Czy wiesz, że potrzebujesz bazowo tylko dwa składniki oraz nie więcej niż kwadrans wolnego czasu by zrobić najprostsze domowe batoniki?
Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału i co najważniejsze,
bez podejrzanych dodatków identycznych z naturalnymi albo rodem z „tablicy Mendelejewa? 😉
Proso dostałam od Agnieszki (dzięki!) i natychmiast dostałam kulinarnej weny. 😉
Pamiętacie słodkie domowe szyszki z duchanego ryżu? One posłużyły nam za główną inspirację.
Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału i co najważniejsze,
bez podejrzanych dodatków identycznych z naturalnymi albo rodem z „tablicy Mendelejewa? 😉
Proso dostałam od Agnieszki (dzięki!) i natychmiast dostałam kulinarnej weny. 😉
Pamiętacie słodkie domowe szyszki z duchanego ryżu? One posłużyły nam za główną inspirację.
Powstało kilkanaście przepisów na zdrowe, domowe batoniki, którymi się z Wami podzielę sukcesywnie.
Pomarańczowymi z dodatkiem goji i amarantusa (czekają na opis)
Oraz „nutellowymi”(czekają na opis).
A tymczasem zabieramy się za batoniki najprostsze:
Składniki:
daktyle – dwie garści
proso dmuchane – 2 -3 garści (tak by masa po wymieszaniu nie była zbyt klejąca ale nie rozpadała się)
Wykonanie:
Daktyle zmiel na masę w dowolnym urządzeniu (błyskawicznie, w 15 sekund, uda się to jedyne w urządzeniu wysokoobrotowym) i połącz z prosem. Uformuj batoniki używając pomocniczo folii do żywnościi na desce do krojenia i ugniatając dłońmi masę.
🙂
Najlepiej nie moczyć, bo woda nie pomoże w sklejaniu, bedzie ciapa. Chyba że minimum wody. Lepiej zmielić w czymkolwiek. Maszycka do mięsa? Wyciskarka ślimakowa? 🙂
Można też z gryki bo ona też zdrowa prawda?
Czemuż ach czemuż? 🙂
Suszone. Mozna schłodzić, ale nie trzeba. 🙂
To pewnie zależy od wysusznenia daktyli. Proszę wrzucić do thermo 2 porządne garści daktyli i miksować aż przestaną hałasować. Zebrać masę ze ścianek i gotowe. 🙂 Nie muszą być zblendoane na krem, i tak się kleją. Babcią JUŻ na pewno jesteś NAJLEPSZĄ! 😀
Można próbować. Byle nie za dużo wody bo się masa nie będzie kleić…
Jeżeli nie posiadam urządzenia wysokoobrotowego, to czy daktyle należy wcześniej namoczyć?
Tak Genialne teoretycznie i dla osób wtajemniczonych. Ja poproszę o szczegółowy opis daktyli ponieważ w swojej naiwności wrzuciłam kilka suszonych do mojego thermomixu (świeżego nowiutkiego i błyszczącego) i… no w 15 sek to one (te daktyle oczywiście) się tylko rozszalały po ściankach żadnej masy z tego nie było 🙁 a mam wnuczkę bezglutenową to jakbym się wykazała takimi batonikami to byłabym najlepszą babcia na świecie, więc help me help.
Grażyna
Daktyle powinny być świeże, czy mogą być suszone? Batoniki wystarczy tylko ukształtować, czy trzeba je np. schłodzić?
O! fajne 🙂 Ja robiłam z suszonymi morelami i innymi dodatkami i siup do suszarki i polecam 🙂
Bardzo się paćkają?
A czy przepis na ten batonik z amarantusem, pomarańczami i jagodami goji dałoby radę wstawić rano?:) Bo po południu mam spotkanie w szerokim gronie, to bym go nieco spopularyzowała :)))
I drugie pytanie – czy jak namoczone (np. przez noc) daktle zmielę bez problemu blenderem, to też się sprawdzą?
Mam w domu 4 opakowania rożnych ziaren ekspandowanych. Przepisy spadły mi z nieba 😀
Genialne! To pierwsze zdjęcie jest tak apetyczne, że pożałowałam, że nie mogę ich spróbować. 🙁
Jesli nie dysponuje sie takim urzadzeniem wysokoobrotowym, to daktyle nalezy wczesniej namoczyc?
Biegnę po zakupy i idę robić ?
Też od razu o tym pomyślałam 🙂
Wygladają naprawdę rewelacyjnie!
Oczywiscie, że tak. Na pierwszym zdjeciu jest batonik z amarantusem. Jutro przepis. 🙂
Ze sklepu z naturalną żywnością. 🙂
:*** 😀
Genialne!
pyszka! apetycznie wygląda na zdjęciach, zrobię z amarantusa 🙂
Ciekawe, czy amarantus ekspandowany również się sprawdzi? Jest jednak sporo drobniejszy. Pani Iwono, co Pani sądzi?
Bogna
skad wziac proso dmuchane?
Ale kusząco wyglądają te zdjęcia….znaczy się batoniki na zdjęciach:))) Serdeczności posyłam kolorowe i pełne w zdrowie:)