Łagodniejsze w smaku od tradycyjnych,
słodko – kwaśne,
w smakowitej sałatce a la sos tatarski.
🙂
Składniki:
śledzie matiasy (ok 5 szt.)
jabłko
cebula
ogórki konserwowe
czosnek
cytryna (lub ocet jabłkowy)
majonez (najlepiej domowy)
musztarda dijon
ksylitol lub cukier
ksylitol lub cukier
Wykonanie:
Śledzie mocz kilka godzin w wodzie (zmień ją przynajmniej raz).
Jeśli w smaku nie są za słone, pokrój je na drobne kawałki skrop cytryną lub octem i odstaw.
Cebulę, ogórek, jabłko również pokrój dość drobno, wymieszaj z dowolną ilością majonezu, łyżeczką musztardy dijon oraz czosnkiem i dopraw do smaku cytryną i słodzikiem.
Dodaj śledzie.
Gotowe!
Najlepsze następnego dnia.
🙂
Smacznego!