Placki warzywne przesz艂y dzisiaj test bojowy! 
Zwyci臋stwo!
馃榾
Posmakowa艂y malkontetntom, zatem z czystym sumieniem polecam je Waszej uwadze.
S膮 bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne, bez dodatku skrobi.
M膮ka z ciecierzycy nadaje tym warzywnym smakowito艣ciom orzechowego posmaku i ciekawej, zwartej, cho膰 nie twardej konsystencji. Smaczniejsza od mielonego ry偶u i delikatniejsza od twardawej i bardzo wyrazistej palonej gryki.
Spr贸bujcie!
Przy okazji przemycamy nie tylko bardzo warto艣ciowe warzywa jesienne ale i str膮czki, kt贸re s膮 niewyczuwalne w daniu (wa偶ne dla tch kt贸rzy s膮 ze str膮czkami na bakier).

Sk艂adniki (na 18-20 cieniutkich plack贸w):
dynia „m膮czna” typu butternut lub hokkaido – 400g 
cukinia (m艂oda ze sk贸rk膮) – 300g
cebula (1/2 sporej sztuki) – ok 100g
marchew (1/2 sporej sztuki) – ok 50g
len z艂ocisty 2 艂y偶ki – 艣wie偶o zmiksowany
m膮ka z ciecierzycy (5 kopiastych 艂y偶ek) – 100g
s贸l – do smaku (kilka szczypt)
zio艂a dowolne – 艣wie偶e (u nas majeranek, lubczyk, oregano)
t艂uszcz do sma偶enia (najlepiej olej kokosowy lub mas艂o klarowane)

Wykonanie:
Dyni臋 butternaut i marchew obierz ze sk贸rki (dyni hokkaido nie musisz obiera膰), zetrzyj na tarce o du偶ych oczkach. Cukini臋 m艂od膮 u偶yj ze sk贸rk膮, zetrzyj i dodaj do pozosta艂ych warzyw. Cebul臋 pokr贸j drobno, len zmiksuj na m膮k臋. Po艂膮cz warzywa z lnem i sol膮 i zagnie膰 by po艂膮czy膰 je w wilgotn膮, do艣膰 zwart膮 mas臋. Dodaj m膮k臋 z ciecierzycy i wymieszaj.
Sma偶 na rumiano na wybranym t艂uszczu (placki s膮 do艣膰 cienkie, ok 1/2 cm, o 艣rednicy ok 8-9cm)
Podawaj z dowolnym sosem (pomidorowy, 艣mietana (u nas migda艂owa), sos grzybowy, leczo) lub saute. S膮 wy艣mienite!

Smacznego!
Ciao!
馃檪

2 thoughts on “PLACKI DYNIOWO – CUKINIOWE Z CIECIORK膭 – ZNAKOMITE!”

    1. Kasiu,
      z ciecierzyc膮 s膮 idealne, bo dobrze skleja i smakuje orzechowo. Je偶eli z jakich艣 powod贸w nie chcesz jej u偶y膰, wzi臋艂abym m膮k臋 ry偶ow膮 p贸艂 na p贸艂 ze skrobi膮 ziemniaczan膮. W razie „rozsypywalno艣ci” plack贸w, doda艂abym nieco wi臋cej m膮k. pozdrawiam serdecznie! :*

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.