Niewielka kapustka włoska samotnie przesiedziała całe święta w kącie. 
No jakże to tak. Nie godzi się wszak! 😉
Z Nowym Rokiem doczekała się aromatycznego anturażu.
Przygotujcie suszone pomidory, ryż pełnoziarnisty i jakieś ziarenka lub orzechy.
Będzie znakomicie!
Gołąbki bez mięsa, ale konkretne, wyraziste w smaku i sycące.
Voila!
🙂

Składniki na 8 gołąbków (ok. 10 cm długości):
ryż pełnoziarnisty (100 g)
suszone pomidory (5 szt.)
pestki słonecznika (5 łyżek kopiastych, możesz użyć pestek dyni, migdałów lub orzechów)
cebula (2 szt. duże)
kapusta włoska, nieduża
sól
pieprz
papryka ostra (opcjonalnie, do farszu)
czosnek (wg gustu, u mnie 3 duże ząbki)
ulubione zioła (u mnie majeranek i lubczyk – kilka szczypt)
olej nierafinowany np. słonecznikowy
lub masło klarowane

Wykonanie:
Ryż ugotuj al dente.
Z kapusty wytnij głąb tak by nie uszkodzić liści. Jeśli łatwo się zdejmuje kolejne warstwy liści, tak właśnie uczyń, jeśli jednak liście się drą, obgotuj lekko kapustę w niedużej ilości wody pod przykryciem. Wszystkie duże liście odłóż na jedną kupkę zaś średnie, za małe na zawijanie gołąbków –  na drugą. Najmniejsze poszatkuj drobniusieńko. Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę i podsmaż na tłuszczu z dodatkiem soli i ziół, następnie dodaj doń poszatkowaną kapustę. Podlej wodą i uduś do miękkości. Kiedy woda się zredukuje a kapusta zmięknie, dołóż ryż, zestaw z ognia, wymieszaj, dodaj zmielone pestki oraz zmielone pomidory. Dopraw całość pieprzem i solą oraz szczyptą czegoś słodkiego (ksylitol, kapka syropu z agawy, dołóż pokrojony drobno czosnek i wymieszaj. Masa jest zwarta dzięki czemu niezwykle łatwo zawijać ją w kapuściane liście.
Układaj na każdym liściu ok. 2-3 kopiaste łyżki farszu (na wyczucie), załóż dwa przeciwległe “boki” na farsz a następnie pozostałe dwa. Układaj gołąbki ciasno w garnku wyłożonym warstwą “średnich” liści kapusty, następnie przykryj je pozostałą warstwą liści, podlej niedużą ilością wody, skrop sosem sojowym i olejem i duś pod przykryciem ok. 45 minut by smaki się przegryzły a kapusta zmiękła (wybierz taki czas by liście kapusty miały ulubioną dla Ciebie miękkość lub twardość 😉 ).
Przygotuj sos pomidorowy,
np z warzywami korzeniowymi, ten —> pomidorowy sos – banalny genialny!
Gotowe!
Całość przesmaczniejsza również a może nawet bardziej, następnego dnia. 😉
Ciao!
🙂

0 thoughts on “WEGAŃSKIE GOŁĄBKI – SMAKOWITE, SYCĄCE I PROSTE”

  1. Te gołąbki są najlepsze na świecie!!! Wprawdzie nieco zmodyfikowałam przepis, bo dodałam pieczarki i zawijałam w zwykłą kapustę, ale wyszły nieziemskie. Suszone pomidory i słonecznik zrobiły swoje 🙂 To były moje pierwsze gołąbki w życiu, a od razu taki sukces 😉

  2. Zrobilam farsz i wyszłam z domu po kapustę – jak wróciłam' farsz zniknął 🙂 zjadł go mój mąż który akurat wrócił z pracy. Smakowało mu bardzo. Następnym razem zrobię podwójną porcję farszu 🙂

    Dominika

  3. Iwono, dziękuję za kopalnię inspiracji na każdy dzień i kolejne dania do udowadniania domowym mięso-glutenożercom, że zdrowe jedzenie nie musi być mdłe i nudne 🙂 Gryczana pizza znikła w niedzielę z blachy zanim zdążyłam wrócić z biegania 😉

  4. Gołąbki na pewno przepyszne.Ja też robię wegańskie tyle że z prosa,pieczarek,włoszczyzny i papryki.Pozdrawiam.

  5. Aila, dziekuję Ci. Rzeczywiście, nie uznaję diet odchudzających. Spadek wagi powinien być naturalną konsekwencją takiego skomponowania diety który służy organizmowi. Jest wówczas zdrowo i zapewne trochę szczuplej, choć nie to jest celem. Jestem też przeciwniczką “wieszakowych figur” osiąganych na siłę, w wyniku głodowania. To przecież tylko moda. I w dodatku niezdrowa. Uściski ślę!:)

  6. W Pani przepisach świetne jest to, że one się skupiają na zdrowym odzywianiu, a nie odchudzaniu, co jest rzadkoscią wsród blogow ze zdrowa żywnością. ja już nie raz sie przejechałam na stwierdzeniu że dietetyczne jedzenie=zdrowe jedzenie. jednak zdrowe jedzenie=dietetyczne jedzenie i miło, ze ktos na to spoglada z tej strony. Podrawiam! 🙂

  7. Iwonka pyszne te golabki!!!! Mojemu mezowi az sie uszy trzesly, do tego zrobilam sos z Twojego przepisu. Taki prosty, a jaki pyszny! Jestem dozgonnie wdzieczna, do tej pory, co robilam z Twoich przepisow, wyszlo bombowe. Jeszcze raz wielkie dzieki.
    Ania

  8. Hej Iwona!
    Mam w planach zrobic te golabki, bo wygladaja rewelacyjnie, ale mam glupie pytanie. Czy ryz ma byc wczesniej ugotowany, jesli tak, to czy waga 100 gram to waga ryzu przed gotowaniem?
    Bede wdzieczna za pomoc
    Ania

  9. Zrobiłam wczoraj gołąbki według Twojego przepisu i muszę to napisać: są wyśmienite!!! Lubię gołąbki i czasem robię w wersji zapiekanki: liście kapusty pekińskiej, ryz z soczewicą i pieczarkami, ale z kapusta włoską po raz pierwszy 🙂 Dziękuję za inspirację:)
    Już się na dobre zadomowiłam tutaj… magicznie, smacznie i zdrowo 🙂
    Serdeczności:)

  10. Dziękuję Sylvia. 🙂 Jeśli nie jesteś zagorzałą zwolenniczką ” jedynych właściwych” smaków i lubisz eksperymenty, na pewno Ci posmakują. Ucałowania! :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.