Mapa niedostępna

Data/Czas
Date(s) - 27/08/2024 - 31/12/2024
00:00

Tagi
warsztaty, warsztaty online


„Niezależnie od tego kto był ojcem choroby – matką była zła dieta.”

ZAPRASZAM NA WARSZTATY: ZDROWY UKŁAD POKARMOWY- GRUPA ONLINE 27-30.08
CHODŹMY RAZEM DO KUCHNI. Porozmawiajmy o tym co najważniejsze. O zdrowiu.

Zapisz się w formularzu: KLIK!

Zdrowie lub jego brak jest wynikiem nie tylko cech konstytucyjnych do których zaliczylibyśmy szeroko pojęte uwarunkowania genetyczne, ale również naszego trybu życia, codziennych nawyków, rytuałów a nawet naszych myśli i przekonań i emocji. Nie ma zdrowego ciała bez zdrowego układu pokarmowego. To dzięki jego pracy zasilane jest w energię całe ciało. Przez żołądek nie tylko do serca, ale też do… „całego człowieka”,  wsparcia całego systemu, zarówno na poziomie fizjologicznym jak i emocjonalnym oraz intelektualnym. Nasze jelita to nasz drugi mózg – wiemy od niedawna, tymczasem w klasycznej medycynie Wschodu jest to oczywiste to od tysiącleci.
W medycynie Wschodu czynności układu pokarmowego zawierają się głównie w pojęciu obiegu czynnościowego Żołądka i Śledziony (Trzustki).
Oba te układy są ze sobą powiązane, utożsamiane ze Środkowym Ogrzewaczem, naszym Centrum, oraz elementem Ziemi wokół którego zawieszone są pozostałe przemiany: Ognia, Wody, Drzewa i Metalu.
  • Co to oznacza w praktyce?
    Nie mamy szans zdrowieć z jakiejkolwiek jednostki chorobowej nie dbając o układ pokarmowy, jakość pożywienia, trawienie, wchłanianie.
    Nie da się być witalnym jedząc byle jak, byle kiedy i byle gdzie.
    Niemożliwe jest budowanie zdrowia, profilaktyka zdrowia przy jednoczesnym ignorowaniu tego co kładziemy codziennie na swoim talerzu.Od tego co jesz, jak jesz i kiedy jesz zależy to jak się czujesz, jak śpisz, jak myślisz, jakie masz podejście do życia, jaki nastrój, ile energii, ile witalności, pomysłów i sił na ich realizację.
    Czy wiesz że zaburzony obieg czynnościowy Śledziony (Trzustki) to skłonność do nadmiarowego  myślenia, zamartwiania się i dzielenia włosa na czworo? Brzmi znajomo? Umysł którego nie można nocą wyłączyć by przestał nękać problemami życia codziennego i dał wreszcie odpocząć?
    Czy wiesz że niedobór Qi Śledziony może się manifestować w postaci krwawień z nosa, pękaniem naczynek włosowatych na twarzy lub ich rozszerzeniem, podatnością na siniaki i żylaki, problemami miesiączkowymi?
    Czy wiesz że ogień Żołądka to często nieprzyjemny zapach z ust, bóle głowy, zębów, czy krwawiące dziąsła i wiele innych?
    Co z tym robić?
    Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć.Jeśli chcesz znać klucz do samego siebie, inwestuj w wiedzę i praktykę. Poznawaj nauki wielkich mistrzów sprzed kilku tysięcy lat, podpowiedzi i naukę która przetrwała dzięki swej niezwykłej skuteczności. W roku 2019 Światowa Organizacja Zdrowia uznała Medycynę Chińską za pełnoprawny system medyczny.

    Zapraszam Cię na szybki kurs online,
    na którym dowiesz więcej o układzie pokarmowym z perspektywy dietetyki zachodniej oraz z perspektywy Medycyny Chińskiej. Dowiesz się jak holistycznie wesprzeć układ pokarmowy, jak zadbać o siebie w teorii i w praktyce.
    Co robić kiedy pojawiają się nagłe dolegliwości oraz jak zadbać o siebie w przypadku problematycznych stanów przewlekłych.

Zapisz się w formularzu: Kliknij tu!

  • Dowiesz się co łączy układ pokarmowy i Serce
  • Jaki wpływ ma odżywianie na Płuca
  • Co ma wspólnego wg TCM Watroba ze Śledzioną (Trzustka)
  • W jaki sposób powiązane są z trawieniem Nerki.
  • Porozmawiamy o mikrobiocie jelitowej i dysbiozie
  • Pokażę Ci meridiany odpowiadające Żoładkowi i Śledzionie (Trzustce)
  • Sprawdzimy jakiego rodzaju patologie związane są z układem pokarmowym w TCM i co z nimi zrobić tak by rozwiązać zagadki przyczyn problemów trawiennych zamiast traktować problemy zdrowotne objawowo.
  • Poznasz zioła i mieszanki ziołowe które zawsze warto mieć pod ręką i takie które przydadzą się na specjalne okazje.
  • Zobaczysz jak głębokie konsekwencje może mieć zaniedbanie własnego odżywiania i zmobilizujesz się do zmian.
  • Zobaczysz jak wiele benefitów przynosi dbanie o siebie i zmobilizujesz się do zmian

Dlaczego warto zadbać o układ pokarmowy?

  • Wsparcie trawienia i przyswajania: świadomość co jeść, kiedy, w jakiej ilości, co służy akurat Tobie – może przyczynić się znacząco do lepszego funkcjonowania układu pokarmowego i lepszego odżywienia ciała na poziomie fizycznym, co ma bezpośrednie przełożenie na samopoczucie, witalność, poziom energii, stopień regeneracji i sen oraz jasność myślenia i lepsze panowanie nad emocjami.
  • Zgodność z rytmem przyrody: TCM kieruje się zasadą harmonii z cyklami natury, a element ziemi to centrum. Dojo reprezentowane przez element Ziemi jest okresem przejściowym między porami roku – co oznacza że podczas zmiany potrzebujemy szczególnie zadbać – wsparcie układu pokarmowego i musimy wiedzieć jak to zrobić.
  • Zbalansowanie Energii: prawidłowo pracujący układ pokarmowy pomaga zrównoważyć przepływ Qi, usuwając blokady energetyczne i przywracając harmonię.
  • Poprawa Samopoczucia: dobrze odżywiony organizm to lepsze samopoczucie, więcej energii i jasność umysłu.
JAKIE OBJAWY MÓWIĄ NAM, ŻE CIAŁO I UMYSŁ BEZWZGLĘDNIE POTRZEBUJĄ WSPARCIA I DIAGNOSTYKI?
– zmęczenie
– nieproduktywny sen
– ospałość, senność
– ociężałość,
– mgła mózgowa
– bóle głowy
– bóle w ciele o nieokreślonym źródle
– problemy z koncentracją, skupieniem uwagi i zapamiętywaniem
– napięcie emocjonalne, podirytowanie, złość tłumiona lub wybuchowość
– problemy trawienne (zaparcia, nieprawidłowe wypróżnienia, nieprawidłowe trawienie, gazy, wzdęcia, przelewanie w jelitach, ciężar w nadbrzuszu)
CO ZYSKUJESZ DZIĘKI WIEDZY I ZMIANIE?
 
– lekkość w ciele
– jasność umysłu (opowiem Ci dlaczego te procesy są tak bardzo wyraźnie połączone wg TCM)
– poprawę trawienia
– odpoczynek dla zmęczonego układu trawiennego – dowiesz się jak zapewnić od czasu do czasu wakacje  dla żołądka i jelit!
– większą świadomość ciała
– większy kontakt ze sobą
– więcej decyzyjności (Pęcherzyk Żółciowy)
– więcej spokoju i opanowania emocjonalnego
– spokojną głowę, wolną od nadmiarowego myślenia
– lepsze odżywienie ciała
– jaśniejszy ogląd sytuacji
– witalność i energię do działania
Celem pracy z poziomu TCM jest nie tylko zdrowienie ale również uzyskanie harmonii ze środowiskiem, dzięki czemu zyskujemy równowagę i szansę na długotrwałe zdrowie.
UWAGA: w warsztatach nie towarzyszy nam lekarz! Decydujesz się na zmianę menu wyłącznie na własną odpowiedzialność. Skonsultuj się ze specjalistą jeśli jesteś w ciąży oraz karmiącą, osobą niepełnoletnią, osobą przewlekle i ciężko chorym (lub wyłącznie pod opieką lekarza i według jego wskazań).
GDZIE?
w grupie na FB – całe warsztaty możesz przeprowadzić we własnym fotelu!
W JAKIM TERMINIE?
27-30.08/2024 – uwaga! WSZYSTKIE SPOTKANIA ORAZ TREŚCI zostaną ZAPISANE W GRUPIE, nie musisz w nich uczestniczyć na żywo. Niczego nie przegapisz! Możesz wracać do treści aż do końca roku 2024!

DATY I GODZINY spotkań na żywo online:
27.08.2024 (wtorek)  godz. 19.30 teoria
28.08.2024 (środa)  godz. 19.30 teoria
29.08.2024 (czwartek) godz. 19.30 teoria

30.08.2024 (piątek) godz. 19.30 teoria +Q&A
OPCJE WARSZTATOWE:
 
  • WARSZTATY ONLINE – 27-30.08.2024  – 4 webinary na żywo, dostęp do treści do końca roku 2024
  • WARSZTATY WYJAZDOWE – 23-25.08.2024  – napisz do mnie jeśli Cię interesują:  warsztaty@smakoterapia.pl
Możesz wybrać jedną z opcji lub skorzystać z obu.
Po wniesieniu opłaty za warsztaty zostaniesz wpisana/ny na listę uczestników warsztatów.
CO OTRZYMASZ W CENIE?
  • teorię – niezwykle przydatną i praktyczną wiedzę z zakresu TCM
  • listę produktów zalecanych i niezalecanych
  • listę użytecznych przepisów, a osoby decydujące się na warsztat wyjazdowy – jedną z książek Smakoterapii (1-4)
  • kod rabatowy na zakupy w sklepie z eko żywnością (online)
  • kod rabatowy na zioła stosowane w TCM
  • kod rabatowy na narzędzia wspomagające stosowane w TCM
  • lista polecanych terapeutów TCM i nie tylkO
  • dostęp do spotkań online na żywo (4 webinary) a każde z nich zostanie zapisane tak, by można do niego wracać (masz na to czas aż do końca roku mce). Po tym okresie grupa zostanie zarchiwizowana.
KOSZT:
385 zł spotkania na żywo oraz dostęp do materiałów do końca roku 2024.
WPŁATY:
Smakoterapia Iwona Zasuwa – Jaroszewska,
mbank: 15 1140 2004 0000 3102 7878 1148
tytułem: układ pokarmowy online + imię i nazwisko (nick z fb – jeśli jest inny niż Twoje nazwisko)
ZAPISY – WYŁĄCZNIE W FORMULARZU – KLIKNIJ TU: KLIK!

 

Do zobaczenia!
Iwona Zasuwa – Smakoterapia

ZNIŻKI I PROMOCJE:
*Dla osób powtarzających detoks Smakoterapii online – zniżka do 325 zł
* Uwaga, w wyniku okoliczności niezależnych od organizatora, warsztaty mogą zostać odwołane.
* Jeśli Twoim poważnym problemem są finanse – napisz do mnie. Jedna z osób wybranych będzie mogła odbyć warsztat w zmniejszonych kosztach.

Iwona Zasuwa – Smakoterapia
wokalistka, pedagożka, dietetyczka TCM, dietetyczka mgr (w trakcie studiów), odwieczna studentka zielarstwa (aktualnie z perspektywy TCM), homeopatka, aromaterapeutka.  Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na polskim rynku muzycznym. Od 25 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah.
Równorzędną jej pasją jest gotowanie a motto jej kuchni oparte jest o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) czyli jak żyć (co jeść) żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl, autorka przepisów oraz prowadząca w programie Ugotuj mi Mamo oraz Ugotuj mi Mamo 2 (2014-2015r) na antenie kuchni+. Edukatorka żywieniowa: autorka cykli edukacyjnych dla dorosłych – „Żyj i jedz zdrowo” oraz warsztatów kulinarnych dla dorosłych, twórczyni Akademii Smakoterapii dla Dzieci (edukacyjno – kulinarnej). Społeczniczka: założycielka kooperatywy Smakoterapia w Warszawie zajmującej się tworzeniem środowiska dla producentów dobrej, zdrowej żywności i ich odbiorców. Zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, w większości potraw bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie). Przez Czytelników nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej. W 2017 roku wydała długo wyczekiwaną i bestsellerową już książkę “Smakoterapia. Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru”, we wrześniu 2018 roku światło dzienne ujrzała jej kontynuacja “Smakoterapia 2”, natomiast w 2019 roku – Smakoterapia 3 – Spiżarnia, następnie Smakoterapia na wynos, oraz Smakoterapia – Żyj i jedz zdrowo, odporność na talerzu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.