Absolutny hit tygodnia!
Nie dość że finału nawet nie dotrwały
i w czekoladzie nie zdążyły się zanurzyć,
i w czekoladzie nie zdążyły się zanurzyć,
to jeszcze na „sesję zdjęciową” zostały mi tylko dwie sztuki schwycone w ostatniej chwili…!
Aaaaaa!
😉
Składniki:
mleko kokosowe (duża puszka, eko)
agar agar (2 łyżeczki)
syrop z agawy (2-3 łyżki)
syrop z agawy (2-3 łyżki)
Wykonanie:
Mleczko kokosowe zagotuj z agarem i syropem do smaku (ok 2-3 łyżki).
Przelej do foremek na czekoladki.
Po schłodzeniu są gotowe.
Smacznego!
ps. Jeśli chcesz zanurzyć „ptaśki” w zdrowej czekoladzie, użyj przepisu na polewę do ciasta. Ogranicz jedynie ilość kaszy jaglanej – spróbuj od dodania 1 łyżeczki zamiast 1 łyżki. 🙂
(przepis na polewę)
Ciao!
No i może być zdrowo i smacznie, prawda? 🙂 Powiem szczerze, że jak trafiłam na ten wpis, to byłam sceptyczna. Jak to ptasie mleczko z agawy? Ale zaryzykowałam i, tak jak u Ciebie, zniknęło błyskawicznie 😉 Patrząc na ceny i kaloryczność tego produktu w sklepach, o wiele lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie sobie domowego odpowiednika. A ile przy tym frajdy 🙂
Świetny przepis! Sam uwielbiam takie pyszności a nie zawsze słodyczy mi służą. Na 100% wypróbuję! 🙂
link do prszepisu na polewe nie dziala 🙁
Dziękuję❤️Moje dziecko w końcu poczuło , że damy radę z dietą, że Ona da radę,a to już sukces w walce z chorobą ?super przepisy!
Ciekawy pomysł na słodkości z Agaru…zjeździłam całą Zieloną Górę aby go kupić i teraz z przyjemnością konsumujemy 😀 Pozdrawiam :*
Smacznego Ewo! 😀
Czy to normalne, że polewa nie trzyma się dobrze mleczka i odpada od niego? A w czekoladzie najlepsze 🙂
Bardzo dziekuję za kolejna inspirację 🙂 U nas zrobiłam i tak ptasie mleczko wygladało: http://kreaturnakuchnia.blogspot.com/2013/12/kokosowe-ptasie-mleczko.html
Usciski 🙂
Kasia
dzisiaj zrobiłam pierwszy raz, mój starszy łasuch zjadłby wszystko na raz, tak mu smakowało:)). Bardzo się cieszę z tego bloga, fantastyczne przepisy, mega satysfakcja gdy się zrobi coś zdrowego i do tego pysznego.
idalia
A którą wersje Twojej czekolady polecałabys do zanurzenia tych cudów? Pozdrawiam!
Mrrrrrr! 😀
Właśnie czekam aż się schłodzi w lodówce. Łyżeczka do mieszania była przepyszna!!!!!!!!!! :))
Grzeczne mleczka. 😉
Uściski!
:)))
Już siedzą w lodówce:)
hmhmhmhmmm, za trudne pytanie… Żelatyna owszem. Może być jesli nie jesteś na wege diecie. 🙂
O kurde, a agar agar składa się z galaktozy.. która wchodzi w skład laktozy, więc jak nie toleruję laktozy, to zostaje mi żelatyna?
Nie, nie pomieszczą. Mam kilka ale można je robić na raty. Wkładać do zamrażarki by szybko stężały i kolejna partia. 🙂 Pozdrawiam.
Mam pyt. czy te foremki pomieszczą 400 ml z puszki?
Czy też ma Pani kilka takich samych foremek. Albo czy wykonuje się jakoś 'na raty'? 😉
a mi się nie udały 🙁 a tak się na nie napaliłam:<
Zrobione – cudowne, gładziutkie, słodziutkie – dużo lepsze niż te ze sklepu! Jesteś geniuszem kulinarnym ! 😀 Dziękuję za przepisy i inspiracje ! Żelki różnoowocowe 😉 w produkcji zobaczymy czy też wyjdą 😀
Lepiej późno niż później… 😉 Uściski ślę! :)))
O, jak się cieszę, kupiłam niedawno silikonowe foremki do czekoladek. Jeszcze ich nie używałam. Dzisiaj zrobię, to dopiero będzie hit dla dzieciaków !
Szkoda, że wcześniej nie trafiłam na ten blog…:)
pozdrawiam
Skądże. Wymieszać, podgrzać a reszta jak w przepisie. 🙂
Uściski ślę! :))
Mam mleczko kokosowe o składzie: 85% ekstrakt kokosowy, woda. Czy powinnam je rozcieńczyć wodą? pozdrawiam:)
400. Oj tak, z agarem przygód wiele. 😉 Na szczęście można „cofnąc”błędy. 🙂 Pozdrawiam!
A ta duża puszka to 400ml? Chciałabym zrobić z takiego domowego mleczka i nie wiem ile powinnam go mieć 🙂 A z agarem mam różne przygody i wolę wiedzieć dokładnie ile go dać na ile ml 😉
pozdrawiam serdecznie!
Dobra przestrzeń@, jeśli Młody nie lubi innej słodyczy niż suszone owoce to GENIALNA NOWINA! Znaczy: cudownie zdrowy jest on i jego kubki smakowe! 😀
Nie nawracaj go na kuchenne słodkości! Nie przejmuj się rodziną! :)))) Zrób praliny, świetny pomysł, sernik wegański, a młodemu z pewnością wystarczyłoby gdybyś kupiła górę owoców sezonowych i ułożyła je w tort, dodałam świeczki… Myslę że raz w roku zgrzeszenie z owocem niesezonowym, zwłaszcza eko, też nie pozostawi trwałych śladów. Wszystkiego dobrego w urodzinki Malucha! Caus! :)))
Niestety mi wyszły bardzo zbite…nie sa pulchne…za dużo agaru? Synek niestety chciał jeść nawet z sosem z malin, ktory uwielbia (twój przepis na bezcukrowe) . Przyznam że mam problem, podobnie jak Ty jestem bardziej za smakiem wytrawnym, Dziecko od urodzenia niejednego cukru a mimo to gardzi większością przepisów tzw zdrowych. Na co dzien je bakalie jako słodycz, no i problem się zaczyna gdyż przychodzą urodziny, bo większość rodziny mega cukrowa. Wymyśliłam sobie zamiast tortu zrobie praliny . Co opłacisz co będzie zdrowe malucha a rodzina cukrowa też zje chętnie?
dzięki Tobie mamy w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną 🙂 np. do porannych naleśników 🙂 do zagęszczania sosów :-). Jesteś dla mnie inspiracją ale również wielką pomocą w drodze do lepszego samopoczucia 🙂
Witam Ciebie i synka, cieszę się nas odwiedzacie. Dziękuję i zapraszam! Uściski! :)))
jestem tutaj nowa…
i rozsmakowana przepisami!
Mam 1,5rocznego synka na moje szczęście nie jest alergikiem ale robienie dla Niego takich zdrowych pyszności to sama przyjemność, a jeszcze większa widzieć jak ze smakiem je zjada. Zdrowe i pyszne to dopiero połączenie. Nie mam słów żeby wyrazić swoją wdzięczność dlatego pozostawiam DZIĘKUJĘ 🙂
Nie podpowiem. Nie używam żelatyny. Proponuję zastosować według instrukcji na opakowaniu. Pozdrawiam! :)))
A jeśli robiłabym je z żelatyną to jakie proporcje musiałyby być żelatyny? Smakowicie wyglądają:)
Zrobiłam!!!
Z ksylitolem, żeby było śnieżnie białe 🙂
Jakie to dobre, co ja mówię, to jest pyszne!!!
Następnym razem zrobię w foremkach na mufinki jako panacottę z sosem z przetartych malin…
Polecam google, bo musiałabym stworzyć elaborat. 😉 To zastępnik naszej odzwierzęcej żelatyny, bardzo popularny w Azji i coraz powszechniejszy na świecie. Zapraszam na smakoterapię na fb, tam było trochę szczegółów o agarze, o jego zdrowotnych właściwościach. Jest ekstrahowany z glonów. Kupuje się w sklepach z naturalną żywnością. Uściski! 🙂
co to jest agar i gdzie to sie kupuje ?
Tak, całą puszkę. 🙂 Pozdrawiam, Aniu. 🙂
Czy mleko wlewamy całe-tzn tą gęstą część i wodnistą? Ania
:))) Uściski Haniu, witaj na pokładzie. 🙂
Wspaniałe pomysły! W dodatku zdrowo, tak jak lubię. Na pewno będę częściej zaglądać 🙂
Aż zgłodniałam… 🙂
Dzięki Magda, Sciskam! 🙂
Czarujesz dziewczyno , czarujesz pięknie!
Pozdrawiam
Magda
i bardzo dobrze! Ma charakter! ;)) fajny pomysł, dzieki! Pozdrawiam. 🙂
A mój powiedział nie…. sama w szoku byłam. Sama zjadłam:-D bo pyszne wyszły. Jemu zrobiłam lody kokosowe. Zamoroziłam mleczko z syropem z agawy w ikeowskich pojemnikach na lody na patyku… jeszcze jakby dodać owoce to by wyszły jak Twoje z mango:-)
Tak, zdecydowanie w chłodzie. Takie są też smaczniejsze. Chociaż doświadczenie mam małe, z racji natychmiastowego pochłaniania przez Malucha większości. Zresztą mu dotrzymujemy mu kroku. ;)) Pozdrawiam! :))
Właśnie je robię 🙂 Czy trzeba je później przechowywać w lodówce?
;)))
Cieszę się. Pozdrówko! 🙂
Polecam wypróbowanie. Kremowe cudo. 🙂 Pozdrawiam!
😉 Dzieki! Pozdrawiam! 🙂
Proszzzzz Patyska. 🙂 Cmok. 🙂
Dzięki Gosia. Są pyszne. 🙂
😉
a wyglądają na drogie:D
Przepis z pewnością wypróbuję! Wyglądają super:)
Piękne…
I Ty się dziwisz, że nie doczekały?? 🙂 Bo ja wcale. Obłędne serduszka 🙂
Przecudowne, chętnie bym chapnęła choć jedno takie serduszko 😉
Pięknie wyglądają, uwielbiam kokos 🙂
och, urocze serduszka ;]
Wedel się schować musi! xd
🙂 pozdrawiam, Dusia. 🙂
super rozwiązanie
Dzięki! 🙂 Pozdrawiam!
Przepiękne! cudaki!
Dzieki Aniko, niezła checa… rzeczywiście. Pozdrawiam.
Bardzo ładne 🙂 podoba mi się przerobienie ich na serduszka 😉 (ja pozostawałam przy cegiełkach zawsze, jakoś tak nie pomyślałam o ich formowaniu 😛 )
Tylko by cię nie spotkały żadne przykrości przypomnę o aferze dość jeszcze świeżej. Przeczytaj ten link:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/afera_o_ptasie_mleczko_wedel_upomina_blogerke_224978.html
smakuje jeszcze lepiej. 🙂 Pycha kremowaaaaa…..Aaaaa… 🙂
Dziekuję i pozdrawiam. Mam nadzieję, że będzie wszystkim smakować, tak jak u mnie. 🙂
Margot, na allegro je kupiłam, takie silikonowe na czekoladki. Najtańsze były. 🙂
Na zdrowie! 🙂
pięknie wygląda 🙂
faktycznie HIT:) na pewno wypróbuje:)
hit hit ,ale jakie to ładne w czym ty robisz te cuda Iwona, wszystko takie śliczne kształty ma?
pokaż te swoje foremki co?
Juz robię, dziękuję:)