No i mamy zzzzimno z powrotem.

Już, już mi się wydawało, że mam ochotę na świeży szczypiorek i tęsknię za rzodkiewką a tu… bang! Zimno i źle. A po zupce na śniadanko cieplej i lepiej. ? No właśnie! Śniadanie! Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Między 7 a 9 rano, w tzw maksimum energetycznym żołądka, ciepłe, jednogarnkowe danie z kaszą to moje maksimum korzyści. ?? Dziś przepyszna zupa barszcz, zabielana warzywami. Prosta, pożywna, sycąca. Przygotuj ją wieczorem, na spokojnie. Nie będzie od Ciebie wymagać mieszania chochlą w garnku. Przygotuj warzywa, zalej wodą, a kiedy zmiękną, zmiksuj co nieco i gotowe! Rano podgrzej ciepłą zupę, dodaj kaszę i delektuj cię smakowitym ciepłym posiłkiem. Zapraszam!

Składniki na duży garnek (ok 4 L wody)

2 szt niedużej marchewki
1szt  pietruszki białej
1/2szt  niedużego selera
4 – 5szt dużych buraków
1 por (biała i zielona część)
2 cebule
4 ząbki czosnku
zakwas buraczany ok 1L lub w wersji mniej optymalnej dobrej jakości ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku
garść namoczonych nerkowców lub blanszowanych migdałów
5-6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 łyżki majeranku lub do smaku
1/2 łyżeczki kminku mielonego (lub do smaku)
1 łyżeczka pieprzu ziołowego (lub do smaku)
masło klarowane lub oliwa z oliwek – 3 łyżki
ugotowana kasza jaglana – po kilka łyżek na osobę
sól i pieprz do smaku
woda

Wykonanie:

Warzywa obierz. Cebulę i 3 ząbki czosnku wrzuć do garnka z lekko podgrzanym tłuszczem. Dodaj sól, ziele i liść laurowy. Podgrzej całość bez rumienienia, dodaj resztę warzyw (w całości, por przekrojony na pół) i zalej całość wodą w takiej ilości by zmieścić jeszcze potem około litra zakwasu w przypadku gdy właśnie jego a nie soku z cytryny lub octu jabłkowego zamierzasz użyć. Gotuj całość do miękkości warzyw. Następnie wyłów z wywaru wszystkie warzywa. Marchew, pietruszkę, selera, białą część pora, cebulę i 1 ząbek świeżego czosnek zmiksuj na gładko z dodatkiem nerkowców lub migdałów odsączonych z wody, z dodatkiem zupy.  Buraki pokrój w zgrabną kostkę. Włóż buraki i krem z powrotem do zupy, dodaj zioła i przyprawy, zakwaś całość dobrej jakości zakwasem (najlepiej domowym) lub cytryną albo octem jabłkowym. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj niewielką ilość wrzątku. Serwuj z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej na sypko) oraz zieleniną.

Zdrowego przednówka wszystkim!

Usciski!
Matka Smakoterapia

One thought on “Ulubiona zupa śniadaniowa czyli barszcz ukraiński inaczej”

  1. Dzień dobry,
    barszcz ukraiński wg. Pani przepisu to mój debiut, dlatego chciałam się upewnić czy buraki kroimy w kostkę surowe? Czy wrzucamy wcześniej z resztą warzyw i obgotowujemy?
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.