Żelki to ulubione słodycze mojego Malucha.
Sklepowych, nawet tych reklamowanych jako
„oparte na naturalnych sokach owocowych” ;)) nie kupimy.
Nie lubimy jadać sztucznie przetworzonych,
pozbawionych jakichkolwiek wartości odżywczych, produktów.
Szkoda zdrowia!
Nawet eko żelki nie są satysfakcjonujące ( a droższe pieniędzy!)
Nie znalazłam jeszcze żelków bez cukru. A cukier brązowy niewiele się od białego różni.
Tymczasem zrobienie żelków domowych kosztuje… grosze i zajmuje…KWADRANS!
Zwłaszcza jeśli użyjesz do „tężenia” zdrowego agaru a nie tradycyjnej i nieapetycznej odzwierzęcej żelatyny…..
Były już nasze autorskie żelki ananasowe,
z dodatkiem polecanej dla zdrowia dzieci kurkumy,
były ma się rozumieć, żelki owocowe.
A dziś kolejne słodkie warzywo w żelku.
BURAK WELCOM!
🙂
Składniki:
sok ze świeżego buraka (pół szklanki)
agar agar (1 łyżeczka)
cytryna (1-2 łyżki do smaku)
Wykonanie:
Zrób sok ze świeżych buraków. Użyj wyciskarki ślimakowej lub sokowirówki. Wlej płyn do rondelka i zagotuj. Zdejmij pianę, dodaj agar i chwilkę pogotuj. Dodaj cytrynę do smaku. Jeśli Twoje buraczki nie są wystarczająco słodkie dodaj maleńką szczyptę stewii lub łyżkę czy dwie ksylitolu (dla dzieci powyżej 3 r.ż). Ostudź płyn, przelej do silikonowych foremek na czekoladki i włóż do lodówki lub na bardzo krótką chwilkę do zamrażarki.
Gotowe!
🙂
Ciao!
🙂
Witam!
czym moge zastąpić ksylitol w kazdym przepisie, bo chce robic dla mojego malucha a on ma 1,5 roku.
Pozdrawiam
Nie są szczególnie „topliwe” ale są to raczej słodkości do szybkiego spożycia. 🙂 W pomieszczeniu warto je mieć w lodówce i podawać w ostatniej chwili. Są smaczniejsze i bardziej estetyczne. 🙂 Jeśli stoją dłuzej, lekko się deformują. 😉 Nie mam doswiadczeń co do upałów, nie pomogę…
Uściski!
Iw
Witam! Mam pytanie co do trwałości żelek? Jak się zachowują, gdy na dworze jest gorąco? Czy szybko się topią wtedy w pomieszczeniu itd? 🙂 Z góry dziękuję za odpowiedź.
nie mam sokowirówki więc w sklepie eko kupiłam sok buraczano – jabłkowy i tak myślę – nada się? czy do dosłodzenia mogę dodać syrop z agawy?
SuuupeeeeeeRrrr! Dzięki Martyyn. :)))))
zrobiłam co prawda z soku grejfrutowego, ale wyszły NIESAMOWITE. i najlepsze, że nie ma tu ani grama cukru, ani grama wieprzowinki, nic!
jestem absolutnie zakochana <3
Wygladaja pysznie, jednak ja raczej nie dam ich mojemu maluchowi przed spaniem, miałabym kociokwik do północy 🙂
zapraszam na naszą stronę fb. Tam często publikujemy ciekawe informacje, m.in. był już wątek o agarze. 🙂
A co jest zdrowego w agarze?
Rzezczywiście są urocze. Pozdrawiam Chantel. 🙂
Mleczna? Proporcje się zgadzają? Agar jest po ugotowaniu przeźroczysty… może to był jakiś ściemniany agar? 🙁 Nie mam pojęcia bo pierwsze słyszę… Uściski! Kup nowy i spróbuj jeszcze raz. 🙂 U nas zawsze się udają. 🙂
a jak to jest z tym agarem, robiłam galaretke z owocami i taka mleczna a nie przezroczysta mi wyszła:(
przepięknie wyglądają 🙂
Matylda, u mnie fanem żelków jest jedynie Maluch. No i czego się nie robi dla dzieci….? 🙂
Dzięki Oliwek. Przemyt warzywek półsurowych w natarciu. ;))
Są bardzo buraczane. Lekko „złamane” cytryną i bardzo słodkie. Takie miałam buraczki. 🙂
Kwestia gustu. Goście w domu się spierali… 🙂
marchewkowe lepsze:P
cudowny pomysł. kocham żelki, chyba sobie jutro zrobię. 🙂
genialny pomysł:) urocze są te żelki- zapisuję 🙂
Ja też zastanawiam się nad smakiem, są bardziej słodkie czy bardziej buraczane?
Słodko buraczkowo! 🙂
ogromnie jestem ciekawa jak smakują!
Merci Margot. Caus! 🙂
Są Elu, były nawet pierwsze. Ale marchewkowe tak śliczne że dałam im pierwszeństwo. 🙂 Sciski!
pomyślałam o buraczanych… i są!!!
Boskie!!!