Dawno nie gościły na moim stole
z powodu zawartości nabiału którego nie powinno się nadużywać.
Ale co tam!
😉
Miej zasady – łam zasady.
Zwłaszcza że zawartość słoiczka to również skarby jesieni.
Antipasti to idealna przekąska dla smakoszy.
Warzywa dojrzewają w towarzystwie sera feta i oliwnej zalewie około 4-7 dni. Dojrzałe obfitują w czosnkowo-bazyliowe aromaty z lekko kwaskową nutką.
Czasem nie jednak dajemy im szans dojrzeć!
Mmmniam…
😉
Składniki:
bakłażan (3szt. średniej wielkości)
papryka czerwona (2 szt.)
papryka zielona (2szt.)
papryka żółta (2 szt.)
czosnek (około 2 ząbki na słoik)
bazylia (świeża)
ostra papryczka (1 szt.- opcjonalnie)
szlachetna oliwa z oliwek extra vergine
ser feta (min. 2 opakowania 200g.)
Warzywa umyj i pokrój. Papryki w kostkę 2x2cm, bakłażana zaś w plastry szerokości ok 1 cm
a następnie na mniejsze cząstki. Warzywa osobno ugriluj lub podsmaż na oliwie. Bakłażana do miękkości, zaś paprykę al dente (dodaj trochę czosnku pokrojonego w plasterki).
Połącz warzywa.
Układaj w słoiku naprzemiennie grilowane warzywa, plasterki świeżego czosnku, bazylii, pokrojonej w plasterki papryczki chili, pokrojonego w kostkę sera feta. Całość zalej oliwą i odstaw do „przegryzienia”.
Smacznego!
I na koniec…
aromatyzowana oliwa, która pozostanie Ci po antipasti idealnie pasuje do świeżych sałatek!
Czy antipasti ma dojrzewać w lodówce? ?
„…szlachetna oliwa z oliwek extra vergine…”. majstersztyk językowy – dowiedzieliśmy się, że istnieją „oliwki extra virgin” 😀
A ja myślałem, że to oliwa jest extra vergine!
Czy można to po kilku dniach zawekować aby mieć na zimę?
Kasiu, trudno powiedzieć czy jednorazowa pasteryzacja powstrzyma tak burzliwą fermentację. Ja bym nie wiekowała.
Aaaa bo to fermentuje…. 😀
Grillowane warzywa w samej oliwie fermentują. Trzeba by je prawdopodobnie pasteryzować ale i tak termin przydatności do spożycia nie będzie oszałamiająco długi… Oczywiście bez sera!
Pozdrawiam!
:)))
a jak długo mozna takie cudo przechowywac?
Marzeniem by było zrobic cos takiego do spizarni,moze bez fety? 🙂
Prawda… :)))
Zrobione? Napisz koniecznie jak smakowało.
Causss.
Iwonka, to jest BOSKIE!!!!! 🙂
Antipasti to przystawka (italian). Może mieć bardzo różną postać:
http://en.wikipedia.org/wiki/Antipasto
Ja zwykle jadam je zamiast głownego posiłku. 🙂
JAK TO BEZ PRZYPRAW? 😉 Czosnek, bazylia, chili….
Słoność, jeśli o to pytasz, zależy od ilości fety, która z założenia jest bardzo słona.
Pozdrawiam!!!
🙂
I z czym to potem jecie?do obiadu,czy jako przekąskę? I bez przypraw to jest?