Co za cudo!

Tylko trzy dobre, nieprzekombinowane składniki! Błyskawiczny czas przygotowania! Pycha smak! Po prostu ideał!
Zwłaszcza po świętach, kiedy już nieco znudziły nam się pierogi, kapusty, grzyby i barszcze, sałatki jarzynowe i ćwikły z chrzanem.
Przyjemna śniadaniowa odmiana. Zapraszam, spróbuj. U nas, od nowego roku serwowane codziennie małoletniemu i przyjmowane z zachwytem . Idealne dla jajożercy! Tak właśnie zaczynamy Nowy Rok. Słodko, zdrowo i pożywnie.

 

Składniki (7-8szt):

mąka kokosowa – 2 łyżki (średnio kopiaste)
jajka – 3 szt.
jabłko nieduże – 1 szt.
wanilia naturalna – opcjonalnie (kilka szczypt)
kapka tłuszczu kokosowego

Wykonanie:

Jajka wbij do miseczki, porządnie ubij widelcem lub małą trzepaczką, dodaj mąkę i połącz w jednolitą gęstą masę. Dołóż starte na tarce jabłko bez skórki, odrobinę wanilii i wymieszaj całość. Odczekaj chwilę zanim zaczniesz smażyć racuchy, bo masa lubi lekko zgęstnieć. Kładź na lekko rozgrzanej patelni po 1 łyżce masy na 1 placek i rozprowadź masę by nie był zbyt gruby. Szybko odwracaj na drugą stronę bo lubią się przypalić. Gotowe w kilka minut!
Na talerzu posyp placki niewielką ilością  wanilii. Możesz dodatkowo podać mus owocowy lub dżem niesłodzony, albo cokolwiek co lubisz.

Smacznego!

Życzę Wam samych zdrowych pyszności w Nowym Roku!
Niech będzie smacznie i budująco!
Uściski!
Matka Smakoterapia

 

 

3 thoughts on “Genialne racuchy bezglutenowe z wanilią dla jajożercy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.