Jest taki jeden składnik,
który sam w sobie wystarczy by zrobić smaczne lody wegańskie.
Niemożliwe?
A jednak.
BANAN!
Jego kremowa konsystencja z powodzeniem zastąpi nabiał
a słodycz nie potrzebuje wzmocnienia cukrem.
Z dodatkiem porzeczek powstały  przepyszne kremowe lody porzeczkowe.
Cudowne!
🙂
ps. w temacie lodów… połączenie: cukier+nabiał+mrożenie nadużywane w lecie jest wprost proporcjonalne do ilości przeziębień w zimie… Według TMC to właśnie w lecie pracujemy na pierwsze jesienne i zimowe przeziębienia i grypy. Nie przesadźcie  z ilością wychładzających napojów i potraw. Lato jest w Polsce zbyt krótkie by organizm zdążył się przygotować do zimy.
Jeśli już macie ochotę na lody, zrezygnujcie z tych mlecznych, słodzonych cukrem.
Składniki (na 2 duże gałki lodów):
1 banan
garść czarnych porzeczek
ewentualnie łyżeczka ksylitolu dla wielbicieli bardzo słodkich lodów.

Zmiksuj składniki i włóż do zamrażalnika.
Przemieszaj od czas do czasu i nie zamrażaj na kość. 😉
Czy robienie lodów może być prostsze???
😀

Smacznego!

Ciao!
🙂

0 thoughts on “NAJZDROWSZE DOMOWE LODY wegańskie”

  1. Warto zawsze mieć w zamrażalniku banany pokrojone w plasterki- wtedy w każdej chwili możemy stworzyć takie wspaniałości. Polecam banan+ karob (lody „czekoladowe” ) 🙂

  2. O i już wiem czym zastąpić mleko w lodach dla mamy karmiącej małego alergika:P Ewentualnie trochę mleka kokosowego jeszcze lub innego roślinnego. Działa już, ale tekst pod banerem;) Pozdrawiam!

  3. najlepsze , ja ten patent z bananem znam tyle lat( nie napisze ile bo wyjdzie ,żem stara bardzo :D) od czasu jak takie lody robiłam mojej siostrzenicy ukochanej ( a siostrzenica wkrótce 22lata będzie miała:D)
    Mój skarbelek uwielbiał malinowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.