I pomyśleć, że z wszystkich słodyczy na świecie najbardziej lubię kiszone ogórki! To już kolejny przepis na słodkie placki z dodatkiem jabłek dla mojego coraz starszego Pierworodnego fana słodkich śniadań. Miękkie, fajnie rosnące, z dobrym składem, baaaardzo słodkie z powodu dodatku przejrzałego banana to u nas dobry pomysł na szybkie słodkie co nieco o każdej porze dnia i to bez dodatku cukru! Z dodatkiem domowej malinowej frużeliny to po prostu bajka… Zapraszam do wypróbowania! Racuchy z jabłkami dla jajożercy!
Składniki:
- 1 średniej wielkości jabłko
- 1 banan (przejrzały, bardzo słodki)
- 3 jajka
- 3 spore łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki kamienia winnego lub bezglutenowego proszku do pieczenia dobrej jakości
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Banana obierz, rozgnieć widelcem w misce, jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do miski z bananem wbij całe jajka, dołóż mąki, proszek i zmiksuj całość na gładko. Jeśli po 5 minutach krem jest płynny, dodaj jeszcze 1-2 łyżki mąki kokosowej. Konsystencja kremu – to gęsta śmietana. Do gotowego ciasta dodaj starte jabłko i wymieszaj. Smaż na niedużym ogniu niewielkie placki (niezbyt grube) i delikatnie odwracaj na drugą stronę za pomocą wygodnej patki. Nie wysusz zbyt mocno! Podawaj z ulubionym sosem owocowym lub saute. Są pyszne!
Smacznego i na zdrowie!
Pani Iwonko a jajeczka w takiej ilości da się czymś zastąpić?:)