Radość była wielka!
Warto szukać, próbować, smakować, psuć i wyrzucać… i znowu próbować. 😉
Czasem rodzą się cudeńka, które cieszą oczy i podniebienie.
Tak jak dziś.
Zdrówka Synku Mój!
🙂
Składniki:
mleczko kokosowe (lub ryżowe, sojowe itp.) 1 duża puszka (400ml)
ksylitol (lub inny słodzik, do smaku)
dowolne naturalne soki lub pulpy ze świeżych owoców np:
sok marchwiowo-brzoskwiniowy
sok wiśniowy
sok winogronowy
dowolne owoce do ozdoby
agar agar
Wykonanie:
Mleczko zagotuj ze słodzikiem (do smaku), dodaj 2 łyżeczki agaru i lekko przestudź, wlej do silikonowych foremek nie wypełniając ich po brzegi.
Zagotuj w kilku garnuszkach po 1/2 szklanki soku
lub pulpy owocowej w różnych kolorach,
dodaj 1/2 łyżeczki agaru (do kwaśnych owoców 1 płaską łyżeczkę agaru),
pogotuj jeszcze sekundę i dowolnie wypełniaj silikonowe foremki
przeplatając kolory owocowe z mleczkiem.
Agar agar szybko tężeje nawet w niezbyt niskiej temperaturze.
Jeśli zdarzy Ci się, że część przygotowanego płynu za wcześnie zastygnie,
wystarczy podgrzać go w garnuszku i użyć ponownie.
Takie czary tylko z agarem.
🙂
Gotowe!
Ciao!
🙂

 

 

0 thoughts on “UROCZE BABECZKI IMIENINOWE – dla alergika i nie tylko”

  1. hm…. może agar był jakiś „lewy”? Może wypróbuj innej firmy? Podczas gotowania trochę „pachnie” ale w daniu już nie ma posmaku…. przynajmniej ja nie wyczuwam…uściski! 🙂

  2. Zrobiłam synkowi takie galaretki, ale muszę stwierdzić, że są one niestety paskudne w smaku, choć wyglądają cudnie … czy to wina mojego Agar Agar (moze są różne smaki, odmiany), czy po prostu tak ma być? smak jest taki trochę „apteczny” 🙂

  3. Przepiękne!! Niesamowite masz pomysły!! Na prawdę cudownie to wygląda 🙂 To wygląda tak dobrze, że aż nie chce człowiek wierzyć, że to zdrowe 😉 Zrobię na pewno 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.