Batonikowe szaleństwo opanowało cały Smakodom do reszty… 😀
Wszystkie batoniki są surowe – raw, bez cukru, glutenu i nabiału, bez konserwantów i,
co dosyć istotne, wykonanie ich nie zajmuje całego dnia oraz nie kosztuje tyle ile zakup eko batonika w sklepie!
Mamy już baterię kokosowych pyszności,
są figowe, orzechowe, migdałowe, z pestkami wszelakimi, pomarańczowe z goji, waniliowy, bakaliowy …. a dziś pora na batonik czekoladowy a la nutella.
Pyszny!
Pożywny!
Słodki!
I zajęcie przy „produkcji” dla dużych i małych łapek – gotowe!
Spodziewjacie się zalewu słodkich przepisów.
😉
Zaczynamy!
Składniki (eko), na 10 „solidnych” batoników):
daktyle 300g
orzechy laskowe 100g
mielone ziarno kakaowca (prawdziwe kakao) lub karob lub mix obu 😉 – w sumie ok 3 łyżek (lub do smaku)
amarantus ekspandowany (popping z amarantusa) – 1/2 do 3/4 szklanki – lub do odpowiedniej konsystencji
olej kokosowy – 1 łyżka (nie jest niebędny)
olej kokosowy – 1 łyżka (nie jest niebędny)
Wykonanie:
daktyle zmiel na masę, orzechy zmiel na mąkę albo nawet na masło, jeśli dysponujesz urządzeniem wysokoobrotowym, lub, jeśli tak jak my lubisz strukturę „na ząb”, zmiel grubo, połącz obie masy z dodatkiem kakao (karobu) dodaj tłuszcz kokosowy i popping z amarantusa. Ugnieć w jednorodną masę i uformuj kształt jaki Ci się podoba (u nas podłużne batoniki o długości ok 10 cm na szerokości 5cm oraz grubości 0,5-0,7 cm.
Możesz ulepić:
Możesz ulepić:
batoniki
szyszki
pralinki.
Gotowe słodkości przechowuj w lodówce. Podawaj schłodzone.
Przed włożeniem batoników do lodówki, przełóż je papierem do pieczenia, żeby zapobiec sklejeniu. |
Smacznego!
Ciao!
🙂
Są genialne! Ja dodatkowo uprażyłam lekko orzechy i usunęłam z nich skórkę. Niebo w gębie:)
Batoniki są przepyszne, właśnie zrobiłam i się zajadam 🙂
Nie spodziewałam się, że będą tak smaczne !
Obłędnie pyszne!
Nam coś wyszły takie mało zbite, czemu ??
Czy mogę użyć płatków amarantusowych? Batoniki wyglądają znakomicie.:)
Joanna
TO JEST PYSZNE! Oprócz amarantusa wmieszałam też płatki jaglane. REWELACJA! Moc serdeczności!
Ajaj! Muszą być pyszne!
Tylko co zamiast orzechów? 🙁
są świetne <3 !
Już wiem, że mi zasmakują! Sama ich struktura mnie przekonuje. Zrobię 🙂
Wygląda smakowicie! MAm jednak pytanie – czy można czymś zastąpić orzechy? Migdałów niestety też nie możemy 🙁
wczoraj zamówiłam proso i będę robiła te z wczorajszego przepisu 😉 czekam na więcej pyszności!!! ;D
rewelacyjny pomysł! zrobię niebawem 🙂
Fantastyczne te Twoje batoniki:) ..mam wszystkie składniki, to chyba zaraz przepis wypróbuję!!:) Dziękuję i zdrowego smacznego życzę całej Smakowitej Rodzince!!:)
nadal nie wiem czym mam to zmielić 🙁 Nie mam ani malaksera, ani maszyny do mielenia, ani blendera kielichowego jedynie blender ręczny albo mikser.. ale to chyba nie wypali :/
Ach lecę po amarantus, nie wiem tylko czy skleję z mniejsza ilością daktyli , dam znać 🙂