Urodziła się nam dziś w kuchni całkiem niespodziewanie.
Smak nas bardzo pozytywnie zaskoczył!
Myślę, że zostanie z nami na dłużej!
Wszyscy miłośnicy hummusów i tym podobnych,
UWAGA, UWAGA…
W roli głównej…
KALAREPKA!
😉
Składniki:
Kalarepka (ugotowana, pół dużej, lub średnia)
Kasza jaglana (ugotowana, ok. 3 kopiaste łyżki)
Czosnek (1 ząbek)
Imbir świeży (pół centymetra)
Sól 
Czarny pieprz grubo zmielony
szlachetna oliwa z oliwek
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksuj i GOTOWE! 
Kalarepka jest bardzo słodka, ilość soli zależy więc od Twoich upodobań.
Kaszy dodaj tyle, by pasta miała odpowiednią konsystencję („pasztetową”).
Skąd wziąć gotowaną kalarepkę??? 😉
Pomyśl wcześniej o paście warzywnej, wrzuć kalarepkę do gotującej się zupy, upiecz lub ugotuj saute w niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kaszę jaglaną zawsze mamy pod ręką.
🙂

0 thoughts on “PYSZNA PASTA do CHLEBA i nie tylko, vege :)”

  1. W życiu bym się nie spodziewała, że będzie to tak doskonałe. Robię bez pieprzu i czosnku a i tak jest pyszne. Polecam każdemu! Z.

  2. Kasza jest absolutnie bezkonkurencyjna. Jedyna o odczynie zasadowym, ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne (można się nią leczyć z przeziębienia!). A młodemu, myślę, posmakuje lepiej jak się oganiesz smakowo z kaszą (nasze poczatki tez nie były zachęcające ;)). Madzik, np dziś była miksowana z plackami „ziemniaczanymi”.
    Skład: ziemniaki, cukinia, dynia, cebula, oregano, majeranek, kasza jaglana (w zastępstwie za mąkę), jajo, sól, troszkę skrobi (kukurydziana lub ziemniaczana).
    Zmiksować! Skład jest bardzo dowoly. Smak light dla 4latka. Zawsze można wyostrzyć czosnkiem… tym i owym… 🙂 Pycha.
    Link do gotowania kaszy:
    http://smakoterapia.blogspot.com/2011/05/kasza-jaglana.html

  3. Buahaha 🙂 Moje dziecko powąchałoby tylko tą kasze, a o zjedzeniu mowy by nie było. Mi też ona ciut dziwna w smaku, ale z warzywami da się zjeść. I też preferuje wytrawnie. I ta kasza rzeczywiście taka dobra dla zdrowia? Moja siostra tylko tą kaszę. Zresztą ona musi uważać z jedzeniem bo ma nietolerancję glutenu 🙂 Myślę, że Twoja stronka będzie dla niej jak znalazł 🙂 Ściskam i czekam na kolejne przepisy z kaszą na wytrawnie 😛 (a właśnie, z czym oprócz dyni, można ją połączyć do placków?)

  4. Magduch, kasze jaglaną gotuję raz na dwa, trzy dni, bo jemy ją codziennie na śniadanie. My nieobowiazkowo, a Maluch absolutnie bez gadania. 😉 Stad ciągła potrzeba wymyslania czegoś nowego na tej bazie. Ale każdy ma inny gust, ja preferuję wytrawnie, reszta domostwa na słodko. Obiecuję reportarze śniadaniowe zatem. Sciskam! :)))

  5. Iwonka, zastanowiło mnie, ze ugotowaną kaszę masz zawsze pod ręką. Mogłabyś rozwinąć? 🙂 Gotujesz w cyklach dniowych, czy nawet na kilka dni? Generalnie to szukam przepisów na użycie kaszy, ale tylko u Ciebie coś fajnego znalazłam.. Chociaż i tak mało :)) Ja chcę więcej! Pozdrawiam gorąco i podziwiam, ze znajdujesz czas na bloga 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.