Zgodnie z obietnicą czas zacząć publikowanie przepisów na ciasta dla alergików i nie tylko.

Skład:
śmietanka ryżowa lub sojowa eko
lub mleko ryżowe lub sojowe eko
lub mleko kokosowe bez konserwantów
lub dla osób tolerujących gluten śmietanka owsiana – eko
opcjonalnie odrobina świeżego soku z cytryny
wanilia naturalna (eko, opcjonalnie)
agar – agar
stewia w proszku (lub ksylitol, syrop z agawy)
dowolne owoce sezonowe (raczej unikać mrożonek)
lub kompot owocowy

Celowo nie podaję ilości produktów. Jeśli sernik ma być wysoki należy zwielokrotnić proporcje.
Ja użyłam 2 kubeczki śmietanki sojowej ( 2x250g) na foremkę o średnicy 20cm osiągając „serek” o oszałamiającej wysokości ok 2 cm. 😉
Agar agar proponuje zastosować wg przepsu podanego na etykiecie produktu, spotkałam się bowiem z różnymi propozycjami zarówno proporcji jak i przygotowania agaru i łączenia z resztą produktów (zazwyczaj stosuję 2 łyżeczki agaru na szklankę mleka kokosowego, ryżowego, lub słonecznikowego).
Przepis na najtańsze, domowe mleczko z ziaren słonecznika (możesz też zrobić je analogicznie z migdałów) znajdziesz tu —> przepis.
Śmietankę lub mleczko przelej do garnka, dodaj agar agar, dokładnie wymieszaj i chwilkę pogotuj. Dodaj trochę soku z cytryny, wanilię naturalną i stewię (lub ksylitol, lub syrop z agawy) w minimalnej ilości (pamiętaj że 1 łyżeczka stewii = szklanka cukru!!!). Agar agar  tężeje w temperaturze pokojowej i w tejże samej nie ulega rozpuszczeniu. W przeciwieństwie do żelatyny możesz go podgrzać ponownie gdyby „coś” wymagało ulepszenia.
Odczekaj aż spód sernika zacznie tężeć w foremce (najlepiej szklanej, ceramicznej itp: uwaga, nie polecam metalowych naczyń gdyż mogą wejść w reakcję z „ciastem” i zmienić jego smak i nie tylko).
Następnie analogicznie postępuj z owocami. Zagotuj je w takiej ilości wody by wystarczylo na galaretkę, dodaj agar i chwilkę pogotuj.
Wylej na stężały spód sernikowy.
Włóż do lodówki.
Gotowe.
🙂

0 thoughts on “TORT SERNIK NA ZIMNO DLA ALERGIKA (dieta bezglutenowa, bezmleczna, wegańska)”

  1. Witam, Bardzo lubię Pani stronę i nie wiem co bym bez Pani przepisów zrobiła szczerze mówiąc 🙂 Chciałam zapytać tylko o śmietanę sojową/ryżową, ponieważ ja znalazłam na rynku tylko takie które mają w sobie syrop kukurydziany lub syrop ryżowy, których nie mogę jeść. Czy ma Pani może śmietanę, która nie zawiera syropów? jakiej firmy śmietanę Pani używa?

  2. Gdyby ktos mi pokazał zdjęcie tego i powiedział, ze to klasyczny sernik z nabiałem, cukrem i żelatyną to bym uwierzyła. Wygląda świetnie! Musze zdobyć śmietankę i od razu się zabieram za niego, będzie idealny na te upalne dni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.