Lubię potrawy jednogarnkowe, misy pełne kolorowych warzyw, bowle, gulasze, sałaty. Cieszą oczy, a odpowiednio dobrane składniki mogą działać terapeutycznie nie tylko na zmysły. Zwłaszcza teraz, zimą, misa ciepłej strawy to balsam dla mojego ciała i ducha.
SKŁADNIKI (na 4–5 porcji ):
- marchew . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 szt.
- korzeń pietruszki . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 szt.
- seler korzeniowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . nieduży kawałek
- kalarepka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 szt.
- kapusta (nieduża) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ćwiartka
- grzyby suszone shitake . . . . . . . . . . . . . garść
- czosnek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 ząbki
- imbir świeży . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 cm
- sos sojowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 łyżki
- ciemna pasta miso . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 łyżki
- wakame . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . nieduża garść
- dowolna zielenina . . . . . . . . . . . . . . . . . . do posypania
- makaron (u mnie ryżowy) . . . . . . . . . . . . . wedle gustu
- sól
Dodatki do każdego talerza (do wyboru ): - algi nori (mogą być te do sushi, pocięte na paski)
- jajko ugotowane na półtwardo
- tofu pokrojone w kostkę
- brokuł
- kukurydza
- ostra papryczka posiekana
- czerwona cebulka lub dymka
WYKONANIE:
Nastaw wywar: do garnka wlej około 2 l wody, włóż obrane i nierozdrobnione
warzywa, dodaj przepłukane grzyby (możesz też namoczyć je wcześniej i użyć
wody z namaczania), czosnek, imbir i gotuj około 60 minut. Zdejmij wywar
z ognia, odcedź albo użyj z warzywami, dodaj do gorącego płynu wakame,
sos sojowy, miso, sól do smaku. Ugotuj jajka lub pokrój tofu, makaron ugotuj
osobno, przygotuj dodatki i podawaj.
Smacznego!
Iwona Zasuwa
Jedna z lepszych wersji. Bardzo ciekawa i niesamowicie smakowita. Udała Ci się zdecydowanie.