Jedyna w swoim rodzaju, najlepsza jaką jadłam, niezwykła zupa ze zwykłej marchwi.🥕🥕🥕Smakuje nawet tym którzy marchwi nie lubią. Dacie wiarę?😍 Osobiście uwielbiam! Przyznać się, kto próbował już tego przepisu z książki Smako? I kto chce spróbować? Jeśli jeszcze nie próbowaliście koniecznie ugotujcie i sprawdźcie czy to Wasze smaki.

SKŁADNIKI:

  • Ok 4-5 szt marchwi
  • 4 łyżki surowej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka świeżych wiórków kokosowych
  • 2 szt cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 cm kłącza świeżego imbiru
  • ostra papryczka (opcjonalnie, nie dla dzieci)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1łyżeczka kurkumy
  • 0,5L – 0,75L passaty pomidorowej (wedle gustu)
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (do smaku)
  • sól kamienna – do smaku
  • zielenina (pietruszka lub kolendra)
  • woda

WYKONANIE:

W dużym garnku podgrzej tłuszcz i wrzuć drobno posiekany czosnek, cebulę, imbir, kurkumę, paprykę i opcjonalną papryczkę. Podpraż (bez rumienienia), dodaj surową kaszę, wiórki kokosowe i jeszcze podgrzewaj przez chwilę nieustająco mieszając. Następnie wlej niewielką ilość wody, dołóż obraną i pociętą na mniejsze części marchew i ugotuj do miękkości składników. Dodaj passatę pomidorową, przegotowaną wodę (jeśli zupa jest zbyt gęsta) dopraw solą, dowolnym słodem do smaku i zmiksuj całość na krem. Podawaj posypaną zieleniną (najbardziej smakuje nam z zieloną kolendrą). Smak tej zupy jest delikatnie kokosowy, słodko – kwaśno – lekko pikantny. Smacznego!

PS jeśli nie dysponujesz mocnym urządzeniem miksującym, zrezygnuj z wiórków kokosowych na rzecz dobrej jakości gotowego mleczka kokosowego (unikaj tych w puszce) lub przygotuj samodzielnie takie mleczko (usuwając na sitku wiórki których urządzenie nie zmiksowało).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.