Pierwsza śledziowa propozycja jest idealna dla smakoszy kuchni śródziemnomorskiej.
Porcja ryby obficie okraszona esencjonalnymi pomidorami duszonymi z czosnkiem i bazylią na smakowitej oliwie z oliwek.
Pyszności!
Składniki:
śledzie (matiasy – dowolna ilość, u mnie 5 szt.)
cebula (2 szt.)
cytryna lub ocet (żywy, naturalny np. jabłkowy)
pomidory (świeże, lub z przetworów)
czosnek
chili (opcjonalnie)
bazylia świeża
oregano
oliwa z oliwek
sól
słodzik (ksylitol, stewia, cukier)
Wykonanie:
Śledzie namocz w wodzie najlepiej na całą noc, lub co najmniej kilka godzin. W tym czasie zmień wodę przynajmniej raz.
Następnie pokrój w dowolne kawałki, skrop obficie cytryną lub octem i posyp słodzikiem.
Teraz możesz już przystąpić do sporządzania “okrasy” śledziowej. Pokrój w półkążki cebulę i podduś na oliwie z chili (opcjonalnie). Dodaj czosnek, wlej kilka łyżek octu (cytryny), dołóż pomidory (bez skórki, duże kawałki), oregano, podduś. Dopraw do smaku cukrem i solą oraz pieprzem (słodko – kwaśno – czosnkowo – bazyliowe). 
Wymieszaj ze śledziem i świeżą bazylią.
Odstaw do “przegryzienia się smaków”.
Smacznego!
🙂

0 thoughts on “FESTIWAL ŚLEDZIA – NA CZERWONO czyli ŚRÓDZIEMNOMORSKIE INSPIRACJE ;)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.