Kotlety a la schabowe z czubajek to moje dzieciństwo! Oryginalnie panierowane w jajku i bułce tartej smakowały wybornie. Na długie lata wycięte z mojego menu (z powodu alergii mojej młodzieży) powróciły w całkiem smacznej, prostej i ekonomicznej formie. W ciągu roku najczęściej w takiej postaci przygotowujemy grzyby ekologiczne, hodowlane, typu boczniaki. Lubię je zabierać ze sobą w trasę, bo wygodnie serwuje się je “do ręki”, łatwo przewozi, choć nie ukrywam, że najpyszniejsze są gorące, bezpośrednio z patelni. Chrupiące, wyraziste, dobrze doprawione z miękkim, soczystym środkiem.

Spróbujesz? 😃

Składniki:

  • grzyby, boczniaki lub czubajki kanie – kilka pokaźnych sztuk, lub kilkanaście małych
  • mąka z ciecierzycy 1 szklanka
  • papryka słodka 1 łyżka (lub więcej, do smaku)
  • pieprz ziołowy 1/2 łyżki (lub do smaku)
  • kurkuma – sowita szczypta
  • czosnek w proszku 1/2 łyżki
  • sól 1łyżeczka (lub do smaku)
  • woda – do konsystencji średnio gęstego ciasta naleśnikowego
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Grzyby oczyść. Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, przyprawy i stopniowo dolewaj wodę. Wymieszaj porządnie ciasto, do konsystencji średnio gęstej śmietany (zbyt rzadka spływa z grzybów bardzo łatwo, zaś zbyt gęsta sprawi, że ciasto będzie za grube a kotlety ciężkie i niezbyt smaczne). Zanurzaj grzyby w cieście, smaruj je ciastem i smaż na średnio rozgrzanej patelni w niezbyt dużej ilości tłuszczu. Podawaj z dużą ilością świeżych lub gotowanych sezonowych warzyw (u mnie tym razem z ostatnią sałatą, papryką czerwoną, rzodkiewką oraz parowanym brokułem).

Smacznego! 😀

PS Pamiętaj, w lesie zbieramy wyłącznie grzyby co do których nie mamy żadnych wątpliwości! Nie podajemy leśnych grzybów dzieciom zdrowym poniżej 7 rż. W przypadku jakichkolwiek dolegliwości i chorób chronicznych u dzieci, grzyby podajemy jeszcze później, nawet po 12 rż, najlepiej w ilościach dekoracyjnych. Grzyby są bardzo wartościowym produktem spożywczym, choć nadal pokutuje przekonanie, że nie zawierają żadnych wartości. Bezpieczne grzyby to ekologiczne hodowlane pieczarki, boczniaki, boczniaki cytrynowe (delikatne i stosunkowo lżej strawne).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.