Jeśli masz na pokładzie bezglutenowego makaronożercę, jako i ja posiadam, koniecznie zaopatrz się w dostępne w dobrych sklepach, ekologiczne makarony, wyprodukowane na przykład ze strączków. Spotkałam makarony z grochu (uwaga na trawienie), z soczewicy (strawią się nieco łatwiej), z zielonego groszku, lub rzadziej, z ciecierzycy. Makarony bezglutenowe to nie jest podstawa naszego menu, ale przydają się na czarną godzinę, ponieważ łatwo z nich przyrządzić szybkie, smaczne i całkiem odżywcze dania. Dzisiaj, na Wasze życzenie, wrzucam przepis na makaron z pysznym, kremowym, szpinakowym sosem. Smacznego!

Makaron soczewicowy ze szpinakiem w kremowym sosie

Składniki:

  • makaron z soczewicy – porcja dla 3 osób (dowolna)
  • 1/2 kg świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula (czerwona lub biała)
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie garści migdałów blanszowanych (bez skórki)
  • sok z cytryny 3łyżki lub więcej – do smaku
  • 3 gałązki lubczyku (niekoniecznie, ale fajnie podkręca smak)
  • woda do odpowiedniej konsystencji
  • tłuszcz (może być masło klarowane lub oliwa z oliwek)
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Cebulę obierz i posiekaj, obrany czosnek pokrój w plasterki. Wrzuć na tłuszcz i podduś do miękkości podsypując niewielką ilością soli. Opłucz szpinak na sicie i rozdrobnij jeśli jest zbyt wielkoliściasty 😉 a następnie dodaj do cebuli i czosnku, podlej niedużą ilością wody i duś pod przykryciem kilka minut. W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu (uważaj by nie rozgotować, użyj dużej ilości wody) i odsącz na sicie. Z patelni ze szpinakiem weź niewielką ilość masy warzywnej i włóż do blendera z dodatkiem migdałów, lubczyku, soku z cytryny i jednego ząbka czosnku. Zmiksuj na gładko stopniowo dolewając wodę do konsystencji średnio gęstej śmietany. Wlej masę do szpinaku i wymieszaj. Dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem do smaku i zagotuj (jeśli masa jest zbyt rzadka – odparuj płyn). Włóż do masy makaron, wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

6 thoughts on “Makaron „ratunkowy” ze szpinakiem w kremowym sosie”

  1. U mnie właśnie na talerzu makaron z czerwonej soczewicy ale z pokrzywą zamiast szpinaku. Dobre danie do termosu do pracy ☺

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.