zmiel kasz臋 jaglan膮 na m膮k臋 (thermomix – obroty 6-7 stopniowo zwi臋kszane do 10, oko艂o 30 sekund lub do skutku) i wysyp na stolnic臋 (mo偶esz u偶y膰 gotowej m膮ki jaglanej lub ry偶owej).
  • Nerkowce (lub migda艂y) zmiel na m膮k臋 z kawa艂eczkiem laski wanilii i ksylitolem (thermomix –  kilkana艣cie sekund stopniowo zwi臋kszaj膮c obroty z 6 do 10). 
  • Je艣li zamierzasz u偶y膰 jaj dodaj je do m膮ki nerkowcowej (migda艂owej) porz膮dnie ubite trzepaczk膮  lub w thermomixie – wymieszaj ca艂o艣膰 z dodatkiem jaj na obrotach 6-7. Teraz dodaj p艂ynne s艂odzid艂o je艣li nie u偶ywasz ksylitolu i zamieszaj ca艂o艣膰 
  • Ca艂o艣膰, jednorodn膮 klej膮c膮, g臋st膮 mas臋, wy艂贸偶 na stolnic臋 posypan膮 jaglan膮 m膮k膮 i wmieszaj tak膮 jej ilo艣膰 w ciasto by sta艂o si臋 spr臋偶yste i straci艂o lepko艣膰 (uwaga, ciasto nie mo偶e czeka膰 gdy偶 ch艂onie coraz wi臋ksz膮 ilo艣膰 m膮ki jaglanej. Rozwa艂kuj szybko ciasto na placek (lub ugnie膰 d艂o艅mi), u偶ywaj膮c podsypki z m膮ki jaglanej lub przykrywaj膮c ciasto foli膮 spo偶ywcz膮 (po to by nie przyklei艂o si臋 do wa艂ka), nast臋pnie pokr贸j placek w pasy o szeroko艣ci ok 3 cm i d艂ugo艣ci 10cm, natnij 艣rodek ka偶dego paska i przeple膰 jedn膮 ko艅c贸wk臋 paska przez 艣rodek. Ciasto niezbyt ch臋tnie wsp贸艂pracuje, dlatego przeplatanie powinno si臋 odbywa膰 do艣膰 sprawnie by nie przerwa膰 ciasta w miejscu przeplecenia (zreszt膮, nawet jak si臋 przerwie – 艂atwo je sklei膰 馃槈 ). 
  • Wy艂贸偶 ciasto na wysmarowany olejem koksowym papier i zapiecz w niskiej temperaturze (ok 150 stopni, termoobieg) przez 15 – 25 minut lub d艂u偶ej (uwaga, czas pieczenia zale偶y od grubosci ciasta i preferencji co do krucho艣ci, za艣 grubo艣膰 ciasta determinuj膮 nasze umiej臋tno艣ci “plecenia” ciasta). 
  • Po upieczeniu ostud藕 nasze faworkopodobne ciastka i posyp pudrem ksylitolowym (ksylitol zmiksuj na py艂, thermomix – kilka sekund, obroty 10).
Rozwa艂kowane ciasto na m膮ce jaglanej

Krzywulce gotowe 馃槈 馃榾
  • Dla wersji wega艅skiej najpierw zmiel len z艂ocisty na m膮k臋 (thermomix – ok 20 sekund/obroty 10), nast臋pnie dodaj zmiksowane nerkowce (migda艂y) i niewielk膮 ilo艣膰 wody by wymiesza膰 ca艂o艣膰 w do艣膰 klej膮ce ciasto. Dalej post臋puj jak wy偶ej. 馃檪
Gotowe!
Smacznego!
Ciao!
馃檪
馃檪

0 thoughts on “FAWORKI BEZGLUTENOWE, BEZ M膭KI, CUKRU I MLEKA”

  1. Zrobi艂am je dzisiaj! Co prawda nie smakuj膮 jak te standardowe, ale i tak s膮 przepyszne 馃檪 Nie mam zdolno艣ci plastycznych, wi臋c po kilku przerwanych faworkach, postanowi艂am, 偶e b臋d臋 wykrawa膰 ciasteczka. I tym oto sposobem, jutro w t艂usty czwartek b臋d臋 si臋 zajada膰 pysznymi ciastkami migda艂owo-pomara艅czowymi. Dzi臋ki za 艣wietny przepis!!! 馃檪

  2. Nigdy nie przepada艂am, teraz jednak gdy nie jem glutenu i nabia艂u i jeszcze paru innych rzeczy wiele bym da艂a za ten smak!
    Dzi臋kuj臋 za przepis! Zobaczymy czy starczy mi cierpliwo艣ci;)

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.