W tym sosie przemycam warzywa kt贸rych moje Dzieci臋 nie chce tkn膮膰.
馃槈

Sk艂adniki:
warzywa z wega艅skiego roso艂u
czyli marchew, seler, piertuszka, por, gotowane w wodzie z zielem angielskim i lisciem laurowym
(czasem u偶ywam tylko pora i marchwi)
艣wie偶a bazylia
ewentualnie odrobina czosnku
s艂贸d daktylowy lub mi贸d (niewiele, tylko do z艂amania smaku)
s贸l lub sos sojowy tamari lub shoyu
pasta pomidorowa (najlepiej domowa) do smaku
nierafinowana oliwa
np z oliwek, ze s艂onecznika (jest przepyszna!!!)
Sk艂adniki zmiksuj.
Ugotuj dowolny makaron.
Polecam unikanie wszechobecnej pszenicy.
Makaron na zdjeciu ma w sk艂adzie m膮k臋 kukurydzian膮 i ry偶ow膮 ale mo偶esz z powodzeniem u偶y膰 makaronu j臋czmiennego, 偶ytniego, ry偶owego itd….
Oczywi艣cie powy偶szy sos mo偶esz traktowa膰 jako baz臋 dla innych dodatkow.
Mi臋so偶ercy – mielone mi臋so (w贸wczas dodaj czosnek) , mleko偶ercy – sery 偶贸艂te lub ple艣niowe, oliwki, kapary itd…
Smacznego!
馃檪

*sk艂adniki z przepisu zmiksowane z wod膮 z gotowanych warzyw dadz膮 doskona艂膮 zup臋 krem – pomidorow膮. Mo偶na te偶 zrobi膰 wersj臋 l偶ejsz膮, bardziej zbli偶on膮 do tradycyjnej, z wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 wody, zag臋szczon膮 gotowanymi warzywami.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.