Jedyna w swoim rodzaju, najlepsza jaką jadłam, niezwykła zupa ze zwykłej marchwi.???Smakuje nawet tym którzy marchwi nie lubią. Dacie wiarę?? Osobiście uwielbiam! Przyznać się, kto próbował już tego przepisu z książki Smako? I kto chce spróbować? Jeśli jeszcze nie próbowaliście koniecznie ugotujcie i sprawdźcie czy to Wasze smaki.
SKŁADNIKI:
- Ok 4-5 szt marchwi
- 4 łyżki surowej kaszy jaglanej
- 1 szklanka świeżych wiórków kokosowych
- 2 szt cebuli
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 cm kłącza świeżego imbiru
- ostra papryczka (opcjonalnie, nie dla dzieci)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1łyżeczka kurkumy
- 0,5L – 0,75L passaty pomidorowej (wedle gustu)
- 3-4 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (do smaku)
- sól kamienna – do smaku
- zielenina (pietruszka lub kolendra)
- woda
WYKONANIE:
W dużym garnku podgrzej tłuszcz i wrzuć drobno posiekany czosnek, cebulę, imbir, kurkumę, paprykę i opcjonalną papryczkę. Podpraż (bez rumienienia), dodaj surową kaszę, wiórki kokosowe i jeszcze podgrzewaj przez chwilę nieustająco mieszając. Następnie wlej niewielką ilość wody, dołóż obraną i pociętą na mniejsze części marchew i ugotuj do miękkości składników. Dodaj passatę pomidorową, przegotowaną wodę (jeśli zupa jest zbyt gęsta) dopraw solą, dowolnym słodem do smaku i zmiksuj całość na krem. Podawaj posypaną zieleniną (najbardziej smakuje nam z zieloną kolendrą). Smak tej zupy jest delikatnie kokosowy, słodko – kwaśno – lekko pikantny. Smacznego!
PS jeśli nie dysponujesz mocnym urządzeniem miksującym, zrezygnuj z wiórków kokosowych na rzecz dobrej jakości gotowego mleczka kokosowego (unikaj tych w puszce) lub przygotuj samodzielnie takie mleczko (usuwając na sitku wiórki których urządzenie nie zmiksowało).
Z czego w tej zupie będzie kwaskowość?
Z pomidorowej passaty. Pozdrawiam serdecznie!
Hej, dlaczego lepiej unikać mleczka kokosowego w puszce?