Zdradzamy warsztatowe sekrety!!!
馃槈
Na Wasz膮 pro艣b臋 zamieszczam przepis na niepublikowan膮 dot膮d jaglan膮 czekolad臋, 
kt贸ra go艣ci na wszystkich niemal偶e warsztatach Smakoterapii.
Pami臋tajcie, 偶e proporcje w czekoladzie jaglanej trzeba dostosowa膰 indywidualnie, wedle Waszego gustu. Pr贸bujcie, smakujcie, pami臋taj膮c o kilku wskaz贸wkach o kt贸rych zawsze m贸wi臋 na warsztatach:
INFO OG脫LNE:
*baza 艣mietanowo-mleczna —–> kasza jaglana
*baza t艂uszczowo-smakowa —–> orzechy lub dozwolone w diecie pestki, nasiona
*s艂odycz —–> daktyle 
*woda —-> jej ilo艣膰 uzale偶niam od po偶膮danej g臋sto艣ci czekolady (od kremu po budy艅 albo nap贸j)
*ewentualne dodatki (nie s膮 niezb臋dne) —-> wanilia prawdziwa, sk贸rki pomara艅czowe, cytrynowe eko, p艂atki chili itd)
INFO TECHNICZNE:
*je艣li posiadasz urz膮dzenie wysokoobrotowe mielisz wszystkie sk艂adniki z dodatkiem wody
*je艣li nie posiadasz urz膮dzenia wysokoobrotowego moczysz dzie艅 wcze艣niej (najlepiej na noc) wszystkie twarde elementy (orzechy, pestki, nasiona) oraz daktyle i nast臋pnego dnia miksujesz zwyk艂膮 stopk膮 lub w blenderze.
Zaczynamy przegl膮d naszych ulubionych czekolad!
馃榾

Jaglana czekolada z karobem jest ja艣niejsza od kakaowej
Sk艂adniki (eko):
ugotowana kasza jaglana (ok.3/4 szklanki)
nerkowce lub migda艂y labo mix obu (dwie gar艣ci)
wi贸rki koksowe (3 艂y偶ki)
daktyle suszone lub 艣wie偶e bez pestek(gar艣膰 lub do smaku)
karob (3-4 艂y偶ki – do smaku)
kakao surowe (opcjonalnie, dodatkowe 2 艂y偶ki lub w og贸le zamiast karobu)
szczypta soli
p艂atki migda艂owe i owoce goji dekoracyjnie
Czekolada jaglana, karobowo – kakaowa
Wykonanie:
W thermomixie – bardzo prosto. Wrzu膰 wszystkie sk艂adniki, wlej niedu偶膮 ilo艣膰 wody (dolewaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji) i miksuj bez odkre艣lenia czasu na obrotach 6-7. Kiedy osi膮gniesz ju偶 mas臋 o po偶膮danej g臋sto艣ci (dodawanie wody b臋dzie zako艅czone) zacznij miksowa膰 na obrotach maksymalnych a偶 do uzyskania konsystencji kremu (u mnie zazwyczaj 5-7 minut).
Mo偶esz r贸wnie偶 uzyska膰 niez艂膮 konsystencj臋 kremu miksuj膮c wcze艣niej namoczone sk艂adniki dowolnym urz膮dzeniem niskoobrotowym. Zajmie Ci to po prostu troch臋 wi臋cej czasu i by膰 mo偶e konsystencja nie b臋dzie tak aksamitna.
Prze艂贸偶 jaglan膮 czekolad臋 do puchark贸w, posyp p艂atkami migda艂贸w i owocami goji. Mo偶esz sch艂odzi膰 w lod贸wce albo poda膰 od razu.
Cudowna jako dodatek do owoc贸w, plack贸w, nale艣nik贸w albo na deser.
Syc膮ca!
Smacznego!
Ciao!
馃檪

CDN!!!!!
馃榾

0 thoughts on “JAGLANA CZEKOLADA – WERSJA NR 1”

  1. Witam! Pr贸buj臋 zrobi膰 krem czekoladowy z kasyz jaglanej w thermomixie i nie mog臋 uzyska膰 aksamitnej konsystencji….. miksowa艂am najpierw na obrotach 6-7 dolewaj膮c po odrobinie wody…ale gdy nastepnie zwi臋kszy艂am obroty do maksymalnych “krem” rozbryzgiwa艂 si臋 po 艣ciankach naczynia i nie mog艂am go zmiksowac na g艂adk膮 mas臋…. pomog艂o troch臋 gdy zmniejszylam obroty, ale i tak w niczym nie przypomina aksamitnej konsystencji tego kremu ze zdj臋cia… prosz臋 o rad臋 co mog艂am zrobi膰 藕le lub dlaczego tak mi to nie wysz艂o…? pozdrawiam serdecznie, Ewa

  2. Zaczynam przygod臋 kulinarn膮 na diecie bezmlecznej, bezjajecznej i bezpszennej z racji nietolerancji. Na Twoim blogu znalaz艂am ogrom inspiracji i pomys艂贸w, najszybciej mam w planie przetestowa膰 chlebki jaglane, jestem ciekawa jak mi zasmakuj膮 馃檪 Masz tyle 艣wietnych przepis贸w, 偶e mo偶na by z kuchni nie wychodzi膰 i wci膮偶 eksperymentowa膰. A dzisiejsza czekolada to must have, kt贸ry wkr贸tce przetestuj臋 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.