Upa艂…
Gotowanie odpada.
Gravlax.
To jest to!
Tym razem w wersji bardziej tradycyjnej, 
podany w spos贸b zupe艂nie nietradycyjny.
馃槈
Sk艂adniki:
filet z 艂ososia ze sk贸r膮 (od 1 kg)
s贸l k艂odawska gruboziarnista
cukier br膮zowy muscovado (lub ksylitol)
w贸dka
koper
otarta sk贸rka z cytryny
co艣 na obci膮偶enie – zawini臋ta w foli臋 ceg艂a, kamie艅 lub s艂oik z wod膮
Wykonanie:
Przygotuj plaster 艂ososia, u艂贸偶 w naczyniu sk贸rk膮 do do艂u, natrzyj sol膮 (u mnie ok. 2 艂y偶ki), cukrem
(ok. 3 kopiaste 艂y偶ki), wetrzyj sk贸rk臋 otart膮 z cytryny, chlupnij kieliszkiem w贸dki, posyp pokrojonym koperkiem i szczelnie owi艅 naczynie z ryb膮 foli膮. U偶yj obci膮偶nika i w艂贸偶 do lod贸wki na dwie doby. Po tym niemi艂osiernie ci膮gn膮cym si臋 czasie oczekiwania wyjmij 艂ososia, otrzep z zi贸艂, odfiletuj ze sk贸ry i pokr贸j w cieniutkie plasterki.

Mo偶esz poda膰 z sur贸wk膮 ze 艣wie偶ych warzyw, z kie艂kami, szczypiorkiem…

…i sosem z domowego majonezu z cytryn膮, koprem i szczypiorkiem.

Smacznego!
馃檪

0 thoughts on “GRAVLAX :)”

  1. Zamast w贸dki daje whisky, do cukru dodaje bia艂ego pieprzu. czasem daje wanilie – ziarenka i lask臋. Klasycznego podaje z sosem musztardowo-miodowym 馃檪

  2. 呕e surowego, to jestem w stanie zrozumie膰, ale w臋dzony??? Pycha! 馃榾 Spr贸buj w臋dzonego na ciep艂o (co艣 pomi臋dzy w臋dzonym a lekko podpieczonym). Mo偶e to b臋dzie ten pierwszy krok. :)) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.