Żelki to ulubione słodycze mojego Malucha.
Sklepowych, nawet tych reklamowanych jako 
“oparte na naturalnych sokach owocowych” ;)) nie kupimy. 
Nie lubimy jadać sztucznie przetworzonych, 
pozbawionych jakichkolwiek wartości odżywczych, produktów. 
Szkoda zdrowia!
Nawet eko żelki nie są satysfakcjonujące ( a droższe pieniędzy!) 
Nie znalazłam jeszcze żelków bez cukru. A cukier brązowy niewiele się od białego różni.
Tymczasem zrobienie żelków domowych kosztuje… grosze i zajmuje…KWADRANS!
Zwłaszcza jeśli użyjesz do “tężenia” zdrowego agaru a nie tradycyjnej i nieapetycznej odzwierzęcej żelatyny…..
Były już nasze autorskie żelki ananasowe,
 z dodatkiem polecanej dla zdrowia dzieci kurkumy, 
były ma się rozumieć, żelki owocowe.
A dziś kolejne słodkie warzywo w żelku.
BURAK WELCOM!
🙂
Składniki:
sok ze świeżego buraka (pół szklanki)
agar agar (1 łyżeczka)
cytryna (1-2 łyżki do smaku)
Wykonanie:
Zrób sok ze świeżych buraków. Użyj wyciskarki ślimakowej lub sokowirówki. Wlej płyn do rondelka i zagotuj. Zdejmij pianę, dodaj agar i chwilkę pogotuj. Dodaj cytrynę do smaku. Jeśli Twoje buraczki nie są wystarczająco słodkie dodaj maleńką szczyptę stewii lub łyżkę czy dwie ksylitolu (dla dzieci powyżej 3 r.ż). Ostudź płyn, przelej do silikonowych foremek na czekoladki i włóż do lodówki lub na bardzo krótką chwilkę do zamrażarki.
Gotowe!
🙂
Ciao!
🙂

0 thoughts on “Buraczane żelki dla alergika :)”

  1. Nie są szczególnie “topliwe” ale są to raczej słodkości do szybkiego spożycia. 🙂 W pomieszczeniu warto je mieć w lodówce i podawać w ostatniej chwili. Są smaczniejsze i bardziej estetyczne. 🙂 Jeśli stoją dłuzej, lekko się deformują. 😉 Nie mam doswiadczeń co do upałów, nie pomogę…
    Uściski!
    Iw

  2. Witam! Mam pytanie co do trwałości żelek? Jak się zachowują, gdy na dworze jest gorąco? Czy szybko się topią wtedy w pomieszczeniu itd? 🙂 Z góry dziękuję za odpowiedź.

  3. nie mam sokowirówki więc w sklepie eko kupiłam sok buraczano – jabłkowy i tak myślę – nada się? czy do dosłodzenia mogę dodać syrop z agawy?

  4. zrobiłam co prawda z soku grejfrutowego, ale wyszły NIESAMOWITE. i najlepsze, że nie ma tu ani grama cukru, ani grama wieprzowinki, nic!
    jestem absolutnie zakochana <3

  5. Mleczna? Proporcje się zgadzają? Agar jest po ugotowaniu przeźroczysty… może to był jakiś ściemniany agar? 🙁 Nie mam pojęcia bo pierwsze słyszę… Uściski! Kup nowy i spróbuj jeszcze raz. 🙂 U nas zawsze się udają. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.