Kotlety a la schabowe z czubajek to moje dzieciństwo! Oryginalnie panierowane w jajku i bułce tartej smakowały wybornie. Na długie lata wycięte z mojego menu (z powodu alergii mojej młodzieży) powróciły w całkiem smacznej, prostej i ekonomicznej formie. W ciągu roku najczęściej w takiej postaci przygotowujemy grzyby ekologiczne, hodowlane, typu boczniaki. Lubię je zabierać ze sobą w trasę, bo wygodnie serwuje się je „do ręki”, łatwo przewozi, choć nie ukrywam, że najpyszniejsze są gorące, bezpośrednio z patelni. Chrupiące, wyraziste, dobrze doprawione z miękkim, soczystym środkiem.
Spróbujesz? ?
Składniki:
- grzyby, boczniaki lub czubajki kanie – kilka pokaźnych sztuk, lub kilkanaście małych
- mąka z ciecierzycy 1 szklanka
- papryka słodka 1 łyżka (lub więcej, do smaku)
- pieprz ziołowy 1/2 łyżki (lub do smaku)
- kurkuma – sowita szczypta
- czosnek w proszku 1/2 łyżki
- sól 1łyżeczka (lub do smaku)
- woda – do konsystencji średnio gęstego ciasta naleśnikowego
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Grzyby oczyść. Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, przyprawy i stopniowo dolewaj wodę. Wymieszaj porządnie ciasto, do konsystencji średnio gęstej śmietany (zbyt rzadka spływa z grzybów bardzo łatwo, zaś zbyt gęsta sprawi, że ciasto będzie za grube a kotlety ciężkie i niezbyt smaczne). Zanurzaj grzyby w cieście, smaruj je ciastem i smaż na średnio rozgrzanej patelni w niezbyt dużej ilości tłuszczu. Podawaj z dużą ilością świeżych lub gotowanych sezonowych warzyw (u mnie tym razem z ostatnią sałatą, papryką czerwoną, rzodkiewką oraz parowanym brokułem).
Smacznego! 😀
PS Pamiętaj, w lesie zbieramy wyłącznie grzyby co do których nie mamy żadnych wątpliwości! Nie podajemy leśnych grzybów dzieciom zdrowym poniżej 7 rż. W przypadku jakichkolwiek dolegliwości i chorób chronicznych u dzieci, grzyby podajemy jeszcze później, nawet po 12 rż, najlepiej w ilościach dekoracyjnych. Grzyby są bardzo wartościowym produktem spożywczym, choć nadal pokutuje przekonanie, że nie zawierają żadnych wartości. Bezpieczne grzyby to ekologiczne hodowlane pieczarki, boczniaki, boczniaki cytrynowe (delikatne i stosunkowo lżej strawne).